Στην πιο δύσκολη θέση της πολιτικής τους καριέρας φαίνεται να βρίσκονται οι Έλληνες πολιτικοί με την ημέρα των εκλογών να έρχεται όλο και πιο κοντά, ενώ την ίδια στιγμή η εκλογική πίτα, που απευθύνεται το κάθε κόμμα, μικραίνει συνεχώς.

Συγκεκριμένα, βουλευτές - και ακόμη περισσότερο υπουργοί, αφού βρέθηκαν σε κομβικά σημεία παίρνοντας σημαντικές αποφάσεις για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας – θα κλιθούν να δώσουν εξηγήσεις και μάλιστα face to face σε αυτούς που θα αναζητήσουν τη ψήφο τους, κάτι που οι πλειοψηφία των «300 της Βουλής» απέφευγαν συστηματικά.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την προεκλογική μάχη, θα αλλάξει τον χάρτη της χώρας και θα αλλοιώσει τη μνήμη των παλιών φιλών και συμμάχων των ίδιων ή και διαφορετικών περιφερειών…

Τρανό παράδειγμα είναι η αποχώρηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, από την Α’ Αθήνα, εκλογική περιφέρεια στην οποία εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2012 – όπου ήταν και η πρώτη του μάχη – και πλέον αναζητά τη ψήφο των κατοίκων της Χίου, όπου είναι και η καταγωγή του. Από τις ίδιες λίστες έχει διαγραφεί και ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού πλέον εκτελεί χρέη Επιτρόπου. Παρόλα αυτά όμως το ψηφοδέλτιο της Α' Αθηνών παραμένει... γεμάτο αφού Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Νικήτα Κακλαμάνης είναι μερικά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που διεκδικήσουν μια θέση στον... ήλιο, ενώ "ανάσα" φαίνεται να έδωσε η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην είναι καν υποψήφιος στις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο εκλογικός πυρετός ανεβαίνει και τα… προγνωστικά απογοητεύουν τους υποψηφίους με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά στην - αμφίβολη σε αρκετές περιπτώσεις - επανεκλογή τους.

Αναλυτικότερα:

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, φεύγει από το «σιγουράκι» του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και θα γνωρίσει από την… καλή και την ανάποδη την Α’ Αθηνών με «απέναντι» της τους Κώστα Σκανδαλίδη, τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και τον υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αν και στις εκλογές του 2012 είχε βγει πρώτος σε ψήφους το χαρτοφυλάκιο του Παιδείας φαίνεται να του κόβουν λίγο τη δυναμική. Φυσικά αξίζει να σημειωθεί πως ο μαγικός αριθμός που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ είναι… ένας και μόνο βουλευτής.

Στην ίδια περιφέρεια, αλλά στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας σε αυτούς που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν είναι η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και ο υπουργός Εθνικής ’μυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος άφησε την Κέρκυρα για τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα έχει να αντιμετωπίσει ονόματα όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στην Αρκαδία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θα εκλεγεί εκ νέου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μόνο αν το κόμμα του δεν πέσει κάτω από το 10% κάτι που καμία δημοσκόπηση δεν δίνει από τις ευρωεκλογές και έπειτα. Η ίδια μοίρα διαγράφεται και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο, ο οποίο εκλέγεται στη Λακωνία.

Στο Κιλκίς, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γιωργαντάς κινδυνεύει μόνο αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που εμφανίζει τον πρώην βουλευτή Γιώργο Συμπιλίδη να επανακάμπτει μετά από χρόνια και να επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Στους… χαλαρούς φαίνεται να συγκαταλέγεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που πολιτεύεται στις Κυκλάδες, αφού παρά το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βγήκε δεύτερο κόμμα, τα ποσοστά του υπουργού είναι σαρωτικά.

Αντίθετα, στις Σέρρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, είναι πολύ πιθανόν να μην επανεκλεγεί, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές αναδείχθηκε τρίτος σε ψήφους μετά τον Μενέλαο Βλάχβεη και τη Φωτεινή Αραμπατζή.

Στον Εβρο θα γίνει μάχη μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου και του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου για μία έδρα, ενώ κινδυνεύει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Και ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, φαίνεται να χάνει τη μονοεδρική έδρα της Θεσπρωτίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κέρκυρα είναι αμφίβολη και η εκλογή της υφυπουργού Πολιτισμού, Αντζελας Γκερέκου, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το ποσοστό ώστε να εξασφαλίσει έδρα, ενώ και τα ποσοστά της ίδιας έχουν πέσει κατακόρυφα στην εκλογική της περιφέρεια αφού στην ως υποψήφια Περιφερειάρχης στις εκλογές Μαΐου του 2014 είχει εκλεγεί τρίτη.

Αντίστοιχα, στο Υπόλοιπο Αττικής κινδυνεύει και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να μη φθάνουν ούτε το 6%.