Η παράδοση που θέλει τον Μάρτιο να είναι στατιστικά μήνας σημαντικών ρευστοποιήσεων για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα τελευταία 25 χρόνια, δεν έσπασε αλλά είναι… σαν να έσπασε. Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες, ήταν όμως απειροελάχιστες, μόλις 0,16%, κυρίως λόγω της διόρθωσης των τραπεζών (-4,23%), με κόστος περί τα 650.000.000 ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, η οποία διαμορφώθηκε στα 97,822 δισ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε τον μήνα από τις 1.424,77 μονάδες και έφτασε στον τερματισμό στις 1.422,35 μονάδες. Εντός, εκτός κι επί τα αυτά, γύρω από τα υψηλά 13 ετών δηλαδή, αν και στη διάρκεια αυτών των 18 συνεδριάσεων υπήρξαν θετικές και αρνητικές εκπλήξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάντως για τον Μάρτιο είναι η κατακόρυφη αύξηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγώ ν, που ξεπέρασε τα 225.326.143 ευρώ. Πρέπει να ανατρέξει κανείς πολύ πριν από το 2010 για να βρει τόσο «hot» μήνα.


Εντυπώσεις

Η επίδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν πάντως μια από τις υψηλότερες διεθνώς, με 9,99% για τον γενικό δείκτη και 13% για τον τραπεζικό, αν και τις εντυπώσεις έκλεψαν οι μεγάλες αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες αναρριχώνται σε διαδοχικά επίπεδα-ρεκόρ.


Σημαντική άνοδο της Optima

Θετική έκπληξη της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή της νεοεισαχθείσας Optima Bank, η οποία κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 4,3% και έκλεισε σε ιστορικά υψηλά (8,24 ευρώ) με τη χρηματιστηριακή της αξία στα 607.239.000 ευρώ.


Άλμα της καθαρής κερδοφορίας

Στα 19,7 ευρώ θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ η Euroxx Χρηματιστηριακή. Δεν ξέρω αν και πόσο γρήγορα μπορεί η αξία της ΔΕΗ να ανέβει 70%, πιάνοντας τα 7,5 δισεκατομμύρια από τα 4,4 δισ. ευρώ σήμερα, αλλά βλέποντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των λειτουργικών κερδών στα 2,2 δισ. ευρώ ως το 2026 και άλμα της καθαρής κερδοφορίας στα 736.000.000 ευρώ, νομίζω πως δίκαια η μετοχή της ΔΕΗ θεωρείται ως μια από τις λίγες μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτιμάται σήμερα μόλις 6,5 φορές τα μελλοντικά της κέρδη και με προσδοκώμενη μερισματική απόδοση 9% στο τέλος του 2026.


Θέμα χρόνου του deal

Η επιμονή των αγοραστών στην Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το πολυσυζητημένο deal πώλησης είναι θέμα χρόνου. Πιθανόν και λίγων εβδομάδων. Η μετοχή έχει ανακάμψει κατά 42% από τα χαμηλά του περσινού Οκτωβρίου, ξεπερνώντας πλέον τα 18 ευρώ και τα 2,1 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας. Το τέλος του Μαρτίου σηματοδότησε και την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης για το 2024. Και ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες σε μια αγορά που οδεύει προς αναβάθμιση θα πρέπει από εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε ενημερώσεις για τις επιδόσεις των εισηγμένων, πάρα πολλές δεν έχουν ανακοινώσει καν τα αποτελέσματα του 2023.


Δάνειο από Intralot

Μόλις έναν μήνα μετά την άντληση 130.000.000 ευρώ μέσω έκδοσης διαπραγματεύσιμου ομολόγου, η Intralot έκλεισε χθες και τραπεζικό ομολογιακό δάνειο 100.000.000 ευρώ. Με το δάνειο θα αποπληρώσει το άληκτο κεφάλαιο των ομολογιών που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024 και έχουν εκδοθεί από την Intralot Capital Luxembourg.


Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Εgis Projects η Εγνατία Οδός

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να μπουν οι υπογραφές για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Εgis Projects για τα επόμενα 35 χρόνια. Προηγήθηκε η υπουργική απόφαση που προβλέπει αύξηση στο τίμημα διέλευσης από αυτοκινητόδρομο των 883 χιλιομέτρων (μαζί με τους τρεις κάθετους άξονες), στα 0,04 από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της παραχώρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ μαζί με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που θα γίνουν και τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία του.