Η πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ξέρω αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει απέναντί του κάποιον αντίπαλο για να επαναβεβαιώσει την ηγετική του κυριαρχία στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα όσοι θεωρούν ότι θα είναι μάταιη μια τέτοια αναμέτρηση μαζί του, μέσα από μια νέα διαδικασία εσωκομματικών εκλογών, ίσως επιλέξουν άλλο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπό του. Δηλαδή να μην μπουν καν στον κόπο να τον ανταγωνιστούν στο πεδίο μιας νέας εσωκομματικής αναμέτρησης και να επιλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή μια νέα διάσπαση.

Ο Τσίπρας ως «πατερούλης»

Η αλήθεια είναι πως µέχρι τώρα έχει αποδειχτεί πως οι βαρύγδουπες παρεµβάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν φέρουν φορτίο σοφίας και διορατικότητας. Και, ως εκ τούτου, η προσπάθειά του να εµφανιστεί ως πατερούλης του ΣΥΡΙΖΑ, που -τάχα µου- ανησυχεί για το µέλλον του κόµµατος µε αρχηγό τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο όµως ο ίδιος έβγαλε στο «δελφινάριο» της Κουµουνδούρου, πριν παραιτηθεί από αρχηγός, δεν είναι βέβαιο πως θα επιδράσει καταλυτικά στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε µεν σε επικοινωνιακό επίπεδο να επισκιάσει µε την παρέµβασή του τις εσωκοµµατικές εξελίξεις, τινάζοντας στην κυριολεξία στον αέρα τη συγκεκριµένη διαδικασία, ωστόσο φάνηκε πως απέναντι σε αυτή την προβοκατόρικη ενέργειά του δεν µάσησε ο Στ. Κασσελάκης. Αντιθέτως, τον περιποιήθηκε δεόντως στην οµιλία που έκανε, λέγοντάς του «αντί να παριστάνεις τον µεσσία, ενώ ευθύνεσαι που ο ΣΥΡΙΖΑ από το 32% έφτασε στο 18%, σε προκαλώ να µου βρεις αντίπαλο να αναµετρηθώ µαζί του σε µια νέα εσωκοµµατική µάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ερώτηµα εδώ είναι εάν ο Τσίπρας, που άνοιξε θέµα ηγεσίας στο κόµµα, µπορεί και να το δικαιολογήσει. ∆ηλαδή εάν η παρέµβασή του συνοδεύεται και µε την κατάθεση µιας εναλλακτικής υποψηφιότητας απέναντι στον Κασσελάκη. Ναι µεν δηλώνεις πως ο Στ. Κασσελάκης δεν κάνει και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογηθεί, αλλά από την άλλη δεν λες ποιος ή ποια πρέπει να αναλάβει τη θέση του.

Μέχρι και ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει στο παρελθόν αναθεώρηση του άρθρου 16 και τώρα το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη διαδικασία της «μεταμφίεσης» σε ΚΚΕ.

Ερώτηση Καράογλου για το «σίριαλ» στο ΑΠΘ

Ερωτήματα για όσα συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Νομική Σχολή για τον τερματισμό της κατάληψης και την ανακατάληψη της σχολής λίγη ώρα αργότερα από τους φοιτητές, θέτει ο Θεόδωρος Καράογλου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Για αυτό ζητά από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα:

• Πρώτον, εφόσον οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, προέβησαν σε προσαγωγές; Εάν ναι, πόσες ήταν αυτές; Και αν όχι, γιατί δεν προχώρησαν στην κράτηση όσων βρέθηκαν μέσα στην κατάληψη;

• Με ποιο σκεπτικό οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχείρησαν το πρωί της Δευτέρας επέτρεψαν-ανέχθηκαν την ανακατάληψη της Νομικής Σχολής; Ακολούθησαν άνωθεν οδηγίες και, αν ναι, ποιοι τις έδωσαν;

• Οι καταλήψεις πανεπιστημίων αποτελούν έκνομες πράξεις. Ποιες ποινές προβλέπονται για καταληψίες;

• Τελικά για ποιο λόγο συστάθηκε η Πανεπιστημιακή Αστυνομία εάν αδυνατεί να διασφαλίσει την ασφάλεια στα πανεπιστήμια;


Με ποπκόρν ανά χείρας

Στη Νέα Αριστερά είναι βέβαιο πως έχουν πάρει «σκασίλες», έτσι λέγαμε εμείς στο χωριό μου τα ποπκόρν, για να παρακολουθήσουν με απολαυστικό τρόπο τις εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν αντιμετώπισαν με δέος την παρέμβαση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε στη βάση αυτής να ανοίξει μια συζήτηση για επανένωση του χώρου. Προφανώς ό,τι και να κάνει ο Αλ. Τσίπρας δεν τον παίρνουν στα σοβαρά και δεν σκοπεύουν να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, ακόμη και αν στον ΣΥΡΙΖΑ δρομολογηθούν εξελίξεις για αντικατάσταση του Στέφανου Κασσελάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»