Ο ντετέκτιβ

Στα 6,276 δισ. ευρώ έφθασαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023, με τον αριθμό των οφειλετών να ανέρχεται σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το συνολικό ύψος των χρεών να ξεπερνά το φράγμα των 106 δισ. ευρώ. Τα 26,320 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, με το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται στα 79,982 δισ. ευρώ. Πάνω από 2.090.00 οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης…

Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε

Τελείωσαν οι εκπτώσεις στα καταστήματα και άρχισαν στο Χρηματιστήριο. Χθες ο ΓΔ βυθίστηκε 2,51% χαμηλότερα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες της χρονιάς, αλλά και τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο, που ξεπέρασε τα 291.000.000 ευρώ! Δεν έχω απάντηση πόσο καλές θα είναι (οι εκπτώσεις) ούτε πόσο θα κρατήσουν. Αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι έχοντες ρευστότητα θα βρουν πραγματικές ευκαιρίες.

Θα αγοραστούν μετοχές-διαμάντια

Επειδή βρισκόμαστε σε «καθαρόαιμο» bull market, οι καλοί μου φίλοι αναλυτές μού λένε πως σε αυτές τις περιόδους το «πάνω» κρατάει πολύ και το «κάτω» είναι απότομο και διαρκεί λίγο. Αν η διόρθωση αφορά το τελευταίο ανοδικό σκέλος (από τις 1.105 μονάδες τον Οκτώβριο 2023 έως τις 1.437 μονάδες τον Μάρτιο 2024), που έδωσε κέρδη 30%, ένας πρώτος στόχος είναι η περιοχή των 1.360-1.370 μονάδων και επόμενος -αν οι πωλητές έχουν διάθεση- χαμηλότερα στη ζώνη 1.300-1.310 μονάδων. Αυτή την περίοδο θα δώσουν ευκαιρίες να αγοραστούν μετοχές-διαμάντια του ΧΑ, όπως η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Motor Oil, ο ΟΤΕ, οι εταιρείες του ομίλου Viohalco, οι τράπεζες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά. Για τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης δεν λέω. Σε αυτές μπορεί να δούμε τρελά πράγματα. Για κάποιες προς τη μία και για κάποιες προς την άλλη κατεύθυνση.

Διορθώσεις

Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι το χθεσινό sell off ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Όχι, ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, που χτύπησε χθες την κουδούνα στο χρηματιστήριο, δεν είναι γκαντέμης. Όμως, οι αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών έφεραν αναταράξεις. Ακόμη και στην Πειραιώς, που βρέθηκε κάτω από την τιμή του placement των 4 ευρώ και πραγματοποίησε τα 164.800.000 από τα 291.800.000 του τζίρου!

Νέο μοντέλο στον ΟΤΕ

Εκεί στον ΟΤΕ, κάτι πηγές μού λένε ότι κάτι σοβαρό παίζεται ενόψει της αλλαγής διοίκησης και του νέου μοντέλου που θέλουν να προωθήσουν οι Γερμανοί. Ήρθε χθες και η είδηση «διάσπασης» της δραστηριότητας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και αλλαγής μοντέλου στη συνδρομητική και μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά μου. Ευκολότερες έγιναν πλέον οι συναλλαγές αγοραπωλησίας ακινήτων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά τη βεβαίωση οφειλής για τη μεταβίβαση ακινήτου από επαχθή αιτία και την είσπραξη χρημάτων και να μην πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην εφορία. Αν νομίζετε ότι δεν αφορά πολύ κόσμο, ρωτήστε τους 300.000 συμπολίτες μας που συνωστίζονται στην ουρά για τέτοιες υποθέσεις.

Κέρδη στην Εθνική Τράπεζα

Καθαρά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η «μεγάλη μας φίλη», Εθνική Τράπεζα. Με τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 2,23 δισ. ευρώ, παρακαλώ…

Κόστισαν στην Jumbo

Οι Αποκριές, που φέτος πέφτουν πιο αργά (17 Μαρτίου), κόστισαν στην Jumbo μείωση εσόδων 3% για τον προηγούμενο μήνα. Αλλά η διοίκηση Βακάκη διατηρεί τις εκτιμήσεις της για αύξηση κύκλου εργασιών 8% και κερδών 10% φέτος.

Αναλυτές

Αυτό με την αξία της Alpha Bank στο χρηματιστήριο μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Είναι η τράπεζα με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση -3,9 δισ. ευρώ- όταν οι υπόλοιπες τρεις παίζουν από 5 έως 7 δισ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε χθες στα 1,67 ευρώ, αλλά οι ξένοι οίκοι δίνουν τιμές-στόχους από 2,11 έως 2,55 ευρώ! Είτε η μετοχή είναι υποτιμημένη είτε οι αναλυτές που δίνουν στόχο τα 6 δισ. ευρώ πιστεύουν ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη των επενδυτών.