Διεξόδους και έσοδα έξω από την «κλειστή» ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναζητούν οι μέτοχοι των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων της χώρας. Η απόφαση εισαγωγής της αμερικανικής θυγατρικής του ομίλου Τιτάν (οικογένειες Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η πώληση επιπλέον ποσοστού 3% των μετοχών που κατείχε ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo σε ξένους θεσμικούς επενδυτές επιβεβαιώνουν αφενός ότι ο «τόπος» είναι πια πολύ μικρός για εταιρείες αυτού του μεγέθους, αφετέρου ότι είναι η ιδανική περίοδος για να υλοποιηθούν μεγαλεπήβολα σχέδια. Η Mytilineos των 5,5 δισ. ευρώ είναι επίσης μια από τις μεγάλες εταιρείες που έχουν δρομολογήσει την παράλληλη εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ και οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την πώληση της εταιρείας σε ξένο επενδυτή.


Μονόδρομος για την Τιτάν μοιάζει η εισαγωγή στο ΝYSE 

Στην περίπτωση της Τιτάν, η εισαγωγή στο ΝYSE μοιάζει μονόδρομος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η θυγατρική των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Είναι μια κίνηση που -σύμφωνα με αναλυτές- θα ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την τιμή της μετοχής, η οποία μόνο φέτος ενισχύεται 43% και την τελευταία τετραετία έχει απογειωθεί από τα 8,5 στα 31,4 ευρώ (+270%) και παρ’ όλα αυτά είναι υποτιμημένη κατά 60% σε σύγκριση με τις ομοειδείς βιομηχανίες των ΗΠΑ και κατά 20%-30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Η Optima Bank, που επιχείρησε χθες μια πρώτη προσέγγιση των ωφελειών, ανέβασε την τιμή-στόχο στα 33,90 ευρώ.


Το νέο placement που πραγματοποίησε ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo

Το νέο placement που πραγματοποίησε χθες ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, πουλώντας 4.000.000 μετοχές προς 108.800.000 ευρώ (27,2 ευρώ ανά μετοχή), δημιούργησε αίσθηση στη χρηματιστηριακή αγορά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, σε συνδυασμό με την πίεση της μετοχής λόγω του discount της συναλλαγής (έκλεισε με απώλειες 7,33%), δεν πήραν με καλό μάτι την περαιτέρω μείωση της θέσης του ιδρυτή της «προσωποκεντρικής» Jumbo, ο οποίος εμφανίζεται να ελέγχει κάτι λιγότερο από το 20% της εταιρείας. Η συγκεκριμένη πώληση ήταν η τρίτη κατά σειρά από το 2017, καθώς τα τελευταία επτά χρόνια ο Βακάκης έχει πουλήσει πάνω από το 10,3% των μετοχών της εταιρείας του και έχει εισπράξει πάνω από 257.000.000 ευρώ. Άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του λένε ότι τα λεφτά αυτά αποτελούν «τις προσωπικές του αποταμιεύσεις» και αποδέκτες της τεράστιας αυτής ρευστότητας θα είναι ουσιαστικά οι δύο κόρες του, Χριστίνα και Σοφία.


Το 2024 χρονιά γιγαντιαίας ανακατανομής χρηματιστηριακού πλούτου μέσω των placements

Το 2024 θα είναι πάντως χρονιά γιγαντιαίας ανακατανομής χρηματιστηριακού πλούτου μέσω των placements. Ο επόμενος κύκλος ανήκει και πάλι στην Εθνική, καθώς εκκρεμεί εντός του έτους η διάθεση του 18,39% της τράπεζας από το ΤΧΣ, αλλά μεταξύ των μεγάλων σε μέγεθος εταιρειών θα πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει και τις εξελίξεις στη Helleniq Energy, στην οποία από κοινού το ΤΑΙΠΕΔ και ο Όμιλος Λάτση (Paneuropean Oil) έχουν ήδη διαθέσει το 11% και αναμένεται να αποφασιστεί το επόμενο βήμα. Στις υποψήφιες εταιρείες για διάθεση μετοχών συγκαταλέγονται η Prodea, η οποία έχει σήμερα αποτίμηση 2 δισ. ευρώ, η Cenergy και η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ της Viohalco, η Trade Estates, η Κρι-Κρι, αλλά και αρκετές ακόμη από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου που αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (https://eauctions .gsis.gr). Παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωριστεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10/05/2024