Με την καταλυτική παρέµβαση της Ντόρας Μπακογιάννη ανοίγει ο δρόµος για την είσοδο του Κοσόβου στο Συµβούλιο της Ευρώπης. Η πρώην υπουργός είναι αρµόδια για το ζήτηµα του Κοσόβου και ελέγχει την τήρηση των κανόνων που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Την προηγούµενη εβδοµάδα παρουσίασε στο Παρίσι τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτηµα και την πρότασή της, στην οποία συναίνεσε το σύνολο της Πολιτικής Επιτροπής του Συµβουλίου της Ευρώπης, συµπεριλαµβανοµένων των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα. Κόκκινη γραµµή για να ανοίξει η πόρτα του Συµβουλίου της Ευρώπης για το Κόσοβο ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο ορθόδοξο σερβικό µοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι. Η κ. Μπακογιάννη είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλµπιν Κούρτι, ότι χωρίς αναγνώριση της κυριότητας της µοναστηριακής περιουσίας στο Ντετσάνι -διαχρονικό σύµβολο της σερβικής ιστορίας- δεν πρόκειται να µπουν στο Συµβούλιο της Ευρώπης, βήµα που είναι απαραίτητο για την ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή πορεία του Κοσόβου. Επειτα από 12 χρόνια που υπάρχει η απόφαση του Ανώτατου ∆ικαστηρίου, η κυβέρνηση της Πρίστινα ανακοίνωσε ότι παραχωρούνται 24 εκτάρια περιουσίας στο Μοναστήρι Ντετσάνι. Ο χειρισµός του ζητήµατος από την Ντόρα Μπακογιάννη αποδεικνύει ότι είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν στους διεθνείς οργανισµούς πολιτικοί µε εµπειρία και γεωπολιτική γνώση. Μάλιστα ο Αυστριακός αναλυτής και γνώστης των βαλκανικών θεµάτων, Γκέραλντ Κνάους, σε ανάρτησή του απέδωσε τα εύσηµα στην πρώην υπουργό, γράφοντας ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γράφει Ιστορία.

Απαντήσεις προς όλους

Οπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Σαββατοκύριακου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Παπαγγελόπουλος, αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει τη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο θα περιλαµβάνει ενδιαφέρουσες λεπτοµέρειες και για την υπόθεση Novartis. Βέβαια ο ίδιος, όπως τουλάχιστον έχουµε καταλάβει µέχρι τώρα, δηλώνει πως αδίκως «µπλέχτηκε» σε αυτή την ιστορία, την οποία η Ν.∆. χαρακτήρισε σκευωρία, καθώς τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισµούς της υπόθεσης τους είχαν αναλάβει οι τότε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου και ∆. Τζανακόπουλος. Είναι βέβαιο πως το κεφάλαιο Novartis στο βιβλίο του κ. Παπαγγελόπουλου θα εµπεριέχει ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τον ρόλο που διαδραµάτισαν όλοι όσοι στο τέλος, ενώ τα είχαν κάνει µαντάρα, κατάφεραν να µείνουν στο απυρόβλητο και να µην µπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες. Ηδη, άνθρωποι του περιβάλλοντός του µεταφέρουν πως ο Αλ. Τσίπρας όσο ήταν πρωθυπουργός είχε δίπλα του ανθρώπους ακατάλληλους και ερασιτέχνες, που µε τις εισηγήσεις τους µόνο ζηµιά τού έκαναν.

Στην οµογένεια ο Θεοδωρικάκος

Επίσηµη επίσκεψη στον Καναδά -προσκεκληµένος των οργανώσεων της ελληνικής οµογένειας, ως εκπρόσωπος της Βουλής ενόψει του εορτασµού της Εθνικής Επετείου- πραγµατοποιεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.∆., Τάκης Θεοδωρικάκος. Θα ενηµερώσει αναλυτικά τους Ελληνες οµογενείς για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου -που πραγµατοποιείται πρώτη φορά- απευθύνοντας κάλεσµα συµµετοχής, ώστε να αποφασίσουν και αυτοί για τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Από τους πρώτους µήνες της εκλογής της το 2019, η κυβέρνηση της Ν.∆. και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ως υπουργός Εσωτερικών, εργάστηκαν για να γίνει πράξη η συµµετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογικές διαδικασίες, για να δυναµώσει η σχέση τους µε την πατρίδα και να γίνει η Ελλάδα πιο ισχυρή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά, από χθες έως και την Τρίτη 26 Μαρτίου, θα πραγµατοποιήσει συναντήσεις µε σηµαντικούς παράγοντες της οµογένειας, καθώς και επτά ανοιχτές οµιλίες.

εν πήγε καλά το ραντεβού

Το ραντεβού που αποκάλυψε πως είχε µε τον Αλ. Τσίπρα, µετά το συνέδριο του κόµµατος, ο Στ. Κασσελάκης δεν πρέπει να πήγε και τόσο καλά. Και ας ισχυρίστηκε ο ίδιος πως µε τον Αλ. Τσίπρα τους ενώνουν οι ίδιες αγωνίες για το µέλλον της προοδευτικής παράταξης ή πως τάχα µου ο πρώην πρωθυπουργός θα καθίσει φρόνιµα από εδώ και µπρος και δεν θα τον υπονοµεύσει. Προφανώς ή δεν ξέρει τον Αλ. Τσίπρα ή επιλέγει την τακτική της «εργαλειοποίησης», ανακοινώνοντας µονοµερώς πως συναντήθηκε µαζί του και όλα είναι µέλι-γάλα. Ο Αλ. Τσίπρας είναι βέβαιο πως δεν του πρόσφερε καµία λευκή επιταγή σε αυτή τη συνάντηση, µήτε και µπήκε στον κόπο να του εγγυηθεί πως θα αποτρέψει την υπονόµευσή του από την Ολγα Γεροβασίλη, σε περίπτωση που αυτή κινηθεί εκ νέου εναντίον του ως επικεφαλής µιας οργανωµένης εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να τον βοηθήσει να εισέλθει στη Βουλή, προφανώς µε το να ασκήσει πιέσεις προς την Π. Τσαπανίδου, τη Ζ. Λάλη και τον Μ. Καλογήρου, οι οποίοι στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας προηγούνται στη σειρά εκλογιµότητας από τον ίδιο, που ήταν στην 9η θέση. Φαίνεται όµως πως ο Αλ. Τσίπρας δεν του έκανε το χατίρι και γι' αυτό εκεί που µες στην εβδοµάδα περιµέναµε ξανά την παραίτηση του Οθ. Ηλιόπουλου, στο τέλος αυτός διεµήνυσε πως θα παραµείνει µάχιµος στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη.

Για πανελίστας του Λιάγκα ο Στέφανος Κασσελάκης

Ενα είναι σίγουρο: Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει να σταδιοδροµήσει στον χώρο της πολιτικής, άνετα µπορεί να προσληφθεί ως πανελίστας στην εκποµπή του φίλου µου του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1. Αλλωστε, από την ηµέρα της εκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης λειτουργεί ως «άτυπος» συνεργάτης της συγκεκριµένης εκποµπής. Ενδεχοµένως ο Γ. Λιάγκας να του προσφέρει ή τη στήλη της µόδας, την οποία είχε η γνωστή ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, ή να τον βάζει να παρουσιάζει τον διαγωνισµό για τα αµάξια που κληρώνει. Πάντως, καλού-κακού, να έχει τον νου του. Μην του φάει και την εκποµπή στο τέλος. Είναι µεγάλα κουµάσια οι «πανελίστες» της τηλεόρασης.