Κλίμα εναντίον του Σαμαρά δημιουργούν τα αμερικανικά ΜΜΕ
Νέα επίθεση από τη Wall Street Journal
"Η Ελλάδα επιστρέφει στον πανικό", τιτλοφορείται το τελευταίο άρθρο της Wall Street Journal για τις εξελίξεις στη χώρα.
"Τα χρηματιστήρια σημείωσαν βουτιά την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανακοίνωση της πρόωρης προεδρικής εκλογής στην Αθήνα πυροδότησε φόβους για το εάν η κίνηση της Ελλάδας προς τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη θα έχει διάρκεια. Αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός", σημειώνει ο αρθρογράφος.
Κατά την εφημερίδα, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, παρότι αυτή απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησής του, αποτελεί ένα ρίσκο για τον πρωθυπουργό, με στόχο να εξουδετερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς δείχνει να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επαναφέρουν την κυβέρνησή του που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής- στην εξουσία, παρά να διακινδυνεύσουν το χάος, παραδίδοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να διαπραγματευτεί με την τρόικα.
"Αυτή η στρατηγική είναι συμπτωματική των ευρύτερων πολιτικών αποτυχιών που έχουν φέρει την Ελλάδα σε αυτό το στενό", εξηγεί η WSJ. Από το 2010, η Αθήνα έχει μειώσει τις συντάξεις, τις δαπάνες της υγείας και τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να μειωθεί και η οικονομία να δείχνει ενδείξεις ανάπτυξης ξανά. Αλλά σχεδόν κανένας από τους Έλληνες πολιτικούς συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού- δεν ασχολήθηκε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα οφέλη των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν μια πιο διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη αύριο. Αντ΄ αυτού, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να περιορίσει τις μεταρρυθμίσεις, για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την τρόικα.
Στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε καμία πολιτική συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις ή μία ευρύτερη κατανόηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους για το γεγονός ότι η ίδια η χώρα ευθύνεται για την κρίση, σημειώνεται. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τέτοια επιτυχία ισχυριζόμενος ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ποτέ αναγκαίες.
"Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ήταν κατά της διάσωσης και των συνεπαγόμενων μεταρρυθμίσεων, όταν αυτή άρχισε το 2010, πριν να ταχθεί υπέρ της, αφότου κέρδισε τις εκλογές του 2012. Τώρα, η στρατηγική του είναι να τρομάξει τους ψηφοφόρους, αντί να τους πείσει", αναφέρει η WSJ.
Ακόμα και εάν ο υποψήφιος Πρόεδρος του κ. Σαμαράς εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται για να εκλεγεί, οι επενδυτές θα θυμούνται πάντα ότι η υπόθεση ήταν "παρά τρίχα". Κατά την εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια προειδοποίηση για το τι γίνεται όταν οι πολιτικοί προσπαθούν να επιβάλουν πολιτικές στους ψηφοφόρους αντί να μπαίνουν στον κόπο να τους πείσουν. "Θα βοηθούσε εάν, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί γίνονταν καλύτεροι σε αυτήν", καταλήγει η WSJ.
Διαβάστε επίσης:
Βόμβα: Ποιοι βλέπουν παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά
Μυστικές συναντήσεις Σαμαρά με ανεξάρτητους βουλευτές
Βαριές καταγγελίες Τσίπρα για Σαμαρά!
Τι ετοιμάζει ο Γιάννης Στουρνάρας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας