Της Ελένης Καλογεροπούλου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Νέα δεδομένα για την επιλογή των υποψηφίων που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσους μετεκλογικά θα συνεργαστούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας ακόμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να στείλει το μήνυμά του, ότι η πολιτική δεν πρέπει να γίνεται για πλουτισμό και οι βουλευτές δεν μπορούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Υιοθετώντας τους κανόνες με τους οποίους πολιτεύονται οι «Podemos» στην Ισπανία, προσαρμόζοντάς τους στην ελληνική πραγματικότητα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξε έναν νέο κώδικα δεοντολογίας-ηθικής δέσμευσης, ο οποίος θα αφορά όσους επιθυμούν να πολιτευθούν, όσους πολιτεύονται, αλλά και όσους μετεκλογικά θα καταλάβουν υπουργικές θέσεις και κρατικά αξιώματα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να συμπορευθούν οι επιθυμούντες με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δεσμευτικοί, σε βαθμό που, αν κάποιος τους παραβεί, θα πρέπει να θέσει αυτομάτως τον εαυτό του εκτός κόμματος.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από όλες τις περιφερειακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα αποτελέσει τη βασική δέσμευση όσων επιθυμούν να πολιτευθούν στις επόμενες εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, αναμένεται να σταματήσουν και τα σενάρια για επέλαση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός και κάποιοι από τους υπάρχοντες βουλευτές. ’λλωστε, το ξεκαθάρισμα είναι μέσα στη λογική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να δυσανασχετεί από την εικόνα λεηλασίας που επιδιώκουν να παρουσιάσουν κάποια κέντρα.

Την ίδια στιγμή, και με αφορμή τη συνάντηση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Θεοδώρα Τζάκρη και τη Χρυσούλα Γιαταγάνα για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ξεκινήσει και πάλι η ονοματολογία σχετικά με το ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Απόλυτα ακριβείς πληροφορίες λένε, πάντως, ότι όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές συνταχθούν με την άποψη Τσίπρα για το θέμα του Προέδρου δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. ’λλωστε, όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, μετεκλογικά θα χρειαστούν άξια στελέχη για να επαναλειτουργήσει το κράτος.

Πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι με έντονη συνδικαλιστική παρουσία, άνεργοι νέοι, αλλά και καλλιτέχνες θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται το όνομα του Λάκη Λαζόπουλου, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο εάν ο καλλιτέχνης επιθυμεί να βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση. Η καθαρίστρια Δήμητρα Μανώλη, που είναι από τις απολυμένες του υπουργείου Οικονομικών, επίσης θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ ανάμεσα στα άλλα ονόματα ενδέχεται να είναι και αυτά των καθηγητών Ευτύχη Μπιτσάκη, Πέτρου Κωνσταντίνου και Σίας Αναγνωστοπούλου, του γιατρού Δημήτρη Βαρνάβα και του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη. Θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Ο τελευταίος ενδέχεται, εάν υπάρξουν πολλές καραμπόλες, να είναι υποψήφιος και στη Β΄ Αθήνας.

Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται τα ονόματα των δύο στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Παππά. Οι πληροφορίες λένε ότι θα πάνε στη Β΄ Αθήνας ή, αναλόγως με τους συσχετισμούς, μπορεί τελικά να μπει ο ένας από τους δύο στο Επικρατείας.

ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ. Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, αυτός που θεωρείται σίγουρος για να πολιτευθεί στη Β΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Οδυσσέας Βουδούρης. Εάν προχωρήσει η συνεργασία, ο Θόδωρος Παραστατίδης θα πολιτευθεί στο Κιλκίς, η Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα και ο Μάρκος Μπόλαρης στην Α’ Θεσσαλονίκης ή στις Σέρρες. Σε ό,τι αφορά τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, η ανεξάρτητη βουλευτής μάλλον δεν επιθυμεί να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια, αλλά είναι ανοικτή σε ένα πολιτικό αξίωμα σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για τη Λούκα Κατσέλη, αφού θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι γνωρίζει πολλές παραμέτρους των μνημονίων. Υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, πάντως, θα είναι ο Νικήτας Κανάκης, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου και στενός συνεργάτης της Λ. Κατσέλη.

Σε σχέση με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ πολιτευτές, σχεδόν ελάχιστες πιθανότητες να είναι υποψήφια έχει η Μιλένα Αποστολάκη, ενώ κάποιες πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται θετικά να είναι υποψήφιος ο Σάββας Εμινίδης στην Καβάλα, ο Θανάσης Γικόνογλου στην Ημαθία, η Μαρία Θεοχάρη στην Καρδίτσα, αλλά και ο Ηλίας Λιβάνης στη Β΄ Αθήνας. Ο Κρίτων Αρσένης είναι ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται ότι θα είναι υποψήφιοι στη Χαλκιδική ή στην Πιερία, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης θέλει να μπει στην εκλογική μάχη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το όνομα του Δημήτρη Τεμπονέρα, γιου του αδικοχαμένου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ακούγεται για την Αχαΐα, ενώ σε αυτή την περιοχή επιθυμεί να πολιτευθεί και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κυριακοπούλου. Στην Καρδίτσα συζητήσεις έχουν γίνει για την πρώην παπανδρεϊκή Μ. Θεοχάρη. Στη Β΄ Αθήνας θα ήθελε να πολιτευθεί ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος.


Οι σίγουροι υποψήφιοι για τις μεγάλες Περιφέρειες

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε κομματικό επίπεδο. Στην Α΄ Αθήνας σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Νίκου Βούτση, του Γιάννη Μηλιού, της Μαρίας Μπόλαρη, αλλά και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Θέση στο ψηφοδέλτιο θα αναζητήσουν και η συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού, η ηθοποιός Μαρία Παπαδημητρίου και ο καθηγητής Στάθης Κουβελάκης.

Η Β΄ Αθήνας, αν και είναι από τις πιο δύσκολες περιφέρειες, αναμένεται και πάλι να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών νυν στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτευτών. Από τους νυν βουλευτές εκεί θα πολιτευθούν και πάλι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Στάθης Παναγούλης, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, η Βασιλική Κατριβάνου, η Χαρά Καφαντάρη, η Αννα Χατζησοφιά, η Ελένη Αυλωνίτη και η Φωτεινή Κουβέλα.

Ο Γιάννης Μπαλάφας, που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας, αναμένεται να μετακομίσει στη Β’ περιφέρεια, ενώ θέση στο ψηφοδέλτιο θα έχουν ο Κώστας Πουλάκης, ο Δημήτρης Τσουκαλάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Κώστας Ησυχος, η Σοφία Παπαδόγιαννη, ο Γιάννης Τόλιος, ο Δημήτρης Βερβεσός από τον Δικηγορικό Σύλλογο και ο Θέμης Μπαλασόπουλος από την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο Υπόλοιπο Αττικής υποψηφιότητα θα θέσουν ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιώργος Πάντζας, αλλά και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης, και ο Βασίλης Πριμικήρης.

Στην Α΄ Πειραιά, εκτός από τον Θοδωρή Δρίτσα, υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Στάθης Λεουτσάκος, ενώ στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Πειραιά θα βρίσκεται και πάλι το όνομα της Ευγενίας Βαμβακά, την ώρα που υποψηφιότητα επιθυμεί να θέσει και η αποχωρήσασα από το ΠΑΣΟΚ Νίνα Κασιμάτη.
Για τα ψηφοδέλτια της Θεσσαλονίκης ακούγονται τα ονόματα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αρη Καζάκου, του πρώην πρύτανη ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου, αλλά και του δημοσιογράφου Αλέκου Τριανταφυλλίδη.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας ή στις Κυκλάδες, ενώ υποψηφιότητα θα θέσουν και η Ράνια Σβίγκου (στέλεχος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ), ο Χρήστος Λιάσκος, η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου και η δημοσιογράφος Αλέκα Χριστακάκη.

Τα τρία κεφάλαια που πρέπει να αποστηθίσουν οι ενδιαφερόμενοι

Ο «κώδικας ηθικής» που αναμένεται να θεσπίσει για όλους τους υποψηφίους και συνεργαζόμενους ο ΣΥΡΙΖΑ θα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: Το πρώτο θα αφορά όσους θέλουν να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο όσους εκλεγούν και το τρίτο όσους μετεκλογικά συνεργαστούν με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνοντας υπουργικά χαρτοφυλάκια ή θέσεις στην κρατική μηχανή.

- Οσοι κατ’ αρχήν θέλουν να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξουν τους υποψηφίους του κόμματός τους για τις εκλογές μέσα από ανοικτές προκριματικές εκλογές.
- Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να πολιτευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν σε άλλα κόμματα θα πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις που κατέχουν και να μπουν στη διαδικασία των προκριματικών εκλογών.

- Κάθε μετεκλογική συνεργασία θα τεθεί υπό την έγκριση των μελών του κόμματος.

- Αποτελεί καθήκον του κάθε μέλους του κόμματος να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» σε χρηματοδοτήσεις από τράπεζες και άλλους οργανισμούς.

- Όσοι εκλεγούν βουλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Οφείλουν να παραιτηθούν από οποιαδήποτε νομική προστασία τούς παρέχει η θέση τους.
- Πρέπει να τηρούν τους εσωτερικούς κομματικούς κανόνες για τους μισθούς που θα λαμβάνουν και το μερίδιο που θα αποδίδουν στο κόμμα.
- Δεν πρέπει να μετέχουν σε διοικήσεις εταιρειών.
- Πρέπει να παραιτηθούν αμέσως, εάν διώκονται για οικονομικά και άλλα ποινικά εγκλήματα.
- Η θητεία τους θα έχει περιορισμένο χρόνο.
- Οι δεσμεύσεις για αυτούς που θα αναλάβουν υπουργικές ή διοικητικές θέσεις είναι οι εξής:
- Παραίτηση από τυχόν υπέρογκους μισθούς.
- Δεν θα λαμβάνουν τα επιδόματα για συμμετοχή σε συνεδριάσεις.
- Θα λαμβάνουν συντάξεις αντίστοιχες του Δημοσίου.
- Δεν θα λαμβάνουν αποζημιώσεις για υπηρεσιακά ταξίδια διαφορετικές από αυτές των άλλων υπαλλήλων.
- Δεν θα χρησιμοποιούν μέτρα ασφαλείας, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
- Θα αξιολογούνται σε τακτική βάση για το πώς διαχειρίστηκαν και άσκησαν