Χάσαμε και το μέτρημα, χάσαμε και τα «χαρτιά», πατριώτες, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Άλλη μια ανοδική εβδομάδα - έβδομη συνεχόμενη και 19η στις τελευταίες 22, παρακαλώ- με τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε διαδοχικές κορυφές 13 ετών. Ασθμαίνοντας, είναι η αλήθεια, αλλά δικαιολογημένα. Προέρχεται από μια χρονιά με κέρδη 40% και ήδη στο πρώτο δίμηνο του 2024 γράφει +10%, με την αξία των μετοχών να έχει αναρριχηθεί κοντά στα 100 δισ. ευρώ. Το καλό είναι ότι η άνοδος εξελίσσεται αργά και σταθερά. Χωρίς εξάρσεις. Και κάθε κύκλος με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Ο δείκτης κερδίζει έδαφος, κάποιες μετοχές που προ μηνών είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τώρα διορθώνουν και άλλες παίρνουν τη σκυτάλη. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι, ενώ υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες από εταιρείες-χρυσάφι στο ταμπλό, πολλοί κάνουν ότι δεν τις βλέπουν. Ή δεν ψάχνουν καν. Και χρειάζεται να έρθουν δυο τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες να χτυπήσουν τα καμπανάκια, για να ξυπνήσουν.

Γράφει υψηλά 24 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δεν αναφέρομαι σε κάτι «παραπαίουσες» εισηγμένες, γεμάτες προβλήματα, που προσελκύουν καθαρά κερδοσκοπικό χρήμα από λόμπι. Αλλά από κραταιούς ομίλους. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την οποία η στήλη κινδυνεύει να καταντήσει μονότονη, συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Μέσα στον Μάρτιο έχει προσφέρει απόδοση κοντά στο 10% και σχεδόν 18% από την αρχή του έτους. Και έπεται συνέχεια, γιατί το γεγονός ότι γράφει υψηλά 24 ετών ή ότι έχει ανέβει από τα 50 λεπτά στα 15,5 ευρώ, τα τελευταία χρόνια, δεν λέει τίποτα. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκαταλέγεται στους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους ομίλους της χώρας και οι προοπτικές της, ειδικά από τις παραχωρήσεις και τις κατασκευές, τα επόμενα χρόνια δικαιολογούν αποτιμήσεις κοντά στα 3 δισ. ευρώ, όταν σήμερα είναι στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι θεσμικοί την έχουν μελετήσει και δεν είναι τυχαίο ότι μπαίνει σταθερά φρέσκο χρήμα στην εταιρεία.

Υψηλά δεκαετίας και για τη ΔΕΗ

Να με συγχωρείτε που επαναλαμβάνομαι και γίνομαι κουραστικός, αλλά και για τη ΔΕΗ επιμένω. Η οποία ΔΕΗ από το 1 ευρώ και την παρολίγο χρεοκοπία επί ΣΥΡΙΖΑ συσσωρεύει πλέον στα 11,5-12,7 ευρώ, που είναι υψηλά δεκαετίας. Πιθανόν συσσώρευση ή διόρθωση να δούμε περισσότερο σε χρόνο, παρά σε τιμές. Σε όσους είναι long στην εταιρεία, που διοικεί με μαεστρία και όραμα ο Γ. Στάσσης, προστέθηκε και η Goldman Sachs, δίνοντας τιμήστόχο τα 14 ευρώ, την οποία -να μου το θυμηθείτε- δεν θα αργήσει να την αναθεωρήσει (πολύ) προς τα πάνω, μιας και η ίδια προβλέπει μέση ετήσια αύξηση 60% στα κέρδη του ομίλου την τετραετία 2024-2027.

Τιμητική κίνηση σε Μεγάλου

Πρωί πρωί με την αυγούλα, ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να χτυπήσει τιμητικά την κουδούνα έναρξης της συνεδρίασης. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και το ΤΧΣ και η κυβέρνηση έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό με την πώληση του 27% των μετοχών της τράπεζας στα 4 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή χωρίς ίχνος έκπτωσης. Ευτυχείς είναι φυσικά και οι δανειστές μας, που θα εισπράξουν 1,35 δισ. ευρώ από τα χρωστούμενα της χώρας. Και τώρα το ζητούμενο είναι να μην απογοητευτούν οι επενδυτές που έδωσαν τα ωραία τους λεφτουδάκια. Ενόψει της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Πειραιώς από Δευτέρα, νομίζω πως η αγορά θα θυμίζει λίγο τρενάκι του τρόμου. Ξέρετε, υψηλοί τζίροι, σκαμπανεβάσματα και αναταράξεις.

Νέα υψηλά και στον χρυσό

Εν τω μεταξύ, ενώ τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη γράφουν ιστορικά υψηλά, ο χρυσός, που δεν είναι και για πολύ «hot» επενδυτές, κάνει κι αυτός νέα υψηλά (χθες στα 2.192 δολάρια). Συνήθως πέφτουν οι κεφαλαιαγορές, ανεβαίνουν τα πολύτιμα μέταλλα, ή το αντίθετο. Τώρα, επειδή τα κέρδη από τις μετοχές είναι πολλά, μια απάντηση είναι ότι μέρος τους ρευστοποιείται και διοχετεύεται στο παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο.