Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πριν από λίγους μήνες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Unfollow» απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων: «Εκτός από τη σύγκρουση με τη Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, υπάρχει άλλη μία, η οποία είναι πιο σκληρή: Η σύγκρουση με την οικονομική ολιγαρχία. Διότι εδώ μέσα έχει δημιουργηθεί και μια αντίληψη σε όλο αυτό το κομμάτι της ολιγαρχίας, μια αντίληψη ότι εδώ πρόκειται περί τσιφλικιού, μια αντίληψη τσιφλικάδων».

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά καιρούς έχουν επιτεθεί λεκτικά (είτε κατονομάζοντάς τους είτε όχι) σε μια σειρά από Ελληνες επιχειρηματίες, μεταξύ αυτών τους κυρίους Σπύρο Λάτση, Δημήτρη Μελισσανίδη, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Γιώργο Μπόμπολα και Βίκτωρα Ρέστη, αλλά και κάποιους Ελληνες τραπεζίτες. Ακόμα, έχουν καταγγείλει πρακτικές διάφορων εκδοτών του Τύπου και ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών.

Πλέον, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μιας πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η επιχειρηματική ελίτ, πέρα από τους φόβους για την κατάσταση της οικονομίας, έχει κάθε λόγο να «ξορκίζει» την έλευση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει προετοιμάσει το έδαφος για σύγκρουση με το εγχώριο κατεστημένο.

Η αντίληψη περί σύγκρουσης των κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία με τους «τσιφλικάδες», όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι καινούργια. Προ του 2004, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, εντός του Κοινοβουλίου είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» και είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό από μια ταβέρνα, τον «Μπαϊρακτάρη», να γκρεμίσει τους «5-6 νταβατζήδες» που λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο. Τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια, με την άδοξη κατάληξη του περίφημου νόμου περί βασικού μετόχου, ανήκουν στην ιστορία.

ΤΟ ΤΧΣ

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πρώτες που συστηματικά εδώ και δύο χρόνια έχουν «μπει» στη ρητορική των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα. Απαντες κάνουν λόγο για κρατικοποίησή τους. Βέβαια, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προ τριών μηνών ο κ. Τσίπρας φαίνεται να διαφοροποιήθηκε από τις αρχικές του θέσεις, καθώς δεν μίλησε ούτε για κρατικοποίηση ούτε για εθνικοποίηση τραπεζών, αλλά αναφέρθηκε στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες.

Έσπευσε παράλληλα να επισημάνει ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει τον πρώτο λόγο, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους υπόλοιπους μετόχους και τους τραπεζίτες.

Βέβαια, τα στελέχη του κόμματος στο Λονδίνο προ τριών εβδομάδων επανέφεραν το ζήτημα, εξαιρώντας τη Eurobank, η οποία κατά πλειοψηφία ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το ερώτημα που υπάρχει είναι με ποια διαδικασία θα γίνει η κρατικοποίηση των τραπεζών, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μετοχών της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Bank (περίπου 65%) ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο υπάγεται απευθείας στις Βρυξέλλες. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ξένους και Ελληνες θεσμικούς επενδυτές. Στη Εurobank, το 63% ανήκει σε ξένους και Ελληνες θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο ΤΧΣ.

Οσον αφορά τις σχέσεις των Ελλήνων τραπεζιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τονισθεί ότι ο επικεφαλής της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος είναι προσωπική επιλογή και φίλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αναφορικά με τους υπόλοιπους Ελληνες τραπεζίτες, οι σχέσεις μάλλον είναι τυπικές. Ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, προ ημερών όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία απάντησε ότι δεν προβληματίζεται από αυτό, αρκεί να εξασφαλιστεί ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου σέβεται την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι δέχεται πως η αγορά υποστηρίζει την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την τεχνολογία.


Τι τους καταλογίζει η Κουμουνδούρου

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς έχουν επιτεθεί λεκτικά σε πολλούς επιχειρηματίες, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει «τσιφλικάδες». Σε δύο περιπτώσεις, αυτές του Ελληνικού και του ΟΠΑΠ, έκαναν λόγο για «πλιάτσικο». Βέβαια, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ήδη πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί ρόλος συνομιλητή με την οικονομική και επιχειρηματική τάξη της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως έχει μεταβάλει τη στάση της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε σαφές και στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Τα στελέχη του κόμματος έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι ο ΟΠΑΠ χαρίστηκε στον επιχειρηματία και στους Τσέχους επενδυτές. Βέβαια, όπως έχει πει και ο κ. Τσίπρας: «Οταν είπαμε ότι χαρίζουν τον ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη, μας είπαν ότι μας βάζουν άλλοι επιχειρηματίες». Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν με νόημα ότι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολείται με την εμπορία πετρελαιοειδών, έχοντας παρουσία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κυκλοφορεί παντού δηλώνοντας «προσωπικός φίλος του Σαμαρά». Η στενή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Δ. Μελισσανίδης είναι ο πλέον ευνοημένος επιχειρηματίας της περιόδου Σαμαρά, κατορθώνοντας να «βάλει χέρι» στον Ιππόδρομο, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διεκδικήσει και τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Επίσης, δεν κρύβει και την εκτίμησή της ότι παραμένει ήδη από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης ο βασικός προσωπικός χρηματοδότης του Αντώνη Σαμαρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

Σύμφωνα με όσα έγραψε μια Σουηδέζα δημοσιογράφος στο βιβλίο της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ως παράδειγμα μιντιάρχη με τεράστια θαλασσοδάνεια τον κ. Γιώργο Μπόμπολα, για τον οποίο υπογράμμισε ότι έχει πάρει 280 εκατ. ευρώ δάνεια από τις τράπεζες. Προ καιρού όμως ο κ. Τσίπρας είχε τρίωρη και πλέον συνάντηση στις εγκαταστάσεις του «Πήγασου» με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία. Το ραντεβού είχε κλειστεί με πρωτοβουλία του μεγαλοεργολάβου και έπειτα από επαφή που είχε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας με το πολιτικό γραφείο του κ. Τσίπρα. Σε εκείνο το γεύμα ο κ. Μπόμπολας προσπάθησε να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα ότι η στοχοποίησή του και οι συνεχείς αναφορές στον ίδιο και στην οικογένειά του δημιουργούν κίνδυνο για την ασφάλεια των μελών της. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Μπόμπολας, αναφερόμενος και στο αριστερό παρελθόν του, προσπάθησε να εξηγήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό δεν είναι σωστό και του τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της στοχοποίησης είναι υποχρεωμένος να ζει με σωματοφύλακες. Ο κ. Τσίπρας έχει αναφέρει ακόμα ότι στον Ομιλο Μπόμπολα χαρίστηκε το μετρό Θεσσαλονίκης, έργο που καθυστερεί να ξεκινήσει.


Προς δύο εξεταστικές

Οπως εκτιμάται, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τουλάχιστον δύο εξεταστικές επιτροπές θα συσταθούν στη Βουλή. Η μία θα αφορά το πώς η Ελλάδα έφτασε στα μνημόνια και η δεύτερη τη λίστα Λαγκάρντ, με δεδομένο ότι στις 31/12/2015 τα παραπτώματα που αφορούν αυτό το θέμα παραγράφονται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με βάση το πόρισμα των τριών βουλευτών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (σ.σ.: Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου) προκύπτουν θέματα που έχουν να κάνουν με το εάν ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας και το «απέκρυψε ηθελημένα». Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο είναι εάν είχε μεγαλύτερη εμπλοκή από αυτή που του έχει αποδοθεί στο θέμα, δεδομένου ότι ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ενδεικτικό των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής και Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν επισκεφθεί το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και είχαν ζητήσει να διερευνηθεί η υπόθεση φοροδιαφυγής τριών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα.