Του Γιώργου Κατσίγιαννη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πολιτικός αρραβώνας ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται προ των θυρών, κατόπιν παρασκηνιακών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει πρόσωπα με ισχυρή πρόσβαση και στις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει από κοινού συντονισμένη δράση σε όλα τα πιθανά σενάρια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και δρομολογηθεί η διαδικασία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα άνοιξε με τη διαμεσολάβηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λούκας Κατσέλη, η οποία φέρεται να οργάνωσε προ ημερών συνάντηση των δύο ανδρών στο σπίτι της στο Κολωνάκι. Αλλα δύο πρόσωπα, που διάκεινται φιλικά στον πρώην πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν συμβάλει στην πρόοδο των συνεννοήσεων. Πρόκειται για τον πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη, και τον καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου.

Το παρασκήνιο της ιδιότυπης συμμαχίας μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Παπανδρέου έχει ως κοινή αφετηρία τη σύμπηξη ενός προληπτικού μετώπου απέναντι σε γεγονότα που για τον μεν πρώτο θέλει να τα καθορίσει ο Αντ. Σαμαράς, για τον δε δεύτερο ο Ευ. Βενιζέλος, κυρίως στην εσωκομματική σκακιέρα. Η συνεννόηση διευκολύνει τη στρατηγική και των δύο πολιτικών στην παρούσα φάση, καθώς μπορεί να «εξουδετερώσει» τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κάθε έναν ξεχωριστά από το «ασφυκτικό» έως «εκβιαστικό» χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για να «εγκλωβίσει» τη Βουλή και τα κόμματα σε αναπόφευκτες επιλογές μέσα από την αιφνίδια εκκίνηση των διαδικασιών της Προεδρικής εκλογής, που σε περίπτωση ναυαγίου και προκήρυξης εθνικών εκλογών επιφέρει μηδενικά περιθώρια για μια άλλη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου με την τελευταία του παρέμβαση όχι μόνο προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος σε περίπτωση μη εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αλλά και άνοιξε ζήτημα «αντικατάστασης» της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα το αρνηθεί ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πάει η χώρα στις κάλπες τον Φεβρουάριο, έχοντας ο ίδιος το «μαχαίρι στον λαιμό» για να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με όρους στοιχειώδους προετοιμασίας.

«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ»

Πέραν όμως του διακριτικού συγχρονισμού της τακτικής των δύο πλευρών, με ορίζοντα τις εξελίξεις που μπορεί να έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο, οι συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο αφορούν και την περίπτωση μετάθεσης της ημερομηνίας εθνικών εκλογών, εφόσον προκύψει η συγκρότηση «μεταβατικής» κυβέρνησης, όπως ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες είναι αξιοσημείωτη η στροφή της Κουμουνδούρου απέναντι στην προοπτική συγκρότησης ενός κόμματος υπό τον Γ. Παπανδρέου. Ενώ πριν από μερικές εβδομάδες ο Αλ. Τσίπρας, εμφανιζόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωνε για τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί κάτι καινούργιο με υλικά του χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη στους πολιτικούς συντάκτες, έλεγε με νόημα: «Δεν μας φοβίζει ούτε το όνομα ούτε το κόμμα Παπανδρέου».

Οι συμπτώσεις στη φρασεολογία

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και χρειαστεί συμμάχους, θα προτιμούσε να βρίσκεται στη Βουλή ένα κόμμα με «αντιβενιζελικά» χαρακτηριστικά, παρά το «αμαρτωλό» ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνεννοήσεις που έχουν γίνει με την παπανδρεϊκή πτέρυγα το ζήτημα της προώθησης κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ενός «αντιβενιζελικού» κόμματος θα ήταν πιο εύκολο αν σε αυτό δεν ήταν επικεφαλής ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτή η ένσταση δεν φαίνεται να είναι εμπόδιο στην πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να πάρει τη ρεβάνς από τον Ευ. Βενιζέλο, ακόμη και αν ηγηθούν άλλα στελέχη της πολιτικής κίνησης που σχεδιάζει να ανακοινώσει, και όχι ο ίδιος. Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός μέσα από την τελευταία του παρέμβαση υιοθέτησε και τη φρασεολογία της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη, που επίσης βρίσκεται πλησιέστερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκανε λόγο για την ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης με προοδευτική κατεύθυνση, γεγονός που εξαιρεί σε επίπεδο ιδεολογικού συμβολισμού τη Νέα Δημοκρατία και τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος κατηγορείται από το παπανδρεϊκό μπλοκ ότι έχει «μεταβληθεί σε δεκανίκι της Δεξιάς».

«Πρέπει να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης η οποία να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε αποκλείσει την κυβερνητική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας όμως ως όρο την αλλαγή ηγεσίας.