Μείωση βουλευτών σε 200 προτείνει η Κ.Ο. της ΝΔ
Ανώτατο όριο πρωθυπουργικής θητείας τα οκτώ έτη σύμφωνα με την "γαλάζια" πρόταση
Στα χέρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία αποκάλυψε το πρωί κατ αποκλειστικότητα το parapolitika.gr, με τις προτάσεις της γαλάζιας ομάδας να προκαλούν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και πολλές συζητήσεις. Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο οι προτάσεις εστάλησαν ήδη στον Αντώνη Σαμαρά ενώ την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της γαλάζιας επιτροπής προκειμένου να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την κατάθεση της πρότασης στην Βουλή.
Μεταξύ των προτάσεων που ξεχωρίζουν είναι:
- 1. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης το ανώτατο όριο θα είναι το 200 ενώ δεν θα υπάρχει πλαφόν για χαμηλό όριο.
- 2. Αποσυνδέεται πλήρως η δικαιοδοσία δίωξης Υπουργών και μελών της Κυβέρνησης από την Βουλή. Η Βουλή δεν θα μπορεί πλέον να συστήνει επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης αλλά μόνο εξεταστικές οι οποίες όμως εμπίπτουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και δεν μπορούν να διώξουν Υπουργούς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλάζιας ομάδας Προκόπη Παυλόπουλο ως αδικήματα που θεωρούνται ότι τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων Υπουργού μένουν μόνο η παράβαση καθήκοντος και η απιστία. Αν η «κατηγορία» αφορά σε αυτά τα αδικήματα τότε η Βουλή δεν θα παρεμβαίνει αλλά θα επιλαμβάνεται άμεσα το δικαστικό συμβούλιο με επόμενο βήμα το Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αν η κατηγορία αφορά σε άλλα αδικήματα τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη.
- 3. Η ριζική αλλαγή της ασυλίας βουλευτή. Ο βουλευτής δεν θα προστατεύεται από βουλευτική ασυλία εκτός αν το ζητήσει ο ίδιος θεωρώντας ότι η κατηγορία εις βάρος του υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα ή αφορά στην άσκηση της πολιτικής του δραστηριότητας.
- 4. -Ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Πρόεδρος θα έχει την δυνατότητα να κυρώνει νόμους, να προκηρύσσει δημοψηφίσματα αλλά και να προβαίνει σε διαγγέλματα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.
- 5. Ανώτατο όριο πρωθυπουργικής θητείας τα οκτώ χρόνια.
- 6. Ασυμβίβαστο βουλευτή Υπουργού
- 7. Αν η Βουλή διαλυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της εκτός από το τελευταίο εξάμηνο, τότε η θητεία της επόμενης Βουλής θα είναι το υπόλοιπο της προηγούμενης.
- 8. - Αποσύνδεση αποτυχίας εκλογής προέδρου δημοκρατίας από την Βουλή με διάλυση της Βουλής και Εθνικές Εκλογές. Στο πρώτο στάδιο η διαδικασία θα διεξάγεται κανονικά από την Βουλή και αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε η Βουλή δεν θα διαλύεται αλλά θα υπάρχει προσφυγή στον λαό προκειμένου αυτός να επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων που ήδη έχουν προταθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
- 9. Σε ειδικό τμήμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου το καταστατικό των κομμάτων.
- 10. Σύσταση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ιδιωτικού δικαίου. Η λειτουργία τους θα ορίζεται με νόμο και την εποπτεία που ασκείται και στα δημόσια πανεπιστήμια.