Αγαπητό μου ημερολόγιο,

 
Κάποιος είπε (δεν θα σου πω ποιος, δεν είναι της ώρας) πως αν ένα ψέμα επαναλαμβάνεται στο τέλος γίνεται αλήθεια. Και στην οικογένειά μας, στο έχω ξαναπεί, δεν μας αρέσουν τα ψέματα.

Απλά… μερικές φορές, κρύβουμε την αλήθεια, όπως όταν… βλέπουμε δελτίο ειδήσεων. Α, όλα κι όλα. Δύο πράγματα δεν χάνουμε στην οικογένειά μου ποτέ: Τα pass του Μητσοτάκη και το δελτίο ειδήσεων. Και το πρώτο όχι απαραίτητα.

Βέβαια, δεν ξέρω αν μας βγει αυτό σε καλό, αν και είμαστε προσεκτικοί: σβήνουμε τα φώτα, τραβάμε τα παντζούρια, διπλομανταλώνουμε (περνάμε και τον σύρτη), πάμε τον παππού στο πίσω δωμάτιο και βάζουμε τον σκύλο μας τον Βρασίδα να φυλάει σκοπιά έξω από την πόρτα.

Βασικά τον Βρασίδα, μεταξύ μας τώρα, τον έχουμε γι’ αυτή την δουλειά. Από τότε που ήταν κουτάβι τον είχαμε εκπαιδεύσει να ορμάει στον διαχειριστή μόλις έρχονταν για τα κοινόχρηστα. Τρία χρόνια έχουμε να πληρώσουμε κοινόχρηστα. Πιστό σκυλί.

Γενικά εμείς προσέχουμε να μην δίνουμε δικαιώματα στον κόσμο: Ψωνίζουμε από το καλάθι του νοικοκυριού, κάνουμε τα εμβόλια, βλέπουμε Άδωνι, παίρνουμε όλα τα pass, κάνουμε λάικ στις αναρτήσεις που κάνει ο Μητσοτάκης στο φέισμπουκ κάθε Κυριακή (άλλωστε, διαφορετικά δεν μπορούμε γιατί αλλιώς δεν μας δίνει αντίδωρο ο παπά-Γιώργης). Είμαστε πιστοί γενικώς. Σαν τον Βρασίδα κι εμείς.

Φαντάσου, πόσο νοικοκυραίοι είμαστε, που για να μην μπούμε στο μάτι των άλλων, δύο τενεκέδες λάδι, τρία κεφάλια λαδοτύρι, δώδεκα πακέτα κακάο (ακριβαίνει σου λέει και η σοκολάτα τώρα και θα έχει έλλειψη γι’ αυτό και κάνουμε το κουμάντο μας) και τη χρυσή μασέλα του παππού (αναγκαστικά τα τρώει όλα στο μπλέντερ) τα έχουμε κρυμμένα στο πατάρι μαζί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

Ναι, τα είχαμε κάνει τελικά…

Βλέπεις, τότε με την πανδημία είχε πιάσει δουλειά σε εμβολιαστικό κέντρο η κόρη μιας ξαδέλφης του μπαμπά μου, η Σπυριδούλα και έπρεπε λέει να την στηρίξουμε. Δεν της είχαμε πάρει και δώρο για τον αρραβώνα της και έτσι… της είχαμε υποχρέωση και αναγκαστικά (για να μην πέσουμε στο στόμα της, είχε πει η μαμά μου) πήγαμε και κάναμε το εμβόλιο. Και τα τρία. Θα κάναμε και το τέταρτο, αλλά ευτυχώς σταμάτησε τη δουλειά η Σπυριδούλα γιατί είχε μείνει έγκυος, όχι από τον αρραβωνιάρη, (εκείνος την άφησε στη δεύτερη καραντίνα) από έναν σεκιουριτά στο εμβολιαστικό κέντρο που δούλευε. Καλό παιδί. Ψηλός και μπαμπάτσικος.

Εννοείται ότι τα εμβόλια τα κάναμε κρυφά. Βλέπεις, δεν θέλαμε να χαλαστούμε και με τον παπά-Γιώργη που ήταν κατά του εμβολιασμού και με 20 ευρώ το κεφάλι πηγαίναμε στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα. Με 50 ευρώ ακολουθούσαμε τις κάμερες και πηγαίναμε σε κάθε Εκκλησία την ώρα της θείας κοινωνίας να μεταλάβουμε.

Φορούσαμε μάσκες τότε, δεν μας αναγνώριζε κανείς.

Όχι όπως τώρα, που πας στο πάρτι του Κασσελάκη στου Ψυρρή και σε δείχνουν όλα τα κανάλια… και με το δάχτυλο στην λαϊκή την άλλη μέρα. Εμείς δεν πάμε σε κομματικές συγκεντρώσεις, αλλά… είχε μπουφέ. Άσε που δούλευε και η κόρη μιας κουμπαροξαδέλφης του μπαμπά μου, η Κικίτσα, που ούτε κι αυτηνής της πήραμε δώρο στο γάμο (δεν μας είχαν καλέσει στο γλέντι, μόνο στις στέψεις και είχαμε παρεξηγηθεί κάπως) και θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να πάμε να την στηρίξουμε τώρα. Ντάξει… και για τον μπουφέ πήγαμε. Ωραία περάσαμε. Είδαμε και την Τζάκρη από κοντά!

Στο ψηλό παλικάρι στην είσοδο που μας ρώτησε αν έχουμε πρόσκληση, δείξαμε το προσκλητήριο από το γάμο της Κικίτσας. Δεν έδωσε πολύ σημασία και μας άφησε να περάσουμε, γιατί εκείνη την στιγμή είχε φούρια. Έρχονταν η Γεροβασίλη με την Κουντουρά. Παλιά αυτές, να ξέρεις, ήταν σε πάνελ και μάλωναν. Τώρα πάνε αγκαζέ στα πάρτι.

Φυσικά και αρνηθήκαμε ότι ήμασταν εμείς σε όσους την άλλη μέρα στη λαϊκή μας ρώτησαν τι δουλειά είχαμε εκεί. Τους είπαμε ότι τα βίντεο ήταν «προϊόν τεχνητής νοημοσύνης». Το πίστεψαν γιατί αυτά τα φοβούνται κι ό,τι φοβάσαι το πιστεύεις.

Κατά βάθος και κατά κάποιο τρόπο το είχαμε ανάγκη αυτό το πάρτι. Ήταν δύσκολες οι τελευταίες ημέρες.

Σκέψου ότι με την θητεία του Κασσελάκη, έμεινε η χώρα 15 μέρες χωρίς αντιπολίτευση!

Και μπορεί για το στρατό να είναι λίγες ημέρες (ούτε άπλυτα δεν πρόλαβε να πάει στον Τάιλερ) αλλά για την δημοκρατία, την κοινωνία, τον Πορτοσάλτε, και τους θεσμούς είναι πολλές.

Εμείς, βέβαια, αν δεν βλέπαμε Ευαγγελάτο, ούτε που θα το καταλαβαίναμε.

Βλέπαμε όμως τα σημάδια. Τι σεισμοί γίνανε, τι μηνύσεις έπεσαν, τι διαγραφές, τι προτάσεις δυσπιστίας, μέχρι και στις δημοσκοπήσεις ο Κουτσούμπας, έπιασε 41%! Σκόνη ήρθε από την Αφρική, έτρεχε ο κόσμος στις παραλίες να σωθεί, έγινε ανάδρομος ο Ερμής, ο Αυτιάς φεύγει από την τηλεόραση, ο Ερντογάν χάνει στις εκλογές και τέλος… το οριστικό χτύπημα: Η Βάνα Μπάρμπα είπε όχι στην πολιτική.

Φοβάμαι ότι ο Κασσελάκης, είναι τελικά το γούρι του Μητσοτάκη. Ευτυχώς επανήλθε. Ουφ… !

Ξημέρωσε μια άλλη μέρα και η χώρα μπαίνει στην κανονικότητα.

Η χώρα, όχι εμείς. Γιατί την ίδια μέρα που η χώρα επανέρχονταν στην κανονικότητα και θα συνέχιζε να ηγείται της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και της γιουροβίζιον, η θεία Μεταξία, την ώρα που ακόμη οικογενειακώς ρευόμασταν τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά, μας  εξομολογήθηκε ότι θέλει λέει να κάνει… ριμπράντινγκ!

Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι ήθελε να πει και δεν δώσαμε σημασία. Νομίζαμε ότι θέλει απλά να κάνει τα μπαλκόνια. Μας ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται γι’ αυτό. Όχι ότι φημίζονταν και για την νοικοκυροσύνη της, τα πάνω - πάνω πάντα έπαιρνε.

Θα έκανε λέει… σημαντικές αλλαγές!

Σε δύο πράγματα πήγε ο νους μας: Ή που θα δήλωνε στην εφορία το αυθαίρετο στα Σούρμενα ή που θα άλλαζε καλύμματα στους καναπέδες. Πήρε ωραιότατα η θεία Σούλα από το παζάρι στο Σχιστό, γαλάζια με ροζ τριαντάφυλλα και φραμπαλάδες γύρω – γύρω, αντιολισθητικά, ελαστικά, υδροαπωθετικά και αδιάβροχα. Και δώρο δύο μαξιλαράκια για τον καναπέ. Αμέ!

Πέσαμε έξω. Ούτε καλύμματα, ούτε χαλιά, ούτε κουρτίνες άλλαζε. Τρομάξαμε. Φοβηθήκαμε μην έμπλεξε τίποτα μ’ αυτούς του Ευρωκοινοβουλίου, που βγάζουν τα πορίσματα. Μην ανήκει τίποτα στο 1% αυτών που εχθρεύονται την κυβέρνηση και βγάζουν θεωρίες συνωμοσίας, που λέει και ο Άδωνις. Ευτυχώς, όχι τελικά.

Μας είπε ότι το ριμπράντινγκ δεν είναι παράνομο κι ότι το κάνει όλη η καλή κοινωνία.

Είναι κάτι σαν ανανέωση, επαναπροσδιορισμός, νέα ταυτότητα.

Το κάνει ο Τσίπρας, λέει. Αυτός το ξεκίνησε.

Το έμαθε λέει από έγκυρη πηγή. Της το είπε μια ξαδέλφη της που ξέρει την νύφη του μπατζανάκι της Ρένας Δούρου, ο οποίος είναι μεσοτοιχία με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας του κουμπάρου ενός τριτεξάδελφου του Πολάκη, που (άσχετο) ήξερε και την κομμώτρια, της γυναίκας του πρώτου ξαδέλφου της Ελένης Φουρέιρα (απλά το αναφέρω για να τονίσω την εγκυρότητα της πηγής, ξέρει κόσμο ο άνθρωπος, δεν είναι κανένας τυχαίος).

Πώς, βρε παιδί μου, ο Καρβέλας δηλώνει τώρα ποιητής; Ε, ριμπράντινγκ έκανε κι αυτός .

Η Πατούλη με τις φωτογραφίες; Ριμπράντινγκ κι αυτή.

Η πλαστική στη μύτη της Τούνη, τι νομίζεις ότι ήταν; Ριμπράντιγκ. Έτσι το λένε τώρα.

Η θεία Μεταξία βιάζεται γιατί θέλει μέχρι την Ανάσταση που θα πάει στην Εκκλησία για το Χριστός Ανέστη να έχει κάνει το… ριμπράντινγκ της. Βασικά θέλει να χάσει πέντε κιλά, και άλλα τρία που πήρε τώρα τα δύο εορταστικά τριήμερα. Η αλήθεια είναι ότι πήρε εφτά, αλλά η θεία Μεταξία δεν μετράει τις ενδιάμεσες μέρες μεταξύ των τριημέρων που χλαπάκιαζε. Απλά δεν το λέει δίαιτα, το λέει ριμπράντικ. Πριν ένα μήνα το έλεγε διαλειμματική. Κάθε μήνα το αλλάζει.

Αυτή τη φορά όμως την βλέπω αποφασισμένη. Ήδη έχει επισκεφθεί ειδική… ομάδα στο φέισμποκ. Εκεί, εξειδικευμένοι με το διαδίκτυο άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους λένε την εμπειρία τους για τα κιλά που έχασαν και ξαναέβαλαν και δίνει ο ένας στον άλλον συγχαρητήρια. Έτσι χωρίς λόγο. Αυτοί, λέει η θεία Μεταξία, οκτώ ώρες τρώνε συνέχεια και μετά για 16 ώρες κοιμούνται μόνο και μόνο για να μην φάνε. Εύκολο δεν το λες, γιατί εμείς, σκέψου, στη Γη της Ελιάς για 45 μόνο λεπτά μασουλάμε φιστίκια (ο παππούς φιστικοβούτυρο) και πιάνονται τα σαγόνια μας. Φαντάσου να τρως για οκτώ ώρες. Θα σου παραλύσουν τα τσαούλια. Μόνο ο θείος Στάθης τα καταφέρνει τέσσερις μέρες τώρα, αλλά ο θείος Στάθης αυτό έκανε και από πριν.

Στην αρχή… κόντεψε να μας πείσει η θεία Μεταξία και σκεφτήκαμε να κάνουμε κι εμείς ένα ριμπράντινγκ στην οικογένεια. Να τα διαγράψουμε όλα (μεταξύ αυτών και τα χρέη των κοινοχρήστων), να επαναπροσδιοριστούμε, να ξανασυστηθούμε στην κοινωνία, στην γειτονιά, στη πολυκατοικία. Να γνωρίσουμε επιτέλους τον διαχειριστή, βρε αδελφέ, και ο Βρασίδας το εσωτερικό μέρος του σπιτιού.

Αλλά, ευτυχώς ως οικογένεια πάντα παίρνουμε τις σημαντικές αποφάσεις με σύνεση, μεθοδικότητα και (αν δεν ήταν και ο αδελφό μου στη μέση, θα έλεγα και νηφαλιότητα) με γνώμονα πάντα το συμφέρον μας, φυσικά.

Αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε να βγάλει ο Μητσοτάκης το pass ριμπράντιγκ και θα το πάρουμε από εκεί. Ούτως ή άλλως, εμείς στην Ανάσταση με τα περσινά μας πάμε πια… κάθε χρόνο. 

 

Άγνωστες λέξεις: Μονταζιέρα, νοοσοφία, πρόταση δυσπιστίας

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια Μαρμελλάδα: Εορταστικά τριήμερα (3)