Τις προτάσεις του στα στελέχη του Ποταμιού παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε μία εκδήλωση όπου και πάλι παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του.

"Το Ποτάμι των αλλαγών", όπως το χαρακτήρισε, επέκρινε το παλαιό κομματικό σύστημα και ζήτησε μία σειρά μεταρρυθμίσεων "που δεν απαιτούν λεφτά".

Ακόμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από την παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Να εκλέξουν Πρόεδρο. Όχι έναn πρόεδρο σχετικής πλειοψηφίας – 120- 130 ψήφων. Ένα πρόεδρο που να μπορεί να εκπροσωπήσει τη δύναμη της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί για μήνες να μην έχει Πρόεδρο, να μην έχει κυβέρνηση. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να μας στοιχίσει ακριβά", είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν η απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια, η αναθεώρηση της βουλής, η απαγόρευση διορισμού συγγενών πρώτου βαθμού από εκλεγμένους πολιτικούς, αλλά και η ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Αναλυτικά οι προτάσεις του Ποταμιού:

  • Αλλαγή του εκλογικού συστήματος με "υιοθέτηση" του Γερμανικού μοντέλου. Σύμφωνα με αυτό, ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίζει υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες. "Μόνο οι πλούσιοι, οι κληρονόμοι, οι γνωστοί και οι αγαπημένοι των καναλιών έχουν τύχη σε αυτές τις τεράστιες περιφέρειες". "Παράλογο" το μπόνους των πενήντα εδρών για το πρώτο κόμμα.
  • Αναθεωρητική η επόμενη βουλή, με κατάργηση του βουλευτικού ασύλου. Κατάργηση του άρθρου 110 που ορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα Ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
  • Για την οικονομία ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους…
  • Ασυμβίβαστο βουλευτών-υπουργών. Συγγενείς πρώτου βαθμού βουλευτών και μελών της Κυβέρνησης δε διορίζονται πουθενά για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους.
  • Πρώην βουλευτές και αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές, αν αναλάβουν κρατική θέση, δεν θα μπορούν για τέσσερα χρόνια να διεκδικήσουν ξανά βουλευτική έδρα ή να θέσουν υποψηφιότητα για Δήμαρχοι. Για 4 χρόνια.
  • Σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι «κυβερνήτες» – υφυπουργοί ή Γενικοί Γραμματείς – οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Στην Παιδεία, την Υγεία, το Εμπόριο, στην ’μυνα, τους φόρους, δεν μπορούμε πια να έχουμε ολιγωρίες, παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς.
  • Και ζητάμε την αυτοδέσμευση των κομμάτων που πρέπει επιτέλους να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και πάλι οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Τατσόπουλος και Κατερίνα Μάρκου.