Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» εδώ και καιρό σας είχε ενηµερώσει για την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σηκώσει τους τόνους στα εθνικά θέµατα, τόσο γιατί οι γενικότερες συνθήκες επέβαλαν τη συγκεκριµένη στρατηγική όσο και επειδή η συσπείρωση των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων της Ν.∆. συνιστά κεντρικό ζητούµενο στον δρόµο για τις επερχόµενες ευρωεκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούµενες ηµέρες ο πρωθυπουργός διεµήνυσε µε κάθε επισηµότητα πως προτίθεται να εκπέµψει ηχηρό µήνυµα στον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Αγκυρα, για το θέµα της Μονής της Χώρας και γενικότερα για τα τελευταία παραστρατήµατα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από την επιµονή του Εντι Ράµα να πραγµατοποιήσει, στον απόηχο της προφυλάκισης, αλλά και της υποψηφιότητας Μπελέρη, µεγάλη οµιλία στους οµοεθνείς του εντός των Αθηνών.

Κινούµενος στην ίδια κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε - κι αν στο µεταξύ δεν προκύψει οτιδήποτε το απρόοπτο - να επισκεφθεί, αµέσως µετά το ταξίδι του στην Τουρκία, την Κοµοτηνή, προκειµένου να δώσει το «παρών» στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης. Πρόκειται για µία πρωτοβουλία µε ξεκάθαρους συµβολισµούς και φυσικά µε φόντο την ολική επαναφορά από την πλευρά της Αγκυρας της επιχειρηµατολογίας περί ∆υτικής Θράκης και τουρκικής µειονότητας. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός καταδεικνύει ότι ναι µεν η Ελλάδα είναι αυτή που παραδοσιακά παραµένει προσηλωµένη στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο και στοχεύει στη διαρκή προσέγγιση µε την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται πρακτικά και σηµειολογικά τα εθνικά της κεκτηµένα. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια στις τοποθετήσεις και για την περίπτωση της παρουσίας του Ράµα στην πρωτεύουσα…

Μπορεί η επικείµενη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή την Πέµπτη να αφορά τα θέµατα της ακρίβειας, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα πραγµατοποιήσει µια εφ’ όλης της ύλης και καθαρά προεκλογική οµιλία. Την ίδια στιγµή, ωστόσο, θα επιδιώξει να δώσει και µια διαφορετική προοπτική, αναφερόµενος και πάλι στη µεγάλη στόχευση της δεύτερης τετραετίας της διακυβέρνησής του για την πραγµατική Οικονοµία, που δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση µόνιµων µέτρων, που θα οδηγήσουν στο οριστικό τέλος της λογικής των επιδοµάτων (πέραν των απολύτως αναγκαίων και καθιερωµένων).


Σεμινάρια

Πραγµατοποιήθηκε στο στρατηγείο του κυβερνώντος κόµµατος η πρώτη σεµιναριακού χαρακτήρα συνάντηση -ενόψει ευρωεκλογών- µεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, βουλευτών της Ν.∆., υποψήφιων ευρωβουλευτών και της ηγεσίας της Πειραιώς, µε αντικείµενο την επικοινωνιακή διαχείριση των εµφανίσεων των «γαλάζιων» στελεχών στα media. Στόχος είναι να δοθούν οδηγίες προκειµένου να υπάρχει όσο το δυνατόν αρτιότερη ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και να αποφευχθούν τυχόν µοιραίες γκάφες. Στο πλαίσιο αυτό, µόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Μαρινάκης στάθηκε στην ανάγκη να µην πέφτουν οι Νεοδηµοκράτες στην παγίδα της lifestyle προσέγγισης της πολιτικής που εκπροσωπεί ο Κασσελάκης. Όχι µόνο γιατί στο Μαξίµου θεωρούν πως επί της ουσίας η λογική αυτή θα είχε πολύ µικρότερο αντίκτυπο την ώρα της κάλπης, αλλά και επειδή, όπως και να το κάνουµε, άλλα τα µάτια της... Φάρλι κι άλλα της κουκουβάγιας.

Μεταγραφές αεροδρομίου

Είναι πια οφθαλµοφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αδιαφορεί για οτιδήποτε σχετίζεται µε το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµα και το πιο κοντινό. Για τον ίδιο η ιστορία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ξεκινά την ηµέρα που εξελέγη πρόεδρος, οπότε στο πλαίσιο αυτό δεν του λέει -εκτός των άλλων- τίποτα και ο Τσίπρας. Περισσότερο ως βαρίδι τον αντιµετωπίζει παρά ως προκάτοχό του. Οι πληροφορίες λένε πως η ένταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο του είναι µόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλα ανοίγµατα σε πρόσωπα από την Κεντροδεξιά, µε την περίπτωση του Σάββα Τσιτουρίδη να φιγουράρει ψηλά στη λίστα των ονοµάτων που ακούγονται. Σε ό,τι αφορά τον Αρη, ήδη στην Κουµουνδούρου προεξοφλούν πως στις επόµενες εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής µε το κόµµα του Κασσελάκη σε κάποιον από τους τοµείς της Αττικής.

Αλλαγές...

Οι κεραίες µου πιάνουν πως ο Ανδρουλάκης ετοιµάζει αλλαγές για µετά τις ευρωεκλογές στην επικοινωνιακή του οµάδα. Αν βεβαίως το αποτέλεσµα δεν είναι τέτοιο που να έχει προκαλέσει άλλου είδους τρεχάµατα για τον ίδιο. Αλλωστε, όλοι προεξοφλούν πως ο συµπαθής εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Θανάσης Γλαβίνας, θα εκλεγεί βουλευτής, καθώς θα πάρει την έδρα του Σπαρτιάτη βουλευτή που θα εκπέσει του αξιώµατος στη Β' Θεσσαλονίκης. Συν τοις άλλοις, αναζητά και το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασµού.

Το λησμόνησε

Στην καρδιά της Αθήνας, στη Σταδίου, δεσπόζει το µνηµείο για να µας θυµίζει τη δολοφονία των τριών παιδιών της Μαρφίν. Φέτος συµπληρώθηκαν 14 χρόνια από τον τραγικό θάνατό τους. Από την Αυτοδιοίκηση, ο µόνος που το θυµήθηκε ήταν ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ήταν εκείνος που δροµολόγησε τη δηµιουργία αυτού του σηµείου αναφοράς στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη µνήµη των θυµάτων. Αντιθέτως, φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τον σηµερινό δήµαρχο της Αθήνας, µάλλον λησµόνησε τη συγκεκριµένη µαύρη επέτειο, καθώς δεν προέβη σε καµία σχετική δήλωση. Θα µου πεις, όταν το παίζεις παράγοντας της Κεντροαριστεράς, πού να βρεις χρόνο για τα... πεζά.

Κουίζ

Παρεµπιπτόντως, ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από τους πιο φωτογενείς, υποστηρίζει πως την εποµένη των ευρωεκλογών θα πρέπει να ακολουθηθεί «µοντέλο ∆ούκα» για τις συνεργασίες µε τα υπόλοιπα κόµµατα της Κεντροαριστεράς;

Σημαντική Περιοδεία

Τα... ρέστα του για την επιτυχία της προγραµµατισµένης γι’ αυτή τη βδοµάδα περιοδείας του στην Κεντρική Μακεδονία, και δη σε Πέλλα και Πιερία, όπου Νίκη και Βελόπουλος συγκεντρώνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ∆εν είναι τυχαίο ότι η εντολή που έχει δοθεί από Μαξίµου και Πειραιώς είναι να υπάρξει µεγάλη κινητοποίηση και άρτια προετοιµασία, ενώ µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται και η συνύπαρξή του µε τον Νίκο ∆ένδια (αν τελικά ο υπουργός Αµυνας είναι παρών), ο οποίος έχει αναλάβει την εποπτεία της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας στην εν λόγω κρίσιµη περιφέρεια. Βλέπετε, θα µιλάµε για µία άκρως ενδιαφέρουσα συνθήκη µε εξαιρετική σηµειολογία.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού αναµένεται να βρεθεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος -όπως έχει γράψει η στήλη- έχει πάρει πολύ ζεστά το στοίχηµα της εξασφάλισης ενός ικανοποιητικού ποσοστού για τη Ν.∆., καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Βαγγέλης Καραµίντζιος, που είναι ο εντεταλµένος της Πειραιώς στην περιοχή για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Πάντως, όπως έχουµε πει, τα αποτελέσµατα των προ του Πάσχα µετρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία έφεραν χαµόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο...