Είναι ιδέα μου ή διακρίνω μια καλοσχεδιασμένη προσπάθεια να αμαυρωθεί η επιτυχία της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η χώρα μας πρωταγωνιστεί, έχοντας απορροφήσει 14,9 δισ. ευρώ -από τα 36 δισ. συνολικά- έστω κι αν ακόμη δεν έχει καταφέρει να τα διοχετεύσει όλα στην πραγματική οικονομία, λόγω γραφειοκρατίας; Των χθεσινών ανακοινώσεων Παπαθανάση ότι η χώρα θα αιτηθεί άμεσα την αποδέσμευση επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, και της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν προχθές στη Βουλή το προσάρτημα της Σύμβασης Χρηματοδότησης, που φέρνει στη χώρα σχεδόν 10 δισ. ευρώ επιπλέον, ακολούθησε ένα περίεργο δημοσίευμα του Politico, που αναπαράχθηκε με εκτενή κάλυψη από συγκεκριμένα αντιπολιτευτικά μέσα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με 600 δημόσια έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατακυρώθηκαν σε δέκα ελληνικές εταιρείες, οι οποίες κατέβηκαν μόνες τους ή έναντι μόνο ενός ανταγωνιστή στους διαγωνισμούς. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας λογισμικού European Dynamics της οικογένειας Βελέντζα, την οποία, όσοι δεν ξέρετε, ψάξτε τη λίγο για την πορεία της στο Χρηματιστήριο (από την Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου στη ΝΕΧΑ το 2001), τα έργα που έπαιρνε από το Δημόσιο και την ΕΕ, τον τζίρο των 19.000.000 ευρώ το 2017 (δεν βρήκα νεότερο δημοσιευμένο), τις δέκα και βάλε θυγατρικές κ.λπ. και τα «ανοίγματα» που κάνει τα τελευταία χρόνια με τους Αμερικανούς, μέσω κάτι ομίλων απογόνων του 1821…

Ξεκίνησε έρευνα στις εταιρείες πληροφορικής

Το δημοσίευμα υπονοεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα έργα αυτά δόθηκαν στο «μιλητό», μέσω απευθείας αναθέσεων, στις δέκα επιχειρήσεις. Αλλά αφήνει το βάρος της απόδειξης όσων γράφει στις εισαγγελικές Αρχές και στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, που προ ημερών, όπως είχαμε γράψει, ξεκίνησε έρευνα στις εταιρείες πληροφορικής.

Σύνδεση

Πιο πολύ μου κίνησε την περιέργεια ότι στο εν λόγω δημοσίευμα -που υπογράφει έμπειρη Ελληνίδα δημοσιογράφος με καριέρα σε διεθνή ΜΜΕ- επιχειρείται εντελώς αυθαίρετα να γίνει σύνδεση της έρευνας στην Ελλάδα με τις συλλήψεις 20 υπόπτων σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης ευρωπαϊκών κονδυλίων 600.000.000 ευρώ στην Ιταλία. Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω με ποιο τρόπο συνδέονται οι δύο υποθέσεις και τι μπορεί τελικά να εξυπηρετεί αυτή η «σύνδεση». Ή το Politico ξέρει κάτι και δεν το λέει ακόμη, ή δεν ξέρει τίποτα και κάνει σπέκουλα ή πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε προεκλογικά μπροστά σε μια νέα υπόθεση «αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων» τύπου «Μικρής Μαρίας», για όσους θυμούνται τις… επιτυχίες του γερμανικού «Spiegel».

Ερευνητική γεώτρηση νότια της Κρήτης

Πολύ… στενοχωρήθηκα χθες, ακούγοντας το αφεντικό της Helleniq Energy, Ανδρέα Σιαμισιή, να λέει ότι η εταιρεία θα αποφασίσει σε ένα χρόνο από σήμερα αν θα κάνει ερευνητική γεώτρηση νότια της Κρήτης και ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να λάβει την απόφαση να «τρυπήσει» ώστε να βγάλει φυσικό αέριο από τα οικόπεδα που έχει αναλάβει. Αφήστε που παραλίγο να σκίσω τις ολοκαίνουργιες κελεμπίες τη στιγμή που άκουσα τον κατ’ εξοχήν «πετρελαιά» της χώρας να ανακοινώνει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά -αντί να τραγουδάει στα αυτιά μου για φλέβες μαύρου χρυσού και «ντούπου, ντούπου, ντούπου»- να τον ακούω να λέει για κάτι… «φαντασμένα» με επενδύσεις σε υδρογόνο, φωτοβολταϊκά, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλα που δεν καταλαβαίνω. Τα ύστερα του κόσμου ζούμε στα διυλιστήρια… Δεν στενοχωρήθηκα τόσο που έχω πληρώσει ένα κάρο λεφτά, για να αγοράσω ολόλευκες κελεμπίες και να αισθανθώ λίγο Άραβας ιδιοκτήτης πετρελαιοπηγών, αλλά επειδή θα πάει πίσω όλο το σχέδιο Βελόπουλου να αυξήσει σε έναν χρόνο τις συντάξεις στις 4.000 ευρώ από τα λεφτά των γεωτρήσεων.