Του Στράτου Φαναρά-Εφημερίδα Παραπολιτικά 

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων τείνουν να ακυρώσουν την αίσθηση της σταδιακής εξόδου από την κρίση. Η -έστω και μικρή- βελτίωση που είχε επιτευχθεί στο οικονομικό κλίμα και γενικότερα στο αίσθημα της σταδιακής απομάκρυνσης από την κρίση τον τελευταίο χρόνο αμφισβητείται. Βασική αιτία είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία έρχεται να προστεθεί στο κλίμα πολιτικής αστάθειας που διαμορφώνεται εν όψει των ψηφοφοριών στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Ειδικότερα:  

  •  Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες (63%) δηλώνουν ότι «τους προκαλεί ανησυχία» η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2%.  
  • Αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία από το 30% της περασμένης εβδομάδας στο 35%, με παράλληλη μείωση όσων θεωρούν ότι θα την αποφύγει στο 56% από το 65% της περασμένης εβδομάδας (πτώση 9 ποσοστιαίων μονάδων).  
  • Συνέπεια των εξελίξεων αυτών είναι η νέα πτώση του γενικού κλίματος. Η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση» περιορίζεται στο 23% από το 29% της περασμένης εβδομάδας, σημειώνοντας χαμηλό έτους.  
  • Παράλληλα, στο πεδίο του εκλογικού ανταγωνισμού, οι πολίτες συνεχίζουν -κατά πλειοψηφία- να μην επιθυμούν πρόωρες εκλογές εξαιτίας της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σε ποσοστό 53% (στον αντίποδα, το 42% επιθυμεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές).  
  • Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διατηρεί σταθερό και διευρυνόμενο προβάδισμα αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας στην εκτίμηση ψήφου στο 34%, αδυνατεί μέχρι σήμερα να δημιουργήσει εκλογικό «ρεύμα» αυτοδυναμίας, ακριβώς γιατί το σχέδιό του για τις πολιτικές εξελίξεις δεν έχει πείσει ακόμη την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.  
  • Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η διαφορά που έχει από την εκτίμηση του ποσοστού της Ν.Δ., η οποία εκτιμάται αυτή την εβδομάδα στο 27,8%, όσο και η παράσταση νίκης του, η οποία κινείται επίσης ανοδικά και βρίσκεται στο 66%, δείχνει ότι παγιώνει σταδιακά την πρωτοκαθεδρία του.  Σημειώνουμε, επίσης, ότι οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας και η παράταση της εκκρεμότητας «τραυμάτισαν» και την υπεροχή του πρωθυπουργού. Οχι τόσο στη δημοφιλία του, η οποία εξελίχθηκε πτωτικά σχεδόν για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όσο στο προβάδισμά του για την πρωθυπουργία, το οποίο μειώθηκε από το 35% στο 32%, αλλά και στην ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του (μείωση από το 37% στο 33%).  Η Ελλάδα δείχνει να βαδίζει χωρίς πυξίδα. Ακόμη και αν η κυβέρνηση ή οι εταίροι μας έχουν ένα σχέδιο για τη χώρα, αυτό το σχέδιο δεν είναι κατανοητό, ούτε και -πολύ περισσότερο- αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται σε σύγχυση.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ καταγράφεται μία τεράστια πλειοψηφία υπέρ της ανάγκης αλλαγής του Ασφαλιστικού στη χώρα, με 78% υπέρ και μόλις 17% κατά, κανένα από τα μέτρα περικοπών ή περιορισμού δεν βρίσκει αποδοχή. Ειδικά το σενάριο που ο Τύπος δημοσίευσε ότι ήταν μέσα στις προτάσεις των δανειστών μας, για μείωση των συντάξεων κατά 15% έως 20%, απορρίπτεται με το συντριπτικό ποσοστό του 92%.  Ισως, όμως, δεν πρόκειται για σύγχυση, αλλά για την απλή αλήθεια: μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι μόνο τα περιοριστικά μέτρα και οι περικοπές. Πρέπει να είναι και κάτι περισσότερο, που να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και δημιουργίας.  Η χώρα και οι άνθρωποι, πολύ περισσότερο ίσως και από τα διάφορα μέτρα διάσωσης, χρειάζονται την ελπίδα για το μέλλον τους.  

 Στο 4,5% ανέβηκε η διαφορά  Διεύρυνση της διαφοράς από το 3,5% στο 4,5% μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στη μέτρηση της Metron Analysis, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβαίνει στο 24,3% (από 24%) και τη «γαλάζια» παράταξη να πέφτει στο 19,8% (από 20,5%).  Στην τρίτη θέση παραμένει το «Ποτάμι» με 6,9% (από 5,5%) και έπονται η Χρυσή Αυγή με 5% (από 4,5%), το ΚΚΕ με 4% (από 4,8%), το ΠΑΣΟΚ με 3,8% (από 4,6%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,7% (από 2,7%), και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.  Στην εκτίμηση ψήφου, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφεται στο 6,2% (από 4,9%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 34% (από 33,1%), ενώ ακολουθούν η Ν.Δ. με 27,8% (από 28,2%), το «Ποτάμι» με 9,7% (από 7,5%), η Χρυσή Αυγή με 7% (6,1%), το ΚΚΕ με 5,6% (από 6,6%), το ΠΑΣΟΚ με 5,4% (από 6,4%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,8% (από 3,7%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%. Αντίστοιχα, στην εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 141 (από 140 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ν.Δ. 75 (από 77), το «Ποτάμι» 26 (από 21), το ΚΚΕ 15 (από 18), η Χρυσή Αυγή 19 (από 17), το ΠΑΣΟΚ 14 (από 17) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10 (από 10).  Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το συντριπτικό προβάδισμά του στο 66% (από 63%) έναντι 21% (από 27%) της Ν.Δ. Ωστόσο, στην αξιολόγηση των πολιτών, μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός προηγείται με 33%, έναντι 29% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.       

 Ισχυρή η δυναμική για Πρόεδρο

 Την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες εντός του Κοινοβουλίου για το ζήτημα της ανάδειξης του νέου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας, στη μέτρηση καταγράφεται μικρή υποχώρηση του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.  Συγκεκριμένα, με την εξέλιξη αυτή συμφωνεί το 53% των ερωτηθέντων (από 55% την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ το 42% (από 41%) επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.  Σχετικά με τα σημαντικά θέματα της οικονομίας, το 73% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το 21% να επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή. Για το θέμα του δημόσιου χρέους, που παραμένει στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και αποτελεί βασικό ζήτημα του δημοσίου διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου αντιμάχονται τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, το 36% δηλώνει ότι εμπιστεύεται μια κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με το 25% που εμπιστεύεται μια κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα.  Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικές είναι οι μεταβολές στις διαθέσεις της κοινής γνώμης αναφορικά με την πορεία της χώρας. Ειδικότερα, το 73% των ερωτηθέντων (από 67%) πιστεύει ότι η Ελλάδα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 23% (από 29%) προς τη σωστή. Σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, το 58% (από 60%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ το 38% (από 38%) προκρίνει τις αυτοδύναμες. 

 Απώλεσε δημοφιλία ο Σαμαράς  

Μείωση των ποσοστών δημοφιλίας του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στη μέτρηση αυτής της εβδομάδας. Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Αντώνη Σαμαρά μειώθηκαν από το 41% στο 37%, με αποτέλεσμα να περάσει στη δεύτερη θέση από την πρώτη που κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι θετικές γνώμες για τον κ. Αλέξη Τσίπρα έπεσαν από το 39% στο 38%.  Τρίτος στην κατάταξη καταγράφεται ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, με 35% θετικές γνώμες (από 38%), και ακολουθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 26% (από 26%), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 24% (από 22%), ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 23% (από 23%), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με 21% (από 23%), και τέλος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με 8% (από 10%). Ο τελευταίος συνεχίζει να αποτελεί τον πιο αντιδημοφιλή πολιτικό αρχηγό, καταγράφοντας αρνητικές γνώμες στο 85%. Επόμενος αυτής της κατηγορίας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με 78%, και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 72%, ο Φώτης Κουβέλης με 69%, ο Αντώνης Σαμαράς με 62%, ο Αλέξης Τσίπρας με 60%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 55% και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 54%.