Αναµφισβήτητα πρόσωπο των ηµερών είναι η γνωστή παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη. Εχει γράψει τη δική της ιστορία στην ελληνική τηλεόραση, καθώς είναι από τους πρώτους που έκαναν infotainment. Μιλώντας στο «Secret», αποκαλύπτει πώς έγινε η πρόταση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές. Επίσης µας µιλά για το βιβλίο της «Το όνειρό µου ήταν πάντα ένα µωβ ποδήλατο», που θα εκδοθεί σε λίγες ηµέρες, την οικογένειά της -τον σύζυγό της και την κόρη της, Αλεξάνδρα και φυσικά για το τι θα κάνει µε την τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμα: Συγκλονίζει η Ελεονώρα Μελέτη για τη βία μέσω των social media: "Δέχομαι χυδαία επίθεση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου - Το τέρας πατριαρχίας και μισογυνισμού το κοιτώ στα μάτια"

Πώς σου έγινε πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να είσαι υποψήφια ευρωβουλευτής; 

Δέχτηκα αρχικά ένα τηλεφώνηµα από τη στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, την κ. Κύρα Κάπη, η οποία µου εξέφρασε τη σκέψη που είχε να συµπεριληφθώ στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Μου ζήτησε να κάνω ένα ραντεβού µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντησή µας ο πρωθυπουργός µού εξοµολογήθηκε πως έχει σαν µεγάλο προσωπικό στοίχηµα να φέρει στο τραπέζι σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια σηµαντικά ζητήµατα που αφορούν στις γυναίκες και, καθώς είχε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλές αντίστοιχες κοινωνικές δράσεις που είχα υποστηρίξει, σκέφτηκε πως θα µπορούσαµε να συνεργαστούµε. Η ατζέντα είναι πλούσια και του απόλυτου ενδιαφέροντός µου, µε θέµατα που ασχολούµαι χρόνια και επικοινωνώ µέσα από τη δουλειά µου, τα βιβλία που έχω γράψει, τα podcasts µου, τη συµµετοχή µου σε ηµερίδες, συνέδρια και δράσεις γυναικείας ενδυνάµωσης. Αυτό ήταν και το µεγάλο κίνητρο.  

Παλαιότερα είχες δεχτεί πρόταση από το ίδιο ή από άλλο κόµµα; 

Μια πρώτη προσέγγιση που µου είχε γίνει για ευρωεκλογές πραγµατοποιήθηκε από άλλο κόµµα και για άλλη ατζέντα, ενώ στο παρελθόν έχω δεχτεί πρόσκληση για δηµοτικές εκλογές από τη N.∆.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος την Ελεονώρα Μελέτη για να τον εκπροσωπεί στην Ευρώπη; 

Γιατί, πέραν του ότι νιώθω µεγάλη σιγουριά στη διαχείριση των θεµάτων της ατζέντας, και λόγω των βιωµάτων µου και λόγω των σπουδών µου, έχω και ένα δυνατό βιογραφικό, για το οποίο είµαι περήφανη. Μπορεί να µην το έχω εξαργυρώσει στην τηλεόραση, ωστόσο στην Ευρωβουλή νοµίζω ότι θα µου δοθεί µια πολύ καλή ευκαιρία να κάνω… απόσβεση. Την ίδια στιγµή, το γεγονός ότι είµαι άνθρωπος που δεν φοβάται να συγκρουστεί, δεν µε αφορά να είµαι σε όλους αρεστή, µε αποτέλεσµα να υπερασπίζοµαι τα πιστεύω µου και να διεκδικώ τα ζητούµενά µου, είναι χαρακτηριστικό που ο κόσµος που µε έχει παρακολουθήσει ήδη µου το έχει αναγνωρίσει.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η τηλεόραση είναι τελματωμένη και πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, πριν ο κόσμος γυρίσει τελείως την πλάτη του.

Τηλεόραση… Απολογισµός της φετινής χρονιάς. Τι έγινε µε την εκποµπή σου;

Ηταν µια δύσκολη χρονιά για όλους, όχι µόνο για εµάς. Η τηλεόραση είναι ανήσυχη, σαν να έχει χάσει τα πατήµατά της και να ψάχνει είτε να τα ξαναβρεί είτε να αναζητήσει καινούργια. Φέρεται σαν ζαλισµένη, σαν να είναι µπερδεµένη. Κατά την προσωπική µου άποψη, είναι τελµατωµένη και πρέπει όλοι να κάνουµε κάτι γι’ αυτό, πριν ο κόσµος γυρίσει τελείως την πλάτη του. Οσον αφορά στην εκποµπή, δεν έγινε τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη σας έχω επικοινωνήσει. Την ολοκληρώσαµε νωρίτερα, για να παραχωρήσουµε τον χρόνο µας στην ενηµέρωση για τις ανάγκες των ευρωεκλογών.

Στενοχωρήθηκες που αποφάσισαν να τη σταµατήσουν νωρίτερα;

Προς στιγµήν ανησύχησα για κάποια πολύ συγκεκριµένα άτοµα, που είχαν συµβάσεις περιορισµένου χρόνου, ωστόσο µου επικοινωνήθηκε πως οι συνεργάτες µου δεν θα βρεθούν εκτεθειµένοι. Από εκεί και έπειτα, όχι, δεν στενοχωρήθηκα. Οι σχέσεις µου µε τους ανθρώπους του σταθµού είναι άριστες, η επικοινωνία µας άµεση και πολύ καλή. ∆εν είχα κανέναν λόγο να ερµηνεύσω την κίνηση αυτή διαφορετικά πλην του πώς µου περιγράφηκε.

Σε ποιον είπες πρώτα για την πρόταση να είσαι υποψήφια; Τι µέτρησε και απάντησες θετικά; 

Ο πρώτος µε τον οποίο το συζήτησα ήταν ο άντρας µου. Μέτρησε πολύ θετικά το γεγονός ότι, όσο αναλύαµε τα δεδοµένα, βρίσκαµε λύσεις, τόσο για πρακτικά όσο και για άλλα ζητήµατα, οικογενειακά και επαγγελµατικά.

Πώς αισθάνεσαι που, εάν εκλεγείς, θα είσαι µακριά από την κόρη σου, Αλεξάνδρα;

Οι υποχρεώσεις του ευρωβουλευτή είναι πολύ συγκεκριµένες και εξαρχής µακροπρόθεσµα προκαθορισµένες, κάτι που βοηθάει πολύ σε πρακτικά ζητήµατα. Πριν πάρω την απόφαση, µίλησα µε κυρίες του αξιώµατος που είχαν εµπειρία, καθώς ήταν και µητέρες, και µε διαβεβαίωσαν πως, όταν µπει το νερό στο αυλάκι, µετά αυτό θα κυλήσει. Με την Αλεξάνδρα έχουµε έναν πάρα πολύ ασφαλή δεσµό και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, όταν γέννησα, πήρα την απόφαση να αφήσω στην άκρη την καριέρα µου και τα πρώτα τρία χρόνια να είµαι αποκλειστικά µαζί της. Ηταν η εποχή που αποσύρθηκα από τα καθηµερινά προγράµµατα και έκανα την εβδοµαδιαία εκποµπή συνεντεύξεων. Αυτά τα τρία χρόνια µπήκαν στη σχέση µου µε την Αλεξάνδρα τόσο γερά θεµέλια, που σήµερα η Αλεξάνδρα είναι ένα χαρούµενο, γεµάτο αυτοπεποίθηση και αυτονοµία κοριτσάκι, που δεν θα ερµηνεύσει την απουσία της µητέρας της ως εγκατάλειψη, αλλά θα δει σε αυτό ένα πρότυπο που θέλω πολύ να έχει το παιδί µου ως αρχή µεγαλώνοντας. Το να τολµάµε, να έχουµε στόχους και να νοιαζόµαστε για τους άλλους.

Το κεφάλαιο «τηλεόραση» έκλεισε για σένα;

Οχι, βέβαια. Είτε µε, είτε χωρίς Ευρωβουλή, η τηλεόραση θα συνεχιστεί. Είµαστε ήδη σε συζητήσεις µε τον σταθµό µου.

∆έχτηκες αρνητικά σχόλια για την υποψηφιότητά σου; Τι απαντάς σε αυτούς που σου καταλογίζουν λάθος timing;

Από ό,τι αντιλαµβάνοµαι, πρέπει να βρίσκοµαι στο επίκεντρο µιας επίθεσης, την οποία ωστόσο δεν βιώνω. Μου έχουν µεταφέρει πως στον µικρόκοσµο των social media δέχοµαι χυδαία επίθεση, µε σεξιστικά, υποτιµητικά και κακοποιητικά σχόλια, ωστόσο εδώ και έξι χρόνια δεν έχω Twitter, έχω χάσει τους κωδικούς µου, δεν µπορώ καν να ανακτήσω τον λογαριασµό µου. Και δεν µε ενδιαφέρει κιόλας. Εποµένως ό,τι και να συµβαίνει δεν το έχω αντιληφθεί. Στο Instagram, σε γρήγορο πέρασµα, βλέπω πως ανάµεσα στα δεκάδες υποστηρικτικά µηνύµατα υπάρχουν και κάποια αρνητικά. ∆εν στέκοµαι. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα, πόσω δε µάλλον µε αφορµή την ένταξή µου σε ένα ψηφοδέλτιο. ∆εν µπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό και δεν µε αφορά να το σταµατήσω. Το δέχοµαι και πάω παρακάτω. ∆εν µε αφορά ούτε ο λόγος για τον οποίο κάποιος εναντιώνεται ούτε ποιος εναντιώνεται. Να σου θυµίσω πως πριν από κάποια, πολλά χρόνια είχα πέσει θύµα συναισθηµατικής και λεκτικής βίας και κακοποίησης, από τον εθνικό διασυρµό µου, στα πρώτα µου βήµατα. Επί τρία χρόνια κάθε µέρα «δολοφονούσαν» την προσωπικότητά µου. Και τότε ήµουν άπειρη, εκτεθειµένη και αβοήθητη, µε αποτέλεσµα να αρρωστήσω σωµατικά και ψυχικά. Χρειάστηκα πολλά χρόνια φροντίδας και θεραπείας, εκπαίδευσης και καθοδήγησης για να ξαναβρώ την ακεραιότητά µου και από τότε που το πέτυχα έγινα ο άνθρωπος που είµαι σήµερα. Κατανοώ αυτούς που επιτίθενται, µπορώ και γνωρίζω τον ψυχικό µηχανισµό που τους οδηγεί σε αυτό και δεν µε αγγίζει πλέον τίποτα. Αυτό λέγεται ψυχική ανθεκτικότητα. Και είναι η λύση σε πολλά προβλήµατα. Τoξικότητα, µισογυνισµός, εξωτερικευµένος µισογυνισµός, χυδαιότητα, αδικία, αλητεία, γελοιότητα, αµορφωσιά, έλλειψη γνώσης, σύνδροµα κατωτερότητας, µειωµένη αντίληψη δεν θα σταµατήσουν να υπάρχουν ποτέ. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η λύση. Στο βιβλίο µου µε τίτλο «Το όνειρό µου ήταν πάντα ένα µωβ ποδήλατο», που θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαΐου από τις εκδόσεις «∆ιόπτρα», περιγράφω µέσα από την αληθινή δική µου εµπειρία της συναισθηµατικής κακοποίησης τον δρόµο προς την ψυχική ανθεκτικότητα.

Στο βιβλίο μου «Το όνειρό μου ήταν πάντα ένα μωβ ποδήλατο», που θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαΐου, περιγράφω μέσα από τη δική μου εμπειρία τον δρόμο προς την ψυχική ανθεκτικότητα.

Εχεις υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή bullying στον χώρο εργασίας; 

Βεβαίως. Στην πρώτη περίπτωση δεχόµουν καψώνια στη δουλειά, π.χ. εκβιασµό, υποβάθµιση της θέσης ή δυσµενείς βάρδιες. Στη δεύτερη περίπτωση, όπως ανέλυσα και παραπάνω, αρρώστησα, έχασα τον εαυτό µου, χρειάστηκε για λίγους µήνες να λείψω από τη χώρα και πολλά χρόνια για να επουλώσω τα τραύµατα.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σου, είχες να αντιµετωπίσεις την περιπέτεια υγείας του συζύγου σου. Βρέθηκες δίπλα του στο νοσοκοµείο. Τι σηµαίνει για σένα ο σύζυγός σου, ο Θοδωρής; 

Ο Θοδωρής είχε ένα ατύχηµα, όπου διέλυσε το γόνατό του. Χειρουργήθηκε την ηµέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς µου. Πήγα στο Ωδείο Αθηνών από το νοσοκοµείο και ξαναγύρισα µετά την εκδήλωση εκεί. Ο Θoδωρής είναι ο άνθρωπός µου. Ενας σπάνιος χαρακτήρας και ένας εκπληκτικός πατέρας.

Γιατί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δηµοκρατία; 

Για µένα, αυτή τη στιγµή η Ν.∆. είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος είναι πάνω από το κόµµα. ∆εν είναι τυχαίο ότι στις δηµοσκοπήσεις βγαίνει πρώτος µε τεράστια ψαλίδα από τον δεύτερο και µε µεγαλύτερο ανταγωνιστή τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ένας καλλιεργηµένος άνθρωπος, που µπορεί να σταθεί στις περιστάσεις, παρέλαβε τη χώρα σε χάος, που άφησαν πίσω τους ανέτοιµοι ερασιτέχνες, και κατάφερε αργά, αλλά σταθερά να φέρει µια σταθερότητα. ∆εν έχει µαγικό ραβδί να λύνει σε ένα βράδυ προβλήµατα, αλλά έχει αποδείξει πως έχει την ψυχραιµία και τη γνώση να µειώνει τις επιπτώσεις των προβληµάτων, οδεύοντας προς τη λύση.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 20/04/2024.