Η αυριανή επίσκεψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Κάρολο Παπούλια έχει ως κύριο σκοπό την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας αφού η αδυναμία της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών που απαιτούνται θα σημάνει εκλογές και ενδεχομένως μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας για την Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη θέση και την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές και στους δανειστές.

Η Σοφία Βούλτεψη μαζί με την ανακοίνωση της διαδικασίας για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την Βουλή είχε ανακοινώσει και την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό η πρώτη ψηφοφορία πρέπει να πραγματοποιηθεί έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου, από τη στιγμή που η θητεία λήγει στις 13 Μαρτίου. Αν δεν τελεσφορήσουν οι δύο ψηφοφορίες θα έχουν περάσει δέκα ημέρες (5+5) και αν συνυπολογιστεί και το περιθώριο των 10 ημερών για την προκήρυξη των εκλογών μαζί με τον ένα μήνα που μεσολαβεί μέχρι την διενέργειά τους η ημερομηνία θα γράφει ήδη 5 Απριλίου. Κατά την λαϊκή έκφραση "η βαλίτσα θα πάει μακριά" κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία για τις εκλογές του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο και η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα λειτουργήσει ενδεχομένως και ως ένα μέσο πίεσης προς την Τρόικα αλλά και προς τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Διαβάστε επίσης:

"Βόμβες" Μελά για βουλευτές των ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν Πρόεδρο