Το προσωπικό εκλογικό στοίχηµα που έχει βάλει ο Στέφανος Κασσελάκης για τις κάλπες του Ιουνίου -να ξεπεράσει το 17% των εθνικών εκλογών- έχει προφανώς διπλή ανάγνωση. Θέλει να δείξει αφενός ότι κατάφερε να κρατήσει όρθιο το κόµµα µετά την αποχώρηση Τσίπρα και τη διπλή διάσπαση και αφετέρου ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει απήχηση στην κοινωνία και παραµένει ως η εναλλακτική κυβερνητική δύναµη, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

«Θέλω να είµαστε σίγουρα πάνω από το αποτέλεσµα των τελευταίων εκλογών», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «αν είχαµε 23% διαφορά στις προηγούµενες εκλογές, αν ξαφνικά είµαστε σε απόσταση αναπνοής, είναι ανατροπή. Πάει να πει πως οι επόµενες βουλευτικές εκλογές θα είναι σε τελείως διαφορετικό κλίµα». Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα κρίνουν συνολικά τη νέα ηγεσία, το όραµα του νέου προέδρου για τη σύγχρονη Αριστερά, αλλά και το αν οι θέσεις και οι απόψεις του βρίσκουν απήχηση στην κοινω νία και στα µέλη του κόµµατος.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία έχει να κάνει µε το γεγονός ότι τόσο τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ψηφοφόροι του δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα µε το κοινό που ψήφιζε τον Αλέξη Τσίπρα. Τόσο οι αναλυτές όσο και η ηγετική οµάδα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι µετά την αποχώρηση των µελών που συντάχθηκαν µε τη «Νέα Αριστερά», στο κόµµα εντάχθηκαν πολίτες χωρίς κάποια σχέση µε την παραδοσιακή Αριστερά και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019. Στο κόµµα έχουν ενταχθεί νέα µέλη από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, αλλά και πολίτες που κάποιος θα µπορούσε να τους χαρακτηρίσει ως απολιτίκ. Με αυτή την έννοια, προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δίκιο όταν λέει ότι το κόµµα του έχει αλλάξει και ότι ο σηµερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν θυµίζει τίποτα από το παρελθόν. Αλλωστε, και η διαδικασία επιλογής των ευρωβουλευτών είναι πρωτόγνωρη, καθώς πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζονται να διεκδικούν σήµερα την ψήφο των µελών και των στελεχών του.

Με βάση τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, κανένας δεν µπορεί να διαβεβαιώσει εάν η ενασχόληση κάποιου υποψηφίου στο παρελθόν µε το κόµµα αποτελεί πλεονέκτηµα ή µειονέκτηµα. Σε ό,τι αφορά την κεντρική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα στηριχτεί πάνω σε τρεις άξονες για να αυξήσει τη δύναµη του κόµµατός του. Ο πρώτος έχει να κάνει µε την κοινωνία και όλα τα θέµατα που αφορούν τους πολίτες. Τέµπη, ακρίβεια, Υγεία και ασφάλεια θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει µε τους θεσµούς, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, οι δηλώσεις του και η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει µε το θετικό αφήγηµα του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το ελληνικό όνειρο, το δικαίωµα που έχουν οι νέοι για µια καλύτερη ζωή.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά στις 6/4