Σύμφωνα με την BofA, η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Τρόικα μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο.

Η πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση των όρων της νέας συμφωνίας. Σύμφωνα με την BofA, η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση των πιέσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην απομάκρυνση από το σημερινό μοντέλο «μικροδιαχείρισης» από την τρόικα.

Οι δανειστές μπορεί να παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία, αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.

Στο... κάδρο της ανάλυσης υπάρχει και το πολιτικό σκηνικό, που αναμένεται να είναι ρευστό. Όπως αναφέρει το σημείωμα της BofA, μια αποτυχία να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου στις 9 Φεβρουαρίου θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς στήριξη από άλλο κόμμα.

«Ο κίνδυνος για δεύτερο γύρο εκλογών, όπως το 2012, καθώς και η αβεβαιότητα για τη μορφή της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με την Τρόικα μπορεί να πυροδοτήσουν σημαντική νευρικότητα στις αγορές» προειδοποιεί η BofA.

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί τελευταία προς το κέντρο, πολλές από τις πολιτικές του είναι αντίθετες με βασικές μεταρρυθμίσεις και στόχους του σημερινού προγράμματος, απαιτούν περισσότερα κεφάλαια για τα επόμενα χρόνια και οδηγούν σε χειρότερη δυναμική για το χρέος», τονίζει ο διεθνής οίκος.