Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σημίτης δεν θέλουν πρόωρες εκλογές
Δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στο πρόωρη προσφυγή στην κάλπη
Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Η φράση αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές (σ.σ.: κατά σύμπτωση η σχετική δήλωση έγινε στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1) αποτελεί την τέλεια ισορροπία μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και του ενδεχομένου αυτές να μην καταστεί δυνατόν να αποφευχθούν - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Του ΝΙΚΟΥ ΣΙΜΟΥ
nicos.simos@gmail.com
Καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι, ούτως ή άλλως, έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα παρατεταμένη, ενδεχομένως να έχει σημασία ποια θέση παίρνουν απέναντι στο θέμα αυτό τρεις πρώην πρωθυπουργοί, με εμπειρία ως προς τον κατάλληλο χρόνο για εκλογές, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που εξ ανωτέρας βίας δεν απέφυγαν, ή την κατεύθυνση της χώρας προς πρόωρες εκλογές από δική τους πρωτοβουλία, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Πρόκειται για τον «πρύτανη», σήμερα, της ελληνικής πολιτικής σκηνής, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (1990-1993), τον Κώστα Σημίτη (1996-2004) και τον Κώστα Καραμανλή (2004-2009). Και οι τρεις, είτε εκ θέσεως (βλ. Μητσοτάκης), είτε λόγω αλλαγής των δεδομένων (βλ. Κώστας Καραμανλής), είτε τέλος λόγω
μικροπολιτικών και άλλων υπολογισμών (βλ. Κώστας Σημίτης), δεν συντάσσονται με όσους θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε θύμα μιας ανωμαλίας, καθώς, όπως λέγεται, πλήρωσε την ατολμία του να ζητήσει και τέταρτη προσφυγή στις κάλπες το 1990, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι απόψεις του βρίσκουν «φωνή» σήμερα από τα δύο του παιδιά. Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρώην υπουργό Εξωτερικών και διεκδικήτρια το 2009 της αρχηγίας της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηχεί πλήρως τις απόψεις του πατέρα του. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Bloomberg είχε αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί ότι είναι κατά των πρόωρων εκλογών, με τη φράση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, γυρνώντας τους ψηφοφόρους πίσω στο 2012, όταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή». Η άλλη «φωνή» του πρώην πρωθυπουργού, η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει εκφράσει τη θέση ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «θα μας ρίξει πίσω, μετά τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουμε κάνει». Στην προσπάθειά της να θεμελιώσει την άποψή της, υποστηρίζει ότι είναι πρόωρο, ακόμη και τώρα, να μιλάμε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας έτσι σαφή αιχμή σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου, που πρώτο σήκωσε αυτό το θέμα. Παρά το γεγονός, δε, ότι είναι κατά των πρόωρων εκλογών, διατυπώνει τη ρεαλιστική άποψη ότι «η ακραία πόλωση δυσκολεύει την εκλογή Προέδρου».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πριν από τις ευρωεκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε διατυπώσει μία ενδιαφέρουσα άποψη στον Αντώνη Σαμαρά, την οποία είχαν καταγράψει τα «Π». Του είχε πει ότι θα ήταν προς το συμφέρον του να μεθοδεύσει γενικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι, μετά την εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή και με δεδομένο ότι, όπως έδειχναν όλα τα στοιχεία, την πρωτιά την είχε εξασφαλισμένη ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό θα ακολουθούσε φθίνουσα πορεία. Κατάσταση που πολλοί ήδη διακρίνουν και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει...
Από τότε κύλησαν αρκετοί μήνες και, εφ όσον ο πρωθυπουργός δεν αποτόλμησε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, ο οποίος δεν θα ανεδείκνυε ασφαλώς πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., αλλά θα απέτρεπε την παραπέρα φθορά της και τη μείωση ακόμη περισσότερο των ποσοστών της, η άποψη του Κώστα Καραμανλή είναι ότι δεν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον με πρωθυπουργική πρωτοβουλία, γιατί κανείς δεν είναι βέβαιος πλέον αν θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου. Αλλωστε, στους συνδαιτυμόνες του στον γάμο του γιου του στενού του συνεργάτη Προκόπη Παυλόπουλου, ο Καραμανλής είχε εκφράσει τον φόβο ότι είναι δύσκολο η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους 180. Συγχρόνως, όμως, θεώρησε το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή των πρόωρων εκλογών, «μία δυσάρεστη εξέλιξη», καθώς «ο πρωθυπουργός με την προσωπική του προσπάθεια έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα και να την επαναφέρει στον σωστό δρόμο». Λέγεται, μάλιστα, ότι κατά την πρόσφατη δημόσια συνάντηση που είχαν Σαμαράς και Καραμανλής συνέπεσαν στην άποψη ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ομως, «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος...».
Η σύμπτωση των θέσεων της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Καραμανλή, ως προς τις πρόωρες εκλογές, δεν είναι ανεξάρτητη των επαφών που έχουν για να ανταλλάσσουν απόψεις για τα πολιτικά, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών να θεωρεί ότι σε ορισμένα ζητήματα ο Κ. Καραμανλής πρέπει να πάρει δημοσίως θέση. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη συμφωνούν στο ότι η επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα είναι ίδια για τη Ν.Δ. και, επομένως, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να εκτιμούν ότι η προσφυγή στις κάλπες πριν από την ώρα τους, ασχέτως των επιπτώσεων επί του οικονομικού προβλήματος, θα έχει συνέπειες και για το κόμμα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Κατά των πρόωρων εκλογών αναγκάστηκε να ταχθεί, δημοσίως μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος διαθέτει και το πιο ισχυρό και συγκροτημένο στην πολιτική σκηνή σύστημα (εμφανές και αφανές). Ο πρώην πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε να ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών όταν στο Διαδίκτυο είδαν το φως κάποιες, υποτίθεται, συνομιλίες που είχε, στις οποίες διατύπωνε την άποψη ότι πρέπει να προσφύγει η χώρα στις κάλπες. Για τη θέση του αυτή προβαλλόταν η συλλογιστική ότι είναι αναγκαίο η διαπραγμάτευση για το θέμα του ελληνικού χρέους να γίνει με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή. Αμέσως, όμως, το πολιτικό γραφείο του Κώστα Σημίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν ότι «ουδέποτε προέβη ο πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές», καθώς και ότι, «σε κάθε περίσταση, υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρεί τις εκλογές άσκοπες». Η διάψευσή του αυτή κρίνεται απολύτως προβλέψιμη, δεδομένου ότι ο Κώστας Σημίτης και το δαιδαλώδες σύστημα που ελέγχει είναι βέβαιο ότι απαιτούν τον δέοντα χρόνο προετοιμασίας των κομματικών υποκατάστατων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, με σαφές «εκσυγχρονιστικό πνεύμα», είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον η «Ελιά» και το «Ποτάμι». Μπορεί η Κεντροαριστερά, κατά δήλωση και όχι ιδεολογία, να είναι «διάσπαρτη» σήμερα, αλλά τα κομμάτια της φιλοδοξούν, αφού πρώτα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε πραγματική εκλογική μάχη, να αποτελέσουν τον πυρήνα της κεντροαριστερής συσπείρωσης.