Από τις 10.00 σήμερα το πρωί της Δευτέρας 4ης Μαρτίου εκτιμούσαν χθες αρμόδιες πηγές ότι -εκτός απροόπτου- θα «τρέχει» το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Σάββατο και Κυριακή έκλεισαν όλα τα τυπικά (εύρος διάθεσης, έγκριση ενημερωτικού δελτίου κ.λπ.), οπότε σήμερα και για τις επόμενες δυο ημέρες θα γράφεται και πάλι ιστορία. Η οποία ιστορία συνίσταται στην επιτυχή αποεπένδυση του Δημοσίου από τη μεγαλύτερη σε αξία ενεργητικού ελληνική τράπεζα, η οποία είχε φορτωθεί τις περισσότερες «αμαρτίες» του παρελθόντος στον κλάδο.

Οι επενδυτές θα έχουν προσφέρει τουλάχιστον 7-8 δισ. ευρώ

 Η στήλη βάζει στοίχημα πως θα χρειαστούν, όχι ώρες αλλά… λεπτά, μέχρι να μάθουμε τις πρώτες πληροφορίες για το πόσες φορές υπερκάλυψη σημειώνει η διάθεση. Ήγουν, αν οι περίπου 338.000.000 μετοχές πουληθούν στο άνω μέρος του εύρους των 3,7-4 ευρώ και στο ταμείο του ΤΧΣ μπουν περί τα 1,3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές -λέω εγώ τώρα θα έχουν προσφέρει τουλάχιστον 7-8 δισ. ευρώ σε διάφορες τιμές, για να συμμετάσχουν. Όχι τίποτα άλλο, αλλά πάνε στράφι και οι φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν διάφορα κέντρα και παράκεντρα, για να… πείσουν για την ανάγκη οι μετοχές να δοθούν με μεγάλη έκπτωση, ώστε να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Έλα όμως που η αγορά οδήγησε την αποτίμηση της τράπεζας στα 5 δισ. ευρώ, οπότε το discount είναι ελάχιστο.

Νέα ιστορικά υψηλά

Βλέπω την τιμή του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω πρωτόγνωρης γεωπολιτικής και στρατιωτικής έντασης σε Δύση και Ανατολή, ακούω τους αναλυτές να λένε ότι διαγραμματικά ο επόμενος στόχος είναι 13%-15% υψηλότερα, προς τα 2.400 δολάρια. Βλέπω το bitcoin πάνω από τα 60.000 δολάρια, τις μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Άπω Ανατολή σε νέα ιστορικά υψηλά. Κι αναρωτιέμαι: «Πού πάμε ρε παιδιά;» Να σας πω ψέματα ότι δεν με προβληματίζει το πώς και πού θα καταλήξει αυτό το παγκόσμιο πάρτι κερδών;

Το σενάριο

Μέχρι να συμβεί πάντως το «μεγάλο μπουμ», η στήλη θα είναι αισιόδοξη για τα γκάζια της Λεωφόρου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης είναι στον δρόμο για τις 1.600 μονάδες. Κάπου εκεί οι φίλοι μου οι αναλυτές μού λένε ότι θα κάτσει να «χωνέψει» κάποιους μήνες, και έπειτα ο δρόμος για επίπεδα άνω των 1.900-2.200 μονάδων θα είναι ανοιχτός. Για φανταστείτε να βγει το σενάριο. Πόσες τέτοιες ευκαιρίες θα δοθούν σε όσους είμαστε σήμερα άνω των 50; «Στις 18 Απριλίου 2024 θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος που θα διανείμει η Τράπεζα της Ελλάδος και στις 25 Απριλίου 2024 θα ξεκινήσει η καταβολή στους δικαιούχους». Έτσι, με μια απλή ανακοίνωση του οικονομικού ημερολογίου της ΤτΕ έγινε και επίσημα γνωστό ότι η ΤτΕ θα είναι από τις ελάχιστες κεντρικές τράπεζες που θα διανείμουν μέρισμα για το 2023. Να θυμίσουμε ότι είχε γίνει μεγάλος ντόρος ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που η ΤτΕ δεν θα μοιράσει μέρισμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Και μετά το 2032 η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα

Μιας και μιλάμε για την Τράπεζα της Ελλάδος, θέλω να επισημάνω ότι ο υποδιοικητής της, Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος βρέθηκε στο Λονδίνο και μίλησε στα κεντρικά της Goldman Sachs και σε κλειστό γεύμα στο Μayfair με περίπου 20 εκπροσώπους funds, έβγαλε μια πολύ σημαντική είδηση για το μέλλον: ότι ακόμη και μετά το 2032, που η χώρα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, δεν θα έχει πρόβλημα. Δεν ξέρω τι γνωρίζει ο Πελαγίδης, αλλά «εκμυστηρεύτηκε» ότι οι μέσες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής Οικονομίας (5,8% του ΑΕΠ), καθώς και η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους είναι εξασφαλισμένες. Αφενός, όπως είπε, «επειδή οι πληρωμές θα επεκταθούν προς τις επόμενες δύο δεκαετίες» (νέα επιμήκυνση;), αφετέρου, επειδή η ανάπτυξη θα βελτιώσει τον λόγο χρέους / ΑΕΠ, το επιπλέον ποσό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.