Αντίγραφο της ιστορικής σημαίας των μαρτυρικών Ψαρών με την οποία οι καπεταναίοι του νησιού εντάχθηκαν και πολέμησαν στη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 πρόσφερε στο νέο Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Δένδια, ο δήμαρχος Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, απόγονος του γνωστού Ψαριανού αγωνιστή.

«Η παρουσία σας εδώ μας τιμά και την έχουμε ανάγκη κ. υπουργέ. Χάρη στο στρατό και στο εξαιρετικό ήθος όχι μόνο των στελεχών αλλά και των στρατιωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους νοιώθουμε ασφαλείς και υπερήφανοι», τόνισε δίδοντας τη σημαία του τόπου του στον Υπουργό.

Ο τελευταίος από την πλευρά του εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το υψηλό ηθικό που διαπίστωσε στα στελέχη αλλά και στους εφέδρους τόσο στο Ελληνικό Φυλάκιο Αγίας Ελένης στη Χίο, όσο και στο αντίστοιχο των Ψαρρών που επισκέφτηκε. «Είμαστε στο πλευρό σας εμπράκτως. Αυτή είναι η δέσμευσή μας κι αυτό είναι το καθήκον μας», τόνισε ο κ. Δένδιας, συγχαίροντας τον διοικητή και τη φρουρά του φυλακίου στα Ψαρά για την άψογη ενημέρωση και εμφάνιση που είχαν.

«Αφού κάνω το πρώτο ταξίδι μου στην 96 ΑΔΤΕ και έχω ήδη δει πολύ καλά δείγματα, εισηγούμαι να δώσουμε από πέντε ημέρες τιμητική στη φρουρά του φυλακίου» σχολίασε ο υπουργός προς τους συνοδεύοντες αυτόν Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, τον διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Γιάννη Ηλιόπουλο, και τον διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Γιάννη Παπαπροκοπίου.


Και επειδή σε αυτόν τον τόπο τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα) είναι Ιστορία, να σημειώσουμε ότι ο Δημήτριος Βρατσάνος και ο γιος του Αντώνιος Βρατσάνος ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Ψαρών ο πρώτος και ο επικεφαλής των Ψαριανών πολεμιστών που τίναξε στον αέρα την μπαρουταποθήκη στο φρούριο της Μαύρης Ράχης, όπου είχαν καταφύγει για να πολεμήσουν μέχρι τέλους τους Τούρκους, ενώ στις 21 Οκτωβρίου 1912 τα Ψαρά ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, όταν ελευθερώθηκαν από το Αντιτορπιλικό «ΙΕΡΑΞ», με κυβερνήτη τον τότε Πλοίαρχο Αντώνη Βρατσάνο, συμπτωματικώς απόγονο του συνονόματού του ήρωα μπουρλοτιέρη Αντώνη Βρατσάνου που είχε ανατινάξει το φρούριο 88 χρόνια νωρίτερα.

Λ.Σ.Μ.