Η δυναμική είσοδος στις υποδομές γρήγορου ίντερνετ από τη ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 680.000.000 ευρώ σε οπτικές ίνες μέχρι το 2026, αλλάζει σημαντικά τη φυσιογνωμία της επιχείρησης. Και προσθέτει πολύ μεγαλύτερη αξία στα assets της, καθώς μπαίνει με αξιώσεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔEΗ είναι να προσφέρει κάλυψη «με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι» σε 3.000.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις πανελλαδικά, εντός της επόμενης πενταετίας, ενώ του χρόνου έχει στόχο 1.700.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αναβάθμιση στόχων

Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕH FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία επεκτείνει τώρα την οπτική ίνα σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Προβλέπω πολύ σύντομα νέα αναβάθμιση των στόχων που θέτουν οι αναλυτές.

Τα είπε έξω από τα δόντια ο Εξάρχου

Έξω από τα δόντια τα είπε ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat για τα προβλήματα που εμποδίζουν τη γρήγορη υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας. Επειδή δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο, αλλά για ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη των κατασκευών, που γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τις παθογένειες του παρελθόντος, ελπίζω όσοι εμπλέκονται στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των έργων να τον ακούσουν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Εξάρχου πρότεινε να καταργηθούν οι προκαταβολές στα δημόσια έργα, ώστε να μην επιβαρύνονται οι εργολάβοι με την έκδοση εγγυητικών. Εναλλακτικά, εισηγήθηκε να κατατίθενται σε κλειστό δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε οι προκαταβολές να διοχετεύονται πραγματικά στα έργα για τα οποία είχαν χορηγηθεί. Αυτό το τελευταίο μού φάνηκε σαν βαρύ υπονοούμενο με συγκεκριμένους αποδέκτες. Γενικώς, καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις τράπεζες, οι οποίες κλείνουν τις στρόφιγγες. Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε ο Εξάρχου, ότι το πιο δύσκολο πράγμα σήμερα είναι να εκδώσει κανείς εγγυητική επιστολή, ενδεικτικά, της τάξης των 5.000.000 ευρώ, διότι ο νόμος την ταυτίζει με δανεισμό, οπότε το αίτημα επηρεάζεται από το βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο των συστημικών τραπεζών. Εξ ου και η πρότασή του να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, πριν αρχίσουν να προκαλούνται προβλήματα απορροφητικότητας στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προσγείωση ρυθμών ανάπτυξης

Θα έχετε παρατηρήσει ότι ένας μικρός προβληματισμός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μετά την «προσγείωση» των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ το 2023. Χθες ήρθε και η ΤτΕ να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2024 στο 2,3% αντί του 2,5%, και χτύπησαν πιο δυνατά τα καμπανάκια. Είναι βέβαια νωρίς ακόμη, και οι θετικές εκπλήξεις δεν αποκλείονται από τον τουρισμό και τις μειώσεις των επιτοκίων. Αλλά γεγονός είναι πως και οι αγορές, που είχαν προεξοφλήσει ισχυρότερη ανάκαμψη στη χώρα μας, αρχίζουν να τηρούν πιο επιφυλακτική στάση. Με ήπιες απώλειες 0,35% ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο ΧΑ, με τις πρώτες ενδείξεις ότι οι θεσμικοί επενδυτές εισέρχονται σε περίοδο «επιφυλακής» να είναι ορατές μέσα από τις μεγάλες διακυμάνσεις της τάξης του 3%, που είχε η αγορά της Αθήνας. H επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα, λένε οι αναλυτές, για το αν στο ΧΑ θα ακυρωθεί το σήμα πώλησης που δίνει στόχο τις 1.300 μονάδες.

Το «πάρε δώσε» συνεχίζεται

Μπορεί οι τράπεζες, μετά το placement της Πειραιώς και της Εθνικής, να έχουν κατεβάσει ταχύτητα σε αποδόσεις, αλλά όχι σε τζίρους, καθώς το «πάρε δώσε» συνεχίζεται, ωστόσο οι αναλυτές που τις παρακολουθούν έχουν μεγάλα κέφια. H Jeffries -για παράδειγμα- έδωσε τιμή-στόχο για την Εθνική στα 10,20 ευρώ. Από τα 7,1 ευρώ σήμερα, προβλέπει περιθώρια ανόδου πάνω από 40% και χρηματιστηριακή αξία περίπου 8,5 δισ. ευρώ.