Νικόλαος Φαραντούρης: O «Ντάνος» του ΣΥΡΙΖΑ

Tι σχέση έχει ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης με τον παίκτη του «Survivor» «Ντάνο», κατά κόσμον Γ. Αγγελόπουλο; Αμφότεροι καταφέρνουν να «παίζει» το όνομά τους μέσα σε οτιδήποτε βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος αντίστοιχα. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στις καλές δημόσιες σχέσεις που μπορεί να έχουν οι ίδιοι ή εάν υπάρχει ένα δίκτυο «ξελιγωμένων» με την πάρτη τους «δημοσιογράφων» που τους παρουσιάζει «αυθαίρετα» ως πρωταγωνιστές στο πολιτικό και καλλιτεχνικό στερέωμα. Βέβαια, ο Ν. Φαραντούρης τον «Ντάνο» τον έχει ξεπεράσει σε τέτοιου είδους «αποθεωτικά» σενάρια, καθώς εσχάτως προβάλλεται και ως υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «βαθύ λαρύγγι», που διέρρευσε εμπιστευτικές συζητήσεις με συνομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, αναζητά ο γνωστός τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης, από την κλειστή εκδήλωση που οργάνωσε προ ημερών σε γνωστό εστιατόριο των βορείων προαστίων.

Ο Παππάς «σώζει» πάλι τον Στέφανο

Αν έχω καταλάβει καλά, εκείνος που στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε µια επαµφοτερίζουσα στάση και προσπάθησε να «σώσει» µέχρι την επόµενη «δίκη» τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φέρεται να είναι και ο «συντάκτης» τής «άλλα λόγια να αγαπιόµαστε» ανακοίνωσης του συγκεκριµένου οργάνου. Ενώ τα περισσότερα µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας ήταν στη γραµµή «πάµε να τον τελειώσουµε», συγκεντρώνοντας υπογραφές για έκτακτη σύνοδο της ΚΕ µε την κατάθεση πρότασης µοµφής προς το πρόσωπό του, ο Ν. Παππάς έκανε τα πάντα για να µην οδηγηθεί στα άκρα η σύγκρουση µε τον Σ. Κασσελάκη και να του δοθεί η ευκαιρία να δώσει τις εξηγήσεις του διά ζώσης.

Προφανώς ο Ν. Παππάς δεν το έκανε επειδή τον έπιασε ο πόνος να υπερασπιστεί τον Σ. Κασσελάκη, αλλά γιατί αντιλαµβάνεται πως αυτοί που απεργάζονται τον «εξοστρακισµό» του από το κόµµα δεν αντιµετωπίζουν και τον ίδιο ως µέρος της λύσης. Και τι εννοώ; Εάν διώξουν τον Σ. Κασσελάκη, η προσοχή στη διάδοχη κατάσταση θα επικεντρωθεί σε άλλα πρόσωπα. ∆ηλαδή την Ο. Γεροβασίλη, που πρώτη σήκωσε «µπαϊράκι» απέναντι στις πρωτοβουλίες του Σ. Κασσελάκη, ή τον Σ. Φάµελλο, που επίσης περιµένει στη γωνία να επωφεληθεί από τις εξελίξεις. Οπότε ο Ν. Παππάς, που φέρεται να ασκεί σηµαντική επιρροή στην κοµµατική βάση, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες, κινδυνεύει για µια ακόµη φορά να την πατήσει και να µην τον «αξιώσουν» οι νέες εξελίξεις να κατακτήσει την προεδρία του κόµµατος.

«Ανταρσία» από Τζάκρη - Χρηστίδου

Για να μπορεί να «βασιλεύσει» ο Σ. Κασσελάκης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει στοχευμένες διαιρέσεις στους σκληρούς μηχανισμούς, που έστηναν μέχρι πρότινος ακόμη και αυτοί που υποτίθεται τον στήριζαν για την προεδρία του κόμματος. Έτσι λοιπόν κατάφερε να στρέψει τη Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, εναντίον του «κολλητού» της Παύλου Πολάκη, που και αυτός συνυπέγραψε την πρόταση για έκτακτη σύγκληση των κομματικών οργάνων επειδή διαφωνούσε με το ερωτηματολόγιο του Σ. Κασσελάκη. Επίσης, μαζί με την Τζάκρη, που κατήγγειλε την ύπαρξη φιλόδοξων αρχηγίσκων στο κόμμα, βάζοντας στο συγκεκριμένο τσουβάλι και τον Π. Πολάκη, αναθάρρησε και η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία μέχρι τώρα καταγραφόταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως εντολοδόχος του Ν. Παππά. Η Χρηστίδου στην κρίση που προκλήθηκε θέλησε να δείξει πως έχει αυτονομηθεί και η στάση της πλέον δεν ετεροκαθορίζεται απ’ τη γραμμή που δίνει ο «πολιτικός μέντοράς» της, Ν. Παππάς.

Βρήκε τον μπελά της

Τον μπελά της βρήκε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα, η οποία στο πρόγραμμά της περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ομιλία στο εθνικό Κοινοβούλιο, άρχισε να βομβαρδίζεται με επιστολές από Έλληνες ευρωβουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η πλάκα είναι πως όσοι της έστειλαν επιστολή, δεν της λένε με ποιον αρχηγό πρέπει να συναντηθεί. Και όλο αυτό το κάνουν, επειδή επικοινωνιακά δεν θέλουν να περάσει στο εσωτερικό της χώρας πως η Μέτσολα «αδειάζει» με την παρουσία της στην Ελλάδα όσους τις προηγούμενες ημέρες είχαν κάνει σημαία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μας εμφάνιζε ως μπανανία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»