Τέτοιες περιόδους δεν θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση κανενός διαχειριστή κεφαλαίων. Παρά μόνο αν είχα ρευστότητα στην άκρη για να αξιοποιήσω ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από τυχόν υπερβολές. Ο ελέφαντας είναι μέσα στο υαλοπωλείο και μέχρι να βρεθεί τρόπος να βγει ζημιές θα γίνουν, κρύσταλλα θα σπάσουν και λεφτά θα εξαϋλωθούν από τις αγορές. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι από σήμερα ξεκινούν οι μέρες της ανησυχίας και πιθανόν του πανικού στις αγορές. Προεξοφλούν sell-off στις μετοχές, μαζική στροφή στα επενδυτικά καταφύγια του χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων, ανοδική έκρηξη στο πετρέλαιο, νέο κύμα πληθωρισμού και τελικά ίσως ακόμη και ανατροπές στον σχεδιασμό για μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, που θα ενισχύσουν τα σενάρια ύφεσης. Η λογική αυτό λέει. Αλλά νομίζω πως πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με σκέψεις «out of the box» και με «κρύο αίμα» τέτοια γεγονότα, τα οποία είναι ικανά πράγματι όχι μόνο να επιδράσουν στις αγορές και στην τσέπη μας αλλά και να αλλάξουν κυριολεκτικά τον ρου της Ιστορίας.


Δεν βλέπουν όλοι παντού «μαύρους κύκνους»

Συνομιλώντας χθες με οικονομολόγους, χρηματιστές και κάποιους διεθνολόγους εγνωσμένου κύρους, συνειδητοποίησα ότι δεν βλέπουν όλοι παντού «μαύρους κύκνους». Μια ανοιχτή σύγκρουση με το Ιράν, η οποία θα «ανατίνασσε» την παγκόσμια οικονομία, απέχει πολύ από αυτό που πολλοί θεωρούν ως περίπου δεδομένο. Και δεν θα το έλεγα αυτό αν οι Ιρανοί δεν είχαν προϊδεάσει για τον χρόνο και τον τρόπο της επίθεσης, αν δεν είχαν δώσει χρονοδιάγραμμα, αν δεν επιχειρούσαν με χειρουργικά χτυπήματα, αν οι αεροπορικές εταιρείες δεν είχαν κατεβάσει τα αεροσκάφη τους και αν οι δυτικές δυνάμεις-σύμμαχοι του Ισραήλ δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα να συνδράμουν στην αναχαίτιση των επιθέσεων. Αν δεν ακολουθήσει κλιμάκωση -σενάριο που τη δεδομένη στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες-, θα έχουμε μερικές ημέρες ανησυχίας, διεθνούς κινητοποίησης και διαπραγματεύσεων, και μετά… ύφεση της κρίσης.


«Μετακόμιση» της μεταοχής της Mytilineos

Η «μετακόμιση» της Mytilineos από την Αθήνα στο Λονδίνο (προσοχή, της μετοχής της, όχι της έδρας, μην παρεξηγηθούμε) είναι επίσης θέμα χρόνου. Το Sky News, που προφανώς έχει άριστες πηγές στην ελληνική εταιρεία, έγραψε ότι η εισαγωγή στο LSE θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Εννοείται πως η μετοχή της θα συνεχίσει να τελεί σε διαπραγμάτευση και στο ΧΑ (όπως π.χ. η Coca Cola, η Viohalco, η Cenergy), αλλά εδώ έτσι όπως τα έχουμε κάνει γινόμαστε αγορά «β΄ διαλογής».


Η κόντρα Χατζηδάκη με εκπρόσωπο της Γερμανικής κυβέρνησης

Πέρασε στα ψιλά με τις άλλες σοβαρότερες συγκρούσεις, όπου είναι στραμμένη η προσοχή μας, αλλά νομίζω ότι κόντρα αντίστοιχη με αυτή που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο 9ο Φόρουμ Συνοχής στις Βρυξέλλες με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Ο Γερμανός προσπάθησε να προβοκάρει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι είναι παράνομη οποιαδήποτε προοπτική επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά ο Χατζηδάκης, που δεν καταλαβαίνει από αυτά, σήκωσε το γάντι, αντιτείνοντάς του ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουν τα κράτη-μέλη που αντιδρούν, με τον φόβο μήπως συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», επειδή στο τέλος της ημέρας τα λεφτά αυτά τα παίρνουν πίσω με διαφορετικούς τρόπους.


Μεγάλα deals

Τρία τέσσερα μεγάλα deals είναι πια έτοιμα να επισημοποιηθούν. Στην ενέργεια κατά κύριο λόγο. Τώρα αν πάνε πιο πίσω μέχρι να ξεκαθαρίσει η ομίχλη στη Μέση Ανατολή, θα το δούμε.


«Δεν έχουμε καταφέρει κάτι ιδιαίτερο»

Δύσκολα ακούς βαριές κουβέντες από τραπεζίτες, αλλά ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, τα είπε χύμα και τσουβαλάτα σε όσους βαυκαλίζονται ότι η Ελλάδα έχει πετύχει κάποιο οικονομικό θαύμα. «Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ο ενθουσιασμός που έχουμε οφείλεται στο ότι έχουμε βρεθεί στο status quo ante. Δεν έχουμε καταφέρει κάτι ιδιαίτερο», είπε ο τραπεζίτης και στενοχώρησε πολλούς που τον άκουγαν στους Δελφούς.