Αν ανεξαρτητοποιηθεί ο Αλέξης, θα κλάψουν µανούλες

Η επόµενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, µετά την αποδοκιµασία της πρότασής του από το συνέδριο του κόµµατος για την προκήρυξη εσωκοµµατικών εκλογών, δεν είναι βέβαιο πώς θα εκδηλωθεί την εποµένη των αποτελεσµάτων της κάλπης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο τέως πρωθυπουργός έχει πάρει τέτοιες ανάποδες µε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και µε αυτούς που του πρόσφεραν σανίδα σωτηρίας στο συνέδριο, δηλαδή τους Νίκο Παππά, Σωκράτη Φάµελλο και τον ξάδελφό του, Γιώργο Τσίπρα, που δεν αποκλείεται να τους «τραβήξει το χαλί» πριν από τις ευρωεκλογές.

Όχι επειδή δεν υιοθετήθηκε η λύση που πρότεινε για προσφυγή στις κάλπες, µε στόχο την ανανέωση της εµπιστοσύνης των µελών του κόµµατος στο πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη, αλλά γιατί διαπιστώνει πως από µέρους τους επιχειρείται να στηθεί ένα προσβλητικό και απαξιωτικό αφήγηµα εναντίον του, µε υπαινιγµούς του τύπου «ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει πλέον στους συνταξιούχους της πολιτικής και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά».

Και επειδή ο Αλ. Τσίπρας δεν δίνει εύκολα συγχωροχάρτι στους πονηρούς και τους αλαζόνες, ειδικά όταν πάνε να του το παίξουν ξύπνιοι εκ του ασφαλούς, µην τον δούµε πριν από τις ευρωεκλογές να στέλνει καµιά επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, και να γνωστοποιεί την ανεξαρτητοποίησή του από την ΚΟ του κόµµατος, που ο ίδιος ίδρυσε. Και τότε θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν όλοι όσοι σήµερα επιχειρούν να τον εµφανίσουν ως ασήµαντο στο εσωκοµµατικό γίγνεσθαι.

Δεν... μιλάει για να μην «παρεξηγηθεί»

Περιζήτητος στη δημοσιογραφική πιάτσα έχει γίνει τα τελευταία 24ώρα ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, δεδομένης της σχέσης που είχε αναπτύξει στις τελευταίες εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ως σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μαραντζίδης στην παρούσα φάση αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, να ασχοληθεί με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα συνέβησαν σε αυτό, καθώς δεν θα ήθελε η άποψή του να παρεξηγηθεί. Δηλαδή οτιδήποτε πει να συνδεθεί με τον Αλ. Τσίπρα και ο ίδιος να χρεωθεί πως μιλάει για λογαριασμό του. Προς ώρας λοιπόν θα σιωπήσει.

Αν και έχουμε ασκήσει πολλές φορές κριτική στον σύμβουλο του Στέφανου Κασσελάκη επί ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νικόλαο Φαραντούρη, εντούτοις αναδεικνύεται σε όαση σοβαρότητας με τις παρεμβάσεις που έκανε για να σχολιάσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα δεν είναι Έφη

Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφωνήσει στην Όλγα Γεροβασίλη ζητώντας της να συμμετάσχει στον πρωινό καφέ του κόμματος, που θεσμικά μπορεί να φέρει τον τίτλο «εκτελεστικό γραφείο», ένα είναι βέβαιο: πως θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα του απαντήσει δεόντως, ώστε να μην του δώσει το δικαίωμα να λέει εκ των υστέρων πως της τηλεφώνησε και δεν το σήκωσε. Όπως έκανε, για να βγει στο τέλος και από πάνω, με την Έφη Αχτσιόγλου, που τάχα μου την αναζητούσε στα τηλέφωνα, αλλά αυτή δεν απαντούσε στις κλήσεις του, που, ειρήσθω εν παρόδω, τις έκανε από άλλο τηλέφωνο και όχι από το προσωπικό του. Η Όλγα Γεροβασίλη, είτε την πάρει τηλέφωνο ο Στ. Κασσελάκης είτε όχι, δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στο κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές και να δώσει τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίχως να διεκδικεί «ξεχωριστή» θέση στο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου. Θα κάνει το χρέος της χωρίς εσωκομματικά ανταλλάγματα. Οπότε, καλό θα είναι ο Στ. Κασσελάκης να μην την πάρει τηλέφωνο, τάζοντάς της θέσεις.

Στα παλιά του τα παπούτσια

«Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Η λαϊκή αυτή ρήση, όπως και μια άλλη, «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», ταιριάζει γάντι με τη συμπεριφορά του Στ. Κασσελάκη απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν να μην οδηγηθεί το κόμμα σε εσωκομματικές κάλπες, δηλαδή τους Ν. Παππά, Σ. Φάμελλο και Γ. Τσίπρα, καθώς αποδείχτηκε πως ο «αυτοδημιούργητος» πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή τους δεν την εξέλαβε ως μήνυμα για να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα με περιοριστικούς όρους, αλλά ως «λευκή εξουσιοδότηση», κάτι σαν «τριετές συμβόλαιο με τα μέλη» του συνεδρίου, ώστε να τα αλλάξει όλα. Με απλά λόγια, αυτά που του έλεγαν πως δεν παίρνει λευκή επιταγή, τα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του με τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.