Οαναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Παυσανίας Παπαγεωργίου, δηλώνει στο «Secret» φιλόζωος και µιλάει για τα κατοικίδιά του.

Του αρέσουν η µαγειρική και τα ταξίδια.

Μας αποκαλύπτει πώς γνώρισε τη Γερµανίδα σύζυγό του και λεπτοµέρειες από τον «µυστικό» γάµο τους στο εξωτερικό. Μιλάει και για τον παππού του, καθώς είναι δισέγγονος του στρατιωτικού, πολιτικού, υπουργού και δηµάρχου Αθηναίων Παυσανία Κατσώτα.

Παρακολουθείτε reels στο TikTok;

Φυσικά. Παρακολουθώ κυρίως Γερµανούς πολιτικούς, infl uencers, καθότι η σύζυγός µου είναι Γερµανίδα… Εχετε κατοικίδια; Χάρη στη σύζυγό µου, περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Οπως και µε τους ανθρώπους, άλλα µας βρήκαν και µας αγάπησαν και άλλα αγωνιστήκαµε για να µας εµπιστευτούν. Η αλήθεια είναι ότι το καθένα ήταν και µια ξεχωριστή περίπτωση και αξίζει ο κόπος. Είναι όλα stray και τους δίνουµε ονόµατα εµπνευσµένα από στιγµές µας. Εχουµε τον γάτο µας τον «Κάφκα», από τον γνωστό συγγραφέα, τον σκύλο «Κόσµο» και τον «Φίνις».

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Τι κάνετε;

Υπάρχει «Ο» χρόνος και δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες δεν έχω καταφέρει να µοιραστώ κάτι ελεύθερα µαζί του. Εγώ συνεχώς διεκδικώ και αυτός πάντοτε ξέρει ότι κερδίζει. Ανισο.  Εχετε χόµπι; Οχι, νοµίζω πως όχι. Με την έννοια της τακτικής ασχολίας, της συλλογής αντικειµένων ή της µόνιµης ενασχόλησης µε κάτι -σπορ, κατασκευές και άλλα παρόµοια- σίγουρα όχι. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα να µαγειρεύω µε παρέα, φίλους, οικογένεια. Με χαλαρώνει να µπορώ σε ταξίδια να µπαίνω σε τραµ, λεωφορεία, τρένα και να ακολουθώ όλο το δροµολόγιο απ’ άκρη σε άκρη. Να βλέπω τους σταθµούς, τον κόσµο που πηγαίνει στη δουλειά του, τα κτίρια, τις πλατείες. Χωρίς να παίζω κανέναν ρόλο στο σκηνικό. Πίσω από το τζάµι, βουβά, αλλά µε την ελευθερία να σκεφτώ ό,τι θέλω για τον τρόπο που ζουν, τα σπίτια όπου θα γυρίσουν το βράδυ, τις στιγµές που θυµούνται από τα παιδικά τους χρόνια. Αυτά µπορεί να τα πει κάποιος χόµπι. Αλλά σε πολύ ελεύθερη µετάφραση.

Ο ερχοµός του γιου σας κατά πόσο άλλαξε τη ζωή σας;

Αν είµαι ειλικρινής, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι µου προσφέρει µια νέα ερµηνεία της µέχρι σήµερα ζωής µου. Μπορώ και ξαναβλέπω τα πάντα, κάθε διαδροµή, κάθε σωστό και κάθε λάθος που βρίσκεται στο χθες, µε µια δεύτερη ευκαιρία. Εχει φέρει, όµως, στην επιφάνεια και αγωνίες και συναισθήµατα που είχα κρύψει πολλά χρόνια βαθιά στο πίσω µέρος της σκέψης µου. Και αυτό είναι µια πολύ καλή αλλαγή! 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή στη ζωή σας;  Στιγµές. Οι απώλειες ανθρώπων και οι παρ’ ολίγον απώλειες.

Σίγουρα ο θάνατος του πατέρα µου. Οχι τόσο ως στιγµή, µα περισσότερο ως διαρκής επεξεργασία. 

Πώς γνωριστήκατε µε τη σύζυγό σας και πώς έγινε η πρόταση γάµου;

Greek summer love story. Που συνεχίστηκε όµως για πολλά φθινόπωρα. Είµαστε µαζί από παιδιά. Παρότι είναι Γερµανίδα, ερχόταν τα καλοκαίρια στο χωριό στο Μεσολόγγι… Παντρευτήκαµε στο Αµβούργο, οι δυο µας, χωρίς να το ξέρει κανείς. Από τον γάµο υπάρχουν µόνο selfies και µια σχέση αγάπης που δεν ξεθώριασε.

Πώς και ασχοληθήκατε µε την πολιτική;

Είµαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όλοι ασχολούνται µε την πολιτική καθηµερινά. Εστω και χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Αλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Μερικοί, λίγοι της αφιερώνονται. Κάποιοι της χαρίζονται. Κάποιοι απογοητεύονται από αυτήν, από τους επίδοξους µνηστήρες της, από την εικόνα της και της γυρνούν την πλάτη. Ή θέλουν να πιστεύουν πως της γυρνούν την πλάτη. Μεγάλωσα σε πολιτικοποιηµένη εποχή και σε έντονα πολιτικοποιηµένο περιβάλλον. Εντάσεις, πρόσωπα, διαφωνίες, εξελίξεις. Από πολύ νωρίς µε ενδιέφερε το πώς γεννιούνται και µορφοποιούνται οι πολιτικές που καθορίζουν τις ζωές µας και πώς µπορεί µετά κάτι τόσο σύνθετο να γίνει κατανοητό από όλους. Αυτό το τελευταίο πιστεύω ότι υπήρξε και το kick off .

Σας επηρέασε το γεγονός ότι είστε δισέγγονος του στρατιωτικού, πολιτικού, υπουργού και δηµάρχου Αθηναίων Παυσανία Κατσώτα; 

Ναι. Οπως την καθεµία και τον καθένα µάς επηρεάζουν οι άνθρωποι και τα γεγονότα που έχουµε ζήσει. Κάθε βίωµα αφήνει αναµνήσεις, µαθήµατα, παθήµατα αναπόφευκτα κάποιες φορές και τραύµατα. Με επηρέασε στον τρόπο µε τον οποίο αξιολογώ συνοµιλητές, καταστάσεις, στρατηγικές και λάθη. Με βοήθησε να µπορώ να συµµετέχω σε πολιτικές διαβουλεύσεις κορυφής και σε ευρωπαϊκά όργανα µε απόλυτη ψυχραιµία και εµπιστοσύνη στις θέσεις µας, εκπροσωπώντας τον τόπο µου και γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσµα -όποιο και αν είναι -θα επηρεάσει τη ζωή όλων µας. Εχοντας ζήσει µαζί του, µπόρεσα να καταλάβω πώς εξελίσσεται σε γραµµική συνέχεια η ευρωπαϊκή πολιτική Ιστορία ενός αιώνα. 

Ποιος είναι ο στόχος που θέλετε να φτάσετε στην πολιτική σας σταδιοδροµία;

Ξεκινά µια µεταβατική εποχή αντιφάσεων. Με µεγάλη ταχύτητα αναθεωρούνται δεδοµένα και κεκτηµένα σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η περίοδος θα είναι επικίνδυνη, αν δεν κρατηθούµε όλοι µακριά από το µίσος και τη µισαλλοδοξία. Στόχος, να γίνονται κατανοητά σε κάθε µας βήµα η πραγµατική αιτία και το πραγµατικό αποτέλεσµα και εγώ να µπορώ να βοηθήσω σε αυτό.