Του Δημήτρη Κουνιά-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Σε μια εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει από παντού, νιώθοντας καθημερινά την ανάσα της τρόικας, ιδιαίτερα δαπανηρή αποδεικνύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η επικεφαλής της οποίας αποτέλεσε το πρόσωπο των ημερών, λόγω της εμπλοκής της στο ζήτημα της ένταξης και στη συνέχεια της αφαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Και αν ο μισθός της «κυρίας Γενικού», Κατερίνας Σαββαΐδου, που έχει επωμισθεί βαριές ευθύνες, αφού σε αυτή στηρίζεται εν πολλοίς η επιτυχία της τήρησης του Προϋπολογισμού, βρίσκεται σε λογικά επίπεδα, καθώς αγγίζει τα 2.500 ευρώ τον μήνα, ωστόσο η λειτουργία του δημοσιονομικού φορέα κοστίζει πολύ.


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την κάλυψη της δαπάνης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων διατέθηκαν προ ημερών 4.225.587 ευρώ και επιπλέον 1.326.280 ευρώ για τις εργοδοτικές εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, προ ημερών εγκρίθηκαν άλλα 598.240 ευρώ για τη χορήγηση της οικογενειακής παροχής στους υπαλλήλους και 969.453 ευρώ για τις εισφορές τους στο ΙΚΑ. Την ίδια ώρα, σημαντικά είναι και τα ποσά που διατίθενται για τις υπερωρίες, κυρίως των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους για φορολογικές παραβιάσεις. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι η κ. Σαββαΐδου είχε επιστρατεύσει τους διευθυντές των εφοριών σε τουριστικές περιοχές της χώρας, στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογουμένους. Στη σχετική εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι είναι «επιτακτική» η εντατικοποίηση και η αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων στις τουριστικές περιοχές και ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συγκρότηση και τη λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων. Ετσι δικαιολογείται το γεγονός ότι για τους εργαζομένους στην υπηρεσία ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων της Γενικής Γραμματείας εγκρίθηκαν φέτος υπερωρίες 37.000 ευρώ, ενώ άλλα 12.930 ευρώ διατέθηκαν στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων και 24.170 ευρώ για τους εργαζομένους στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκησης. Παράλληλα, η δαπάνη για τα επιδόματα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών των υπαλλήλων της Γραμματείας άγγιξε φέτος τα 173.000 ευρώ και για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εγκρίθηκαν 60.000 ευρώ.

ΣΤΕΓΑΣΗ

Σημαντικά είναι και τα ποσά που διατίθενται για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για τη δίμηνη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση της ανεξάρτητης Αρχής που έχει αναλάβει την ευθύνη για την είσπραξη όλων των φορολογικών εσόδων της χώρας και τη διενέργεια των περισσότερων φορολογικών ελέγχων εγκρίθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου 260.000 ευρώ, κάτι που προκάλεσε πολλά σχόλια και συζητήσεις. Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο, όταν η επικεφαλής της υπηρεσίας αποφάσισε να προχωρήσει σε διακήρυξη για τη μίσθωση νέου ακινήτου για τα κεντρικά γραφεία της Γραμματείας, λόγω των αυξημένων αναγκών και αρμοδιοτήτων που αναλάμβανε πλέον η υπηρεσία, αλλά και εξαιτίας της ανεξαρτητοποίησής της από το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο διοικητικά, αλλά και χωροταξικά. Συγκεκριμένα, η ΓΓΔΕ αναζήτησε ακίνητο που να διέθετε χώρους συνολικής επιφάνειας περίπου 13.286 τ.μ., γραφειακούς χώρους ωφέλιμης επιφάνειας 9.723 τ.μ. περίπου, αρχειακούς-αποθηκευτικούς χώρους ωφέλιμης επιφάνειας 985 τ.μ. περίπου, αλλά και θέσεις στάθμευσης ασφαλείς ή φυλασσόμενες για τα πέντε υπηρεσιακά οχήματα, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, πέραν των γραφείων της κ. Σαββαΐδου, και 400 ελεγκτές. Η μίσθωση συμφωνήθηκε να είναι 12ετής και το ανώτατο όριο του μηνιαίου μισθώματος έχει ορισθεί στο ποσό των 130.000 ευρώ. Μάλιστα, το μίσθωμα που τελικά προέκυψε από τη δημοπρασία θα παραμείνει σταθερό για μία τριετία και θα αναπροσαρμόζεται ετησίως και από την έναρξη του τετάρτου έτους της μίσθωσης κατά ποσοστό ίσο με τη μεταβολή του πληθωρισμού του προηγουμένου δωδεκαμήνου. Δηλαδή -ούτε λίγο, ούτε πολύ- από τον Προϋπολογισμό θα δαπανάται ένα ποσό έως και 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το κτίριο που θα μισθωθεί, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της χώρας.

ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ

Τα παραπάνω, βέβαια, δεδομένα εξηγούνται από το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών φαντάζει σαν μια μικρή πόλη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο υπάρχον προσωπικό, που αποτελείται από πληθώρα εφοριακών, τελωνειακών και άλλων εργαζομένων του υπουργείου, προστέθηκαν τους προηγούμενους μήνες άλλα 1.600 άτομα και περίπου 160 εξειδικευμένοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, όπως και 200 ελεγκτές στους ήδη 2.000 πιστοποιημένους, ενώ προβλέπεται πρόσθετο προσωπικό έως τον Ιούνιο του 2015. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο είχε προαναγγελθεί η τοποθέτηση 1.200 ελεγκτών βεβαίωσης εσόδων.