Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πεδίο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων φοβούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να εξελιχθεί η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα. Με αφορμή το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, η Αγκυρα αμφισβητεί όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά και μεγαλύτερα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος.

Μάλιστα, το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, στέλνει για… κρουαζιέρα το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Buyukada» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συγκεκριμένα έξω από την Κέα.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρακτική, που άρχισε να εντατικοποιείται από τον Απρίλιο του 2012 και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση και μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, αν κάποια σενάρια γίνουν πραγματικότητα.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τη στάση της Τουρκίας κυκλοφορούν πληροφορίες που εμφανίζουν θορυβημένους τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, ένα σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην πολιτική σκακιέρα. Είναι αυτό που θέλει την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά να σκέπτεται να αξιοποιήσει για εσωτερικούς λόγους την κινητικότητα της Τουρκίας, προκειμένου και να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να απεγκλωβιστεί από κάποια αδιέξοδα που έχουν να κάνουν με την οικονομία.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, η δικομματική κυβέρνηση, με πρόφαση τα εθνικά θέματα, ενδέχεται να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο, εάν τα οικονομικά θέματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως τα έχει προγραμματίσει, ενώ δεν αποκλείουν να ζητήσει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ακυρώνοντας τις όποιες εξελίξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο. Ετσι, ο κ. Σαμαράς δεν θα εμφανιστεί να «σέρνεται» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ισχυρή του θέση για πρόωρες εκλογές, αλλά ως επισπεύδων για την αντιμετώπιση μιας νέας εθνικής κρίσης. «Υπάρχει το ενδεχόμενο μέσα στην ελληνική κυβέρνηση κάποιοι να φλερτάρουν με την ιδέα ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να τους βοηθήσει να σκεπάσουν τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με τις μνημονιακές πολιτικές και τα κοινωνικά αδιέξοδα», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ησυχος. «Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε χείρα βοηθείας σε δυνάμεις και κυβερνήσεις που μόνο δεινά έχουν φέρει στον τόπο. Στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική πάντα τηρούμε μια σοβαρή στάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχουμε συμπτώσεις, συναινέσεις και συμφωνίες με μια κυβέρνηση που μέχρι τώρα έχει παλινωδίες στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», καταλήγει ο ίδιος.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, μάλιστα, δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν χειρίστηκε σωστά -κατά την άποψή του- τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  • Η μία είναι η περίπτωση της Ουκρανίας, όπου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος πολιτικός που αναγνώρισε μια κυβέρνηση που με τρόπο αντιδημοκρατικό ανήλθε στην εξουσία και βεβαίως συμμετείχε και στο εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας, που το πληρώσαμε πολύ ακριβά, κυρίως οι αγρότες, επισημαίνει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Η δεύτερη περίπτωση ήταν η κρίση στη Συρία. «Σαν Ναπολέοντας (σ.σ.: κατά τον κ. Ησυχο, αυτός είναι πολιτικός σχολιασμός και όχι προσωπική επίθεση στον κ. Βενιζέλο) ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να βομβαρδίσει τη Συρία πριν το αποφασίσει ο Ομπάμα. Δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική από μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων γεωπολιτικών καταστάσεων», λέει χαρακτηριστικά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συμμετοχή δεν σημαίνει και δέσμευση στις αποφάσεις που θα λάβει στη συνέχεια η κυβέρνηση. Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να μπλέκουμε τα εθνικά θέματα στην πολιτική αντιπαράθεση», ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές με επίκληση των εθνικών θεμάτων, απάντησε: «Το απεύχομαι».

Ενα δεύτερο σενάριο πραγματικά προκαλεί πανικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει να κάνει με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, όπως για παράδειγμα στα Ιμια το 1996, πριν ή αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η περιοχή δεν αντέχει άλλες εντάσεις»

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, με βάση την πρακτική της Τουρκίας, η οποία εντέχνως εξωτερικεύει τα εσωτερικά της προβλήματα, το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικά να προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας πλατφόρμας πετρελαίου δίπλα στο Καστελλόριζο, με αποτέλεσμα να φέρει προ αδιεξόδου την ελληνική κυβέρνηση. Εάν αυτό το σενάριο γίνει πράξη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο, αφού πριν από τις εκλογές θα κληθεί να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί μετά τις κάλπες, τότε θα έχει σκάσει μια «πραγματική» βόμβα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. «Το Διεθνές Δίκαιο, οι κανόνες ναυσιπλοΐας, όπως και η Διεθνής Συνθήκη της Θάλασσας αποτελούν τη βάση και τον πυρήνα σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», λέει ακόμα στα «Π» ο Κώστας Ησυχος και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε ήδη σε μία τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, μια περιοχή που δεν αντέχει άλλες εντάσεις, που δυστυχώς η Τουρκία προσθέτει, μη αναλογιζόμενη τις υποχρεώσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και εμμένει σε μια πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, μια στρατηγική που η σημερινή κυβέρνηση παραβλέπει, τηρώντας τους κανόνες του καλού μαθητή και του ουραγού των εξελίξεων». Ο υπεύθυνος των εξωτερικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας. «Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας έχει συνηθίσει σε αυτοκτονικές τάσεις, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας», είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέληξε στις εκτιμήσεις του λέγοντας: «Συνήθως σε τέτοιου είδους γεωπολιτικές ανακατατάξεις η ηγεσία της Ε.Ε. πυροβολεί τα πόδια της. Δεν αντιλαμβάνεται τον αυτόματο ρόλο που θα έπρεπε να έχει».