Από ένα πρόχειρο γκάλοπ που έκανα χθες, ρωτώντας γνωστούς μου χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων αν περιμένουν τίποτα σεισμικές δονήσεις στο χρηματιστήριο (που ξανανοίγει σήμερα) από το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών και τα διάφορα που γράφονται και λέγονται για την «πολιτική σταθερότητα», κατάλαβα ότι, αν τους είχα ζητήσει τη γνώμη τους για τον καιρό, θα με έπαιρναν πιο πολύ στα σοβαρά… Τέλος πάντων, επειδή -δεν το κρύβω- ντράπηκα λίγο που με πήραν στο ψιλό μεγάλο άνθρωπο, έκλεισα τα τηλέφωνα ευγενικά, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ξένοι επενδυτές που βάζουν τα κεφάλαιά τους στο ΧΑ και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ξέρουν να «διαβάζουν» με ψυχρό αίμα και τα νούμερα και τις εξελίξεις και δεν τσιμπάνε από διλήμματα τέτοιου τύπου. Με απλά λόγια, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας, τουλάχιστον αυτοί που κινούν το χρήμα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμη. Κι αν τυχόν αυτές τις ημέρες ξεμυτίσουν «τα παιδιά από το Λονδίνο» πρόθυμα να παίξουν αυτό το παιχνιδάκι στο ταμπλό, χάρη θα κάνουν σε όσους κρατάνε ρευστότητα για καμιά διόρθωση του γενικού δείκτη προς τις 1.300 μονάδες.

Αυξήθηκαν τα χρέη των μεγαλοοφειλετών

Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ τα χρέη των μεγαλοοφειλετών, που χρωστούν από 1.000.000 έως 100.000.000 ευρώ, αλλά από την άλλη μειώθηκαν κατά περίπου 100.000 όσοι χρωστούν στην εφορία, μέσα σε ένα χρόνο. Ο αριθμός των οφειλετών, πάντως, παραμένει πολύ μεγάλος, καθώς ξεπερνά τους 3.931.625 πολίτες. Τα δε χρέη έφταναν στα τέλη Ιανουαρίου τα 107 δισ. ευρώ (σιγά μην εισπραχθούν ποτέ…), μειωμένα κατά 7,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι. Το ενθαρρυντικό είναι πως μειώθηκαν κατά 152.704 όσοι χρωστούν από 50 ευρώ έως και 10.000 ευρώ, αλλά από την άλλη προστέθηκαν 36.057 πολίτες με χρέη κάτω από 50 ευρώ…

Θετικές εκτιμήσεις

Δεν ξέρω πόσοι από την κυβέρνηση, και ειδικά από το οικονομικό επιτελείο, διαβάζουν τις εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αλλά ας ρίξουν μια ματιά στα σενάρια για την ανάπτυξη ανάλογα με το πόσα κεφάλαια είμαστε ικανοί -ως χώρα- να απορροφήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και έτσι να «μπουστάρουμε» το ΑΕΠ σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 2,5% που προβλέπεται για φέτος. Αν λ.χ. μέσω του Ταμείου καταφέρουμε να διοχετεύσουμε το 50% των πόρων, οι δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν 3,2%, οι ιδιωτικές 1,3% και το ΑΕΠ θα τρέξει με 2,5%. Αν φτάσουμε στο 75% των πόρων, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ανέβουν 5,7%, οι δημόσιες 14,8% και το ΑΕΠ 2,9%. Αν μπορούσαμε να φτάσουμε στο 100%, τότε θα μιλάμε για αύξηση 7,9% στις ιδιωτικές επενδύσεις, 20,6% στις ιδιωτικές και 3,2% στο ΑΕΠ.

Η ΤτΕ αγόραζε μια χρυσή λίρα προς 475,98 ευρώ

Με πολλή φόρα συνεχίζει τη διαδρομή σε ανεξερεύνητες περιοχές τιμών ο χρυσός. Στις διεθνείς αγορές τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου ξεπέρασαν χθες και τα 2.286 δολάρια την ουγγιά. Τα ερωτήματα για το πόσο ισχυρές είναι οι δυνάμεις και οι λόγοι που ωθούν τον χρυσό σε ιστορικά υψηλά δεν έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα. Είναι η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες που, στο πλαίσιο της «αποδολαριοποίησης» και της ενίσχυσης των αποθεμάτων τους, γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους με μεγάλες ποσότητες; Είναι οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και ο υψηλός πληθωρισμός που καθιστούν τον χρυσό επενδυτικό καταφύγιο ή οι μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων που ωθούν τα funds να ενισχύουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο; Χθες Πρωταπριλιά, πάντως, η ΤτΕ αγόραζε μια χρυσή λίρα προς 475,98 ευρώ και την πουλούσε προς 573,57 ευρώ. Κέρδος σχεδόν 100 ευρώ το κομμάτι… Μιας και ο λόγος για την ΤτΕ, την ερχόμενη Δευτέρα είναι η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων της και η μέρα του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση. Με αρκετά θετικά μηνύματα, αλλά και ουκ ολίγα «καμπανάκια».