Του Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε απόλυτη εγρήγορση για το πολιτικό μέλλον τους βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, την ώρα που το προεκλογικό άρωμα στην πολιτική ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο έντονο. Αλλωστε, τα χρονικά περιθώρια όσον αφορά τη λήψη της τελικής τους απόφασης στενεύουν χαρακτηριστικά και, ως εκ τούτου, άπαντες κλιμακώνουν τις σχετικές κινήσεις και ζυμώσεις. Τη δεδομένη στιγμή, οι περισσότεροι εξ αυτών καλούνται να παίξουν σε διπλό ταμπλό, αφού θα πρέπει, αφενός, να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και, αφετέρου, να δώσουν με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους -για τους ίδιους- όρους τη μάχη για την εξασφάλιση ακόμα μίας κοινοβουλευτικής θητείας.

Το μεγαλύτερο παρασκήνιο εντοπίζεται στους κόλπους των κεντροδεξιών ανεξάρτητων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους έχουν βολιδοσκοπηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα στηρίξουν την προσπάθεια για την ανάδειξη διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Οπως αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» από την προηγούμενη εβδομάδα, σε αυτό το καυτό μέτωπο ανέλαβε εσχάτως δράση ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ερχόμενος σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τα εν λόγω κοινοβουλευτικά στελέχη. Φυσικά, ρόλο-κλειδί στις διεργασίες εξακολουθεί να παίζει η τριάδα Σταμάτη-Βορίδη-Λαζαρίδη, που έχει ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό στο πεδίο της εξεύρεσης των «180», ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αναλάβει εργολαβικά και κάτω από άκρα μυστικότητα και την προετοιμασία του εδάφους για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους βουλευτές. Είναι δε ξεκάθαρο πως, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στο τραπέζι των συγκεκριμένων συζητήσεων τίθεται και το πολιτικό μέλλον της συγκεκριμένης ομάδας ανεξάρτητων, με φόντο τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Τώρα πια τα ψέματα τελείωσαν. Κάπου πρέπει να πάνε. Και αν ψηφίσουν για Πρόεδρο, ανοίγουν και πάλι την πόρτα της ΝΔ», σχολιάζουν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού.

ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ

Πιο κοντά στο «ναι» φαίνεται να βρίσκονται οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη, που έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τους τρεις ειδικούς απεσταλμένους του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία όσο και με άλλα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη. Οι εν λόγω βουλευτές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται πολιτικά εγκλωβισμένοι, αφού οι σχηματισμοί δεξιότερα της Ν.Δ. δείχνουν να περνούν σοβαρή κρίση, είναι λογικό να σκέφτονται όλα τα σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της τοποθέτησης στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας (τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης) του διλήμματος «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο», δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το εγχείρημα του επαναπατρισμού τους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο διευκολύνεται σε σημαντικό βαθμό.

Πιο διαλλακτικοί όσον αφορά την εκλογή Προέδρου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τις σχέσεις τους με τον βασικό κυβερνητικό εταίρο) εμφανίζονται εσχάτως και οι Γιώργος Νταβρής και Κώστας Γιοβανόπουλος, οι οποίοι πάντως σε κάθε ευκαιρία υπερτονίζουν την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της κυβερνητικής πολιτικής, μέτωπο το οποίο θα κρίνει και τις τελικές αποφάσεις τους.

Στο ίδιο κάδρο τοποθετείται εσχάτως από τους παροικούντες την «πολυκατοικία» και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, αν και έχει τακτική επικοινωνία με τους Τάκη Μπαλτάκο και Φραγκούλη Φράγκο (εξετάζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας νέου δεξιού πόλου, με έντονες εθνικές αναφορές), δείχνει ιδιαίτερα σκεπτικός όσον αφορά τα επόμενα πολιτικά βήματά του. Εξάλλου, η απουσία κινητικότητας για σύσταση νέου κεντροδεξιού κόμματος, που υπό συνθήκες θα μπορούσε να καλύψει το κενό που προέκυψε στον χώρο της λεγόμενης αντιμνημονιακής Κεντροδεξιάς (κυρίως μετά την πτώση των ποσοστών των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τα όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Καρατζαφέρη), είναι καταλυτική για τις σκέψεις των «άστεγων» βουλευτών του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου περί γεφύρωσης του χάσματος με τη Ν.Δ. «Ο μόνος που κινείται είναι ο Μπαλτάκος, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά, λόγω του πρόσφατου παρελθόντος», επισημαίνουν άνθρωποι που συνομιλούν με τους εν λόγω κύκλους.

Ο ΓΡΙΦΟΣ

Ο μεγαλύτερος γρίφος για το Μέγαρο Μαξίμου τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι άλλος από τον Βύρωνα Πολύδωρα, η περίπτωση του οποίου έχει σημασία -εκτός των άλλων- και από σημειολογικής πλευράς, λόγω της δημοφιλίας του στους κόλπους των παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων αναζήτησε και αναζητά διαφορετικές πολιτικές διεξόδους. Τον πρώην πρόεδρο της Βουλής έχει προσεγγίσει και ο Πάνος Καμμένος για συνεργασία με τους ΑΝ.Ε.Λ., ωστόσο εκείνος κρατά στάση αναμονής σε όλα τα επίπεδα. Πάντως, φρόντισε να αφήσει ανοικτό παράθυρο όσον αφορά τη θέση που θα πάρει στο μέτωπο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως, αν εξαρτάτο από την ψήφο του η έκβαση της ψηφοφορίας, θα διευκόλυνε τη διαδικασία διαδοχής του Κάρολου Παπούλια. «Ο Πολύδωρας θα δει το πολιτικό κλίμα και μετά θα κρίνει. Δεν πρόκειται να πάει κόντρα στη βούληση της κοινωνίας», λένε διαχρονικοί συνομιλητές του άλλοτε κορυφαίου «γαλάζιου» στελέχους.

Ακόμα ένας παράγοντας που θα καθορίσει την εν γένει πολιτική δράση του Β. Πολύδωρα, ειδικά στην περίπτωση που (μέσω της απόφασής του στο θέμα του Προέδρου) ανοίξει ο δρόμος επιστροφής του στη Ν.Δ., είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην εκλογική του περιφέρεια, τη Β' Αθήνας, όπου η εσωκομματική μάχη για μία θέση στην επόμενη Βουλή θα είναι σκληρή και απρόβλεπτη.

Εξελίξεις με τους ΑΝ.ΕΛ.

Σκληρό πόκερ συνεχίζει να παίζεται και με τους εν ενεργεία βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι δείχνουν τάσεις διαφοροποίησης από την επίσημη «γραμμή» Καμμένου για διενέργεια εθνικών εκλογών, με αφορμή τις διαδικασίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρώτος και καλύτερος, βεβαίως, είναι ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος δήλωσε δημόσια πως, αν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Ηρώδου Αττικού πληροί τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έχει θέσει για το αξίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, δεν θα διστάσει να δώσει θετική ψήφο.

Τον προβληματισμό τους (χωρίς να έχουν μιλήσει ανοικτά μέχρι στιγμής) δεν κρύβουν και κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που διατηρεί ως γνωστόν δίαυλο επικοινωνίας και με το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή (εκλέγεται στο νομό Σερρών). Την ίδια στιγμή, έμπειροι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες τονίζουν πως η πρόσφατη πολυσυζητημένη συνάντηση του Δημήτρη Σταμάτη με την Ελενα Κουντουρά δεν ήταν μόνο κοινωνικού περιεχομένου, μιλώντας με νόημα για το μέλλον. Οπως και να ’χει, το κόμμα του Πάνου Καμμένου συνεχίζει να βρίσκεται σε περιδίνηση,.. «Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, ακόμη και μια απώλεια ίσως να αποτελέσει το μοιραίο χτύπημα», λένε πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εύθραυστες ισορροπίες στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι βουλευτές του αντιμνημονιακού σχηματισμού που σκέφτονται να ψηφίσουν Πρόεδρο, δίνοντας φιλί ζωής στη συγκυβέρνηση, συνδυάζουν τις σχετικές προθέσεις τους και με την αγωνία τους για τη συνέχεια της παρουσίας τους στο πολιτικό σκηνικό. «Αν παραταθεί ο βίος του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, κερδίζουν χρόνο για τους προσωπικούς σχεδιασμούς τους και επιπλέον αποκαθίστανται εν πολλοίς και οι σχέσεις με το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. για όσους ενδιαφέρονται», υπογραμμίζουν «γαλάζιοι» βουλευτές που συνομιλούν στους διαδρόμους της Βουλής με τους συναδέλφους τους των ΑΝ.ΕΛ. «Είναι σαφές πως στην κατάσταση που έχει περιέλθει το κόμμα του Καμμένου, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν με τη Ν.Δ., ακόμη κι αν είναι δεύτερο κόμμα», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.