Εύθυµη «νότα» µε Παπανώτα

Αν δεν κάνω λάθος, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπανώτας στις ψυχαγωγικές εκποµπές όπου συµµετέχει την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία βιοπορίζεται µε το να σχολιάζει τους άλλους. Το «κουσκούς» αφορά κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν σχέση µε την πολιτική, όχι µόνο για αυτά που λένε αλλά και για αυτά που γράφουν ή τους γράφουν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουµε όµως µία απορία. Όταν σε αυτές τις εκποµπές προβάλλεται κάτι που έχει γραφτεί στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος ζητά την άδεια από τους πρωταγωνιστές του θέµατος για να τοποθετηθεί ώστε να έχει τα νώτα του φυλαγµένα µη φάει κανένα εξώδικο; Σίγουρα όχι. Και ευτυχώς δηλαδή, διότι αυτό θα συνιστούσε λογοκρισία και πλήγµα στην ελευθερία έκφρασης. Και ενώ στον τοµέα του «κουσκούς» και του ψυχαγωγικού «µπλα µπλα» ο ίδιος έχει διαπρέψει τόσα χρόνια µε τα καυστικά και εύστοχα πολλές φορές σχόλιά του, τώρα που εισήλθε στον στίβο της πολιτικής απειλεί µε προσφυγή στη ∆ικαιοσύνη όσους «συναδέλφους» του αναδηµοσιεύουν τις παρεµβάσεις του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσα έγιναν τις τελευταίες ηµέρες και επέφεραν τον αποκλεισµό του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σοβαρά τώρα; Ο κ. Παπανώτας είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο και είναι καθήκον των δηµοσιογράφων να ενηµερώνουν την κοινή γνώµη για τις θέσεις που διατυπώνει και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ο ίδιος το προηγούµενο διάστηµα χρησιµοποιούσε ως επικοινωνιακό εργαλείο για να προωθήσει την υποψηφιότητά του ή για να απαντήσει σε όσους τον «πολέµησαν», ανακαλύπτοντας τι έλεγε παλαιότερα για τις κακοποιηµένες γυναίκες.

Θα μάθουν το μάθημα «παπαγαλία»

Με οδηγό τη λαϊκή ρήση «ο φόβος φυλάει τα έρμα», η Κουμουνδούρου, για να εκμηδενίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών προεκλογικών λαθών από άστοχες τοποθετήσεις ή γκάφες των στελεχών και μελών του κόμματος, έχει ενεργοποιήσει τον τομέα τεκμηρίωσης, στέλνοντας για κάθε θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα το αντίστοιχο «επικοινωνιακό σκονάκι». Μάλιστα, η οδηγία που έχει δοθεί προς τους παραλήπτες των σημειωμάτων είναι να μην παρεκκλίνουν από αυτά. Δηλαδή να εξοικειωθούν με την «παπαγαλία» του ποιήματος, για να μη σημειώνονται στον δημόσιο λόγο τους παραφωνίες.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα μηνύματα για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εξόχως ανησυχητικά. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να μην επαληθευτούν οι εφιαλτικές προγνώσεις των δημοσκόπων.


Το χαστούκι και το εγκόλπιο ανεξικακίας

Ενόψει των αγίων ημερών του Πάσχα θα συνιστούσα στον πρόεδρο του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιό, να αφήσει τα μισαλλόδοξα πολιτικά κηρύγματα προς το εκλογικό ποίμνιό του και να προσφέρει στα μέλη του κόμματος ένα βιβλίο, που είχαμε όταν πηγαίναμε στο κατηχητικό, με τίτλο «Άφες Αυτοίς. Εγκόλπιο Ανεξικακίας». Ίσως τότε κάποιοι πολιτευτές του κόμματός του, αντί να χειροδικούν, μάθουν να συγχωρούν. Και αναφέρομαι στην περίπτωση υποψήφιας βουλευτού της ΝΙΚΗΣ, η οποία χαστούκισε μέσα σε ιερό ναό της Καβάλας τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη. Το περιστατικό καταδικάστηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ η ΝΙΚΗ υπό το βάρος της αποκάλυψης της κομματικής ιδιότητας της δράστιδος υποχρεώθηκε να πάρει θέση, ανακοινώνοντας ότι θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής. Η πράξη της χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» και «αδιανόητη» από την ηγεσία της ΝΙΚΗΣ. Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση εμφανής ήταν η προσπάθεια του κόμματος να την παρουσιάσει ως «ξένο σώμα», επειδή είχε απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τον χώρο.

Παρέμβαση με υπονοούμενα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μ. Καρυστιανού, μιλώντας σε εκδήλωση στον Βόλο χαρακτήρισε «σάπιο» το πολιτικό σύστημα της χώρας στηλιτεύοντας τον τρόπο λειτουργίας του εδώ και πενήντα χρόνια. Επεκτείνοντας την παρέμβασή της εκτός της υπόθεσης των Τεμπών, για την οποία στο τέλος σημείωσε πως «έγιναν τα πρώτα ρήγματα στο σύστημα, για να αλλάξουν όλα από εμάς, την κοινωνία», σημείωσε: «Κάποιοι φωνάζουν, αλλά τόσο όσο. Κάποιοι μπαίνουν σε κρυφά ανταλλάγματα, δημοσίως διαφωνούν, αλλά τι γίνεται κεκλεισμένων των θυρών; Άλλοι αλλάζουν με μεγάλη ευκολία κόμματα εγκαταλείποντας την ιδεολογία που κάποτε υιοθέτησαν, γιατί προφανώς δεν βρέθηκαν εκεί κινούμενοι από αυτή αλλά μόνο για την καρέκλα. Δεν αισθάνονται καμία ντροπή να κατηγορούν ένα κόμμα και στη συνέχεια να πολιτεύονται με αυτό».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή