Ετερόκλητος συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ
Κάνουν προσεκτικές πρόβες για... κοστούμι εξουσίας
Της Ελένης Καλογεροπούλου Εφημερίδα Παραπολιτικά
Πρόβα εξουσίας κάνουν τα κόμματα που έχουν συσπειρωθεί γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση, με βασικό στόχο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Οι αρχηγοί των κομμάτων αυτού του ετερόκλητου ιδεολογικά συνασπισμού, που αποτελείται από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά, συμφωνούν καταρχήν σε ένα πράγμα: ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν πρόκειται να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν προκειμένω ο κ. Σταύρος Δήμας, και η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Μόνο που οι «κανονικές συνθήκες» στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία σηκώνουν πολύ μεγάλη συζήτηση: πιστή εφαρμογή των αποφάσεων, ανιδιοτελείς προθέσεις και, φυσικά, ανοικτές διαδικασίες. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το πώς θα διεμβολίσει τόσο τους ΑΝ.ΕΛ. όσο και τη ΔΗΜ.ΑΡ., προκειμένου να βρει τις εννέα ψήφους που αναζητά για να αποκτήσει τον επιθυμητό αριθμό των 180 βουλευτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε σκωπτικά «ευτυχώς που η ψηφοφορία είναι φανερή».
Και αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι απ όλες οι πλευρές, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που θα γίνουν το επόμενο διάστημα προς τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και, κυρίως, των ΑΝ.ΕΛ. θα είναι τόσες και τέτοιες, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά διλήμματα στους ενδιαφερομένους.
ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ
Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα κινηθεί σε τρεις άξονες προκειμένου να μεταπείσει στελέχη και από τα δύο κόμματα να αλλάξουν γνώμη.
Κατ αρχάς, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσωπικές σχέσεις που διατηρούν βουλευτές κυρίως από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Ν.Δ. Δεύτερον, θέτοντας πιεστικά διλήμματα, επιχειρηματολογώντας παράλληλα με τη σχετική καταστροφολογία. Τρίτον, εκμεταλλευόμενος δημοσιεύματα ξένου Τύπου, τα οποία, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, θα είναι πληρωμένες καταχωρήσεις από την κυβέρνηση. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξούν ότι οι βουλευτές και των δύο κομμάτων που έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν τον Πρόεδρο δεν θα υποχωρήσουν στην παραμικρή πίεση, ούτε θα αλλάξουν την απόφασή τους μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία.
Στη ΔΗΜ.ΑΡ. το σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα διαλυθεί, προκειμένου τα στελέχη του να είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν νέες εντάσεις και τριβές στο εσωτερικό του κόμματος. Οι τρεις «συνήθεις ύποπτοι», ο Νίκος Τσούκαλης, η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας αντέδρασαν σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού το μέλλον τους σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο μοιάζει αβέβαιο και σκοτεινό, όπως είναι λογικό. Και οι τρεις, πάντως, συμφώνησαν τελικά με τη διατυπωθείσα θέση του κόμματός τους να καταψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά την αρχική τους τοποθέτηση, όπου άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διαβεβαίωση του κ. Κουβέλη ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα διαλυθεί. Μόνο που οι πληροφορίες λένε ότι τελικά θα το κάνει
όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις πριν από λίγα χρόνια. Και μαζί και χώρια. Για να υπάρξει προεκλογική συνεργασία, δηλαδή, θα αναστείλουν τη λειτουργία του κόμματός τους και θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας με αυτό τον τρόπο και την κρατική επιχορήγηση, ώστε εάν και όποτε χρειαστεί να μπορεί να επαναλειτουργήσει η ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτό έχει κάνει, άλλωστε, η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όταν συνεργάστηκε ξανά με τη Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Κουβέλη, ο οποίος επισήμως δεν έχει ξανασυναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η μεταξύ τους συνεργασία, οι πληροφορίες τον θέλουν να μην μπαίνει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - αφού ακόμα τον βαραίνει το μνημονιακό παρελθόν και η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. θα προταθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής ή να αναλάβει κάποιο υπουργείο, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι στην κυβέρνησή του θα βρίσκονται και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.
Το «όχι» του Καμμένου και οι αδύναμοι κρίκοι
Στο μέτωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων τα πράγματα από την πλευρά του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου, μοιάζουν να είναι πιο ξεκάθαρα, οι πιέσεις ωστόσο είναι πιο πολλές. Το τελευταίο διάστημα τα μέλη των ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, γεγονός που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος πριν από λίγο καιρό κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προκειμένου να μάθει αν ο ίδιος έλεγχος γίνεται και σε βουλευτές της συμπολίτευσης. Τη συγκεκριμένη στιγμή, πάντως, στο στόχαστρο βρίσκονται η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο ίδιος ο κ. Καμμένος, η σύζυγός του, Ελενα Τζούλη, και η πεθερά του, ενώ σε παρόμοια διαδικασία βρίσκονται και δύο πρώην στελέχη του κόμματος, ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Κώστας Γιοβανόπουλος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επισημαίνει, πάντως, ότι μπορεί να υπάρξουν και προσεγγίσεις βουλευτών με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, προκειμένου να αλλάξουν γνώμη. Από τη Ν.Δ. δίνεται ως ο αδύναμος κρίκος η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία κατάγεται από τις Σέρρες και άρα έχει καλές σχέσεις με το καραμανλικό περιβάλλον, ενώ και η ίδια με τις δηλώσεις της εμφανίζεται προβληματισμένη για το τι θα πράξει. Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε τις τελευταίες ώρες και ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος με δηλώσεις του στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 υπερτόνισε μεν την ομόφωνη απόφαση των ΑΝ.ΕΛ. να μην ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο, ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο το κόμμα του «να αλλάξει στάση, σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρό εθνικό θέμα, όπως π.χ. να μην βγάζουν λεφτά τα ATM». Για την ώρα ο κ. Καμμένος ξεκαθαρίζει και δεσμεύεται ότι για κανέναν λόγο το κόμμα του δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. «Σε καμία περίπτωση ( ) δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να δώσουμε παράταση ζωής σε αυτή την κυβέρνηση. Η απόφασή μας δεν αλλάζει».