Έντονες «αναταράξεις» υπήρξαν χθες, Πέμπτη, στην κυβέρνηση, καθώς την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίες, μάλιστα, έγιναν αστραπιαία αποδεκτές, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η στήλη Big Mouth του powergame.gr .

Πώς πήρε την απόφαση για Παπασταύρου και Μπρατάκο ο Μητσοτάκης

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το Big Mouth, μόλις ήρθε στη δημοσιότητα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο αφορούσε στις ηχητικές καταγραφές του ΟΣΕ το βράδυ του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης από τον Καναδά, όπου βρισκόταν, επικοινώνησε με τέσσερις συνεργάτες του, σε διαφορετικούς χρόνους, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Γιάννη Μπρατάκο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη, όπου αποφασίστηκε το ύφος της αντίδρασης της κυβέρνησης. Έτσι, ο κ. Μαρινάκης εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε επαφή μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες με τους συνεργάτες του.

Τα τηλεφωνήματα

Την ώρα που το πρωί της περασμένης Δευτέρας (25η Μαρτίου) η κατάσταση έδειχνε να ηρεμούσε, μερικά τηλεφωνήματα που ακολούθησαν, σύμφωνα με τη στήλη, άλλαξαν άρδην τα μέχρι εκείνη την ώρα δεδομένα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Μπρατάκο και τον κ. Παπασταύρου να σταματήσουν κάθε συζήτηση και να ξεκινήσουν να τηλεφωνούν σε υπουργούς και βουλευτές, προκειμένου να αναπαραγάγουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλεφωνήματα αυτά ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Παπασταύρου - Μπρατάκο δεν κινήθηκαν σε ήρεμο κλίμα, αλλά υπήρξε μεγάλη ένταση. Έτσι, καθώς το κλίμα ήταν βαρύ από τις αρχές της εβδομάδας για τους δύο πρώην στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, η απόφαση για την αποπομπή τους ελήφθη αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Μάλιστα, κρίθηκε σκόπιμο να ανακοινωθούν οι παραιτήσεις τους, πριν πάει ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ομιλία του στη τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα Τέμπη, όπως κι έγινε. Πάντως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Big mouth, παρά το βαρύ κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε να στεναχωριέται από την εξέλιξη της όλης ιστορίας, κάτι απολύτως λογικό, καθώς ειδικά με τον κ. Παπασταύρου είχαν στενή σχέση από όταν ήταν ακόμη μαθητές στο Κολέγιο.

Τα σενάρια για Μυλωνάκη – Παπαθανάση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη υπήρχε καιρό τώρα η ιδέα της αντικατάστασης του κ. Μπρατάκου από τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του, Γιώργο Μυλωνάκη. Και αυτό γιατί μεταξύ άλλων ο κ. Μπρατάκος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι θα προτιμούσε να φύγει από το Μαξίμου, προκειμένου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕΑ. Πάντως, εκτός από τον κ. Μυλωνάκη, που είναι ένας από τους πιο ικανούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακούστηκε και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, που για όσους δεν το γνωρίζουν υπήρξε και παραμένει ένας εκ των έμπιστων του Μητσοτάκη.

Η άρνηση Γεραπετρίτη και η πιθανότητα Βορίδη

Η ομολογουμένως πιο δύσκολη άσκηση για τον πρωθυπουργό σχετίζεται με το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την εποπτεία του νομοθετικού έργου. Αν δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές και με δεδομένη τη δυσκολία επιστροφής Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, μια εύκολη και σχετικώς ανώδυνη λύση, που δεν θα διατάρασσε και τις μέχρι σήμερα ισορροπίες στο Μαξίμου, είναι αυτή του Μάκη Βορίδη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανέβει στην εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη, η περαιτέρω αναβάθμισή του δεν θα εξέπληττε. Απεναντίας, θα θεωρούνταν απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Πέραν της ουσίας, η αναβάθμιση Βορίδη θα ενίσχυε και το δεξιό προφίλ της κυβέρνησης, κάτι που το έχει ανάγκη στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στη μέρα θα μάθουμε ποιοι θα αντικαταστήσουν τους Παπασταύρου – Μπρατάκο.

Και το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με πληροφορίες που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις και για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό.

Δείτε αναλυτικά τι γράφει σήμερα το Big Mouth ΕΔΩ.