Η επίσπευση ''κλείνει την ψαλίδα'' μεταξύ Σύριζα-ΝΔ
Ολόκληρη η δημοσκόπηση της METRONANALYSIS στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, κείμενο-ανάλυση: Στράτος Φαναράς
Και ξαφνικά, μέσα σε ένα κλίμα σταδιακής αποδόμησης της όποιας ανάκαμψης είχε πετύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή είτε οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, οι εξελίξεις επιταχύνονται.
Στο βαρόμετρο αυτής της εβδομάδας, που είναι και το τελευταίο για τη χρονιά αυτή, αποτυπώνονται ορισμένα πρώτα στοιχεία δυναμικής αυτής της πρωτοβουλίας. Συνοπτικά, τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:
- Διατηρείται -και διευρύνεται ελαφρώς- το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές εξαιτίας της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με 54%, έναντι του 40% που επιθυμεί να πάμε σε πρόωρες εκλογές (53% έναντι 42% την περασμένη εβδομάδα).
- Το γενικό κλίμα ανακάμπτει κάπως. Η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση» αυξάνεται από το 23% της περασμένης εβδομάδας στο 26% και παράλληλα μειώνεται το ποσοστό όσων θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν «προς τη λάθος κατεύθυνση». Ωστόσο, η άνοδος αυτή είναι αμφίσημη, διότι σημειώνεται σε όλους τους χώρους αυτοτοποθέτησης (από την Αριστερά έως την Κεντροδεξιά), πλην όσων αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά.
- Η εικόνα του πρωθυπουργού, η οποία είχε εμφανίσει κάμψη την περασμένη εβδομάδα, βελτιώνεται και πάλι. Στην αξιολόγησή του οι θετικές γνώμες ανεβαίνουν από το 33% ξανά στο 37% και επίσης αναφέρεται αυθόρμητα ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών από το 34% (32% την περασμένη εβδομάδα).
- Ταυτόχρονα, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιναχθεί πάνω από τις 6 μονάδες (34,0% για τον ΣΥΡΙΖΑ με 27,8% για τη Ν.Δ.), μειώνεται κάπως και κινείται στις 4,2 μονάδες (32,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 28,6% για τη Ν.Δ.).
Είναι, επομένως, φανερό ότι η πρωτοβουλία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να επισπεύσουν τις διαδικασίες έχει κάποια θετική δυναμική για την κυβέρνηση. Επιπλέον, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κ. Δήμας έχει θετική υποδοχή από το εκλογικό σώμα ως πρόσωπο, αφού στο ερώτημα που έγινε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του (περίπου στο μισό της έρευνας πεδίου) καταγράφεται ένα ποσοστό 51% το οποίο θεωρεί ότι «θα ήταν καλός Πρόεδρος», έναντι ποσοστού 14% το οποίο θεωρεί ότι «θα ήταν ένας κακός Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Αν μη τι άλλο, η υποψηφιότητά του καταγράφεται θετικά και δεν δημιουργεί αναχώματα στο κοινωνικό πεδίο.
Είναι, όμως, ικανή η δυναμική που δημιουργεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αντιστρέψει την κοινωνική αίσθηση για τις επικείμενες εξελίξεις; Ακόμη όχι, εξαιτίας δύο παραγόντων κυρίως:
- Υπάρχει η εντύπωση ότι η σημερινή Βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο (ποσοστό 54%, έναντι 38% το οποίο πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή). Βέβαια, την ερώτηση αυτή την είχαμε ξαναθέσει τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τότε η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη (58% έναντι 33%).
Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η παράσταση νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή και σταδιακά αυξανόμενη, με το 68% να εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
- Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι είναι ακόμη νωρίς για να προβλεφθεί η τελική εξέλιξη των πραγμάτων. Και αυτό γιατί, εκτός από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μιας περιορισμένης θετικής δυναμικής για τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που δεν ανατρέπει όμως τους γενικούς συσχετισμούς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας επιπλέον τρεις παράγοντες:
- n Η ανησυχία για τη μέχρι τώρα αδυναμία συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εντείνεται. Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) δηλώνουν ότι τους προκαλεί ανησυχία το γεγονός αυτό.
- n Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε περαιτέρω και κινείται στο -61 από το -59 της περασμένης εβδομάδας.
- n Η εκτίμηση ψήφου δείχνει ότι ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα κομματικούς σχηματισμούς εκτός Κοινοβουλίου. Θα επιλέξουν, επομένως, τα κόμματα αυτά έναν εκλογικό «αυτοχειριασμό», εμμένοντας στη θέση τους να μην ψηφίσουν κανένα πρόσωπο για Πρόεδρο ή θα αναδιπλωθούν;
Οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι μεστές από πολιτικές εξελίξεις. Το πολιτικό σύστημα καλείται για άλλη μία φορά να δώσει εξετάσεις και να κάνει επιλογές ιστορικού διαμετρήματος. Ελπίζουμε οι αποφάσεις αυτές να είναι κοινωνικά και εθνικά επωφελείς.
Καλές γιορτές.
Μειώθηκε η διαφορά
Σημαντική μείωση της διαφοράς από το 4,5% στο 3,1% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στη μέτρηση της Metron Analysis. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 24,2% (από 24,3%) και το κυβερνών κόμμα ανεβαίνει από το 19,8% στο 21,1%. Στην τρίτη θέση παραμένει το «Ποτάμι» με 6,8% (από 6,9%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,3% (από 3,8%), η Χρυσή Αυγή με 4,1% (από 5%), το ΚΚΕ με 4,1% (από 4%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5% (από 2,7%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% (από 1%) και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,1%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων πέφτει από το 6,2% στο 4,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 32,8% (από 34%) και ακολουθούν η Ν.Δ. με 28,6% (από 27,8%), το «Ποτάμι» με 9,2% (από 9,7%), το ΠΑΣΟΚ με 5,8% (από 5,4%), η Χρυσή Αυγή με 5,6% (από 7%), το ΚΚΕ με 5,6% (από 5,6%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,4% (από 3,8%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% (από 1,5%). Παράλληλα, στην εκτίμηση των εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 140 (από 141 την προηγούμενη εβδομάδα), η Ν.Δ. 79 (από 75), το «Ποτάμι» 25 (από 26), το ΠΑΣΟΚ 16 (από 14), το ΚΚΕ 15 (από 15), η Χρυσή Αυγή 15 (από 19) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10 (από 10). Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το προβάδισμά του από το 66% (την προηγούμενη εβδομάδα) στο 68%, έναντι 22% (από 21%) της Ν.Δ. Ωστόσο, μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προηγείται στην εκτίμηση των ερωτηθέντων με 37%, έναντι 26% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το 51% λέει «ναι» στον Σταύρο Δήμα
Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα η κοινή γνώμη, καθώς το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό πιστεύει το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 73% των ψηφοφόρων της «Ελιάς», το 67% των ψηφοφόρων του «Ποταμιού», το 51% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, το 26% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 73% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Αντίθετα, το 14% πιστεύει ότι θα ήταν ένας κακός Πρόεδρος. Αναφορικά με την εκλογή του κ. Δήμα το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, ενώ το 40% να προηγηθούν πρόωρες εκλογές. Πάντως, το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 38% ότι θα υπάρξει. Σχετικά με τα θέματα της οικονομίας, το 74% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το 21% να επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή. Για το θέμα του δημόσιου χρέους, το 38% δηλώνει ότι εμπιστεύεται μια κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με το 27% που εμπιστεύεται μια κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα, το 57% δηλώνει ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, έναντι του 35% που πιστεύει ότι δεν θα την αποφύγει. Σε σχέση με το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, το 63% (από το 58%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Θετικοί ξανά με τον Σαμαρά
Ενίσχυση των ποσοστών δημοφιλίας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, καταγράφεται στη μέτρηση αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι θετικές γνώμες για τον κ. Αντώνη Σαμαρά αυξήθηκαν από το 37% στο 39%, με αποτέλεσμα να περάσει στην πρώτη θέση από τη δεύτερη που κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι θετικές γνώμες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέβηκαν και αυτές με τη σειρά τους από το 21% στο 23%. Ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει χαμηλά στην κατάταξη, τοποθετούμενος στην έβδομη θέση. Δεύτερος σε δημοφιλία εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 38% (από 38% την προηγούμενη εβδομάδα) και ακολουθούν ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης, με 37% θετικές γνώμες (από 35%), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 29% (από 26%), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 28% (από 24%), ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 24% (από 23%) και τελευταίος ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με 10% (από 8%). Ο τελευταίος συνεχίζει να αποτελεί τον πιο αντιδημοφιλή πολιτικό αρχηγό, καταγράφοντας αρνητικές γνώμες που φτάνουν στο 86%. Επόμενος σε αυτή την κατηγορία είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 77% και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 70%, ο Φώτης Κουβέλης με 69%, ο Αντώνης Σαμαράς με 61%, ο Αλέξης Τσίπρας με 61%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 55% και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 58%.