Ο Βενιζέλος λέει τον Τσίπρα... Χάρυ Πότερ!
Σε συνέντευξή του στην La Stampa - "Θα συνεργαστούμε εάν χρειαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ" είπε μεταξύ άλλων...
Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa και στην δημοσιογράφο Tonia Mastrobuoni έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο... Χάρυ Πότερ "...ο οποίος υπόσχεται στους Έλληνες την επιστροφή στην ευημερία «με τρόπο μαγικό»".
Αναφέρεται στο δημοσίευμα πάντως πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ "...αν δείξει ο Αλέξης Τσίπρας ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη" όπως υπογραμμίζεται.
Αναλυτικά:
Κύριε Βενιζέλο, αν ο κ.Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, θα δεχόσασταν μια συνεργασία μαζί του;
Το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια θέση που είχε και πριν από τις εκλογές του 2012, όταν ήταν σαφές ότι κανένα κόμμα δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του. Είπαμε τότε, επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι, λόγω της δύσκολης κατάστασης της χώρας, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ει δυνατόν τις προοδευτικές- οι οποίες πιστεύουν στη δημοκρατική νομιμότητα (εξαιρούνται οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής) και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Αυτό το χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο τώρα από ό, τι πριν τρία χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία ιδιαίτερη επιθυμία να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν είμαστε ο μοαλαντέρ κανενός. Ως κόμμα, σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος και υποστήκαμε ανυπολόγιστη ζημία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε την κρίση, είτε μόνοι μας είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η μόνη κόκκινη γραμμή για εμάς είναι να γίνει σεβαστή η βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουμε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Θα στηρίξουμε την επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν διακινδυνεύσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, και αν ακολουθήσει τη μόνη εφαρμόσιμη στρατηγική: ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Όποιος κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συνεργαστεί με τους άλλους και να αποφευχθούν νέες εκλογές. Γιατί αυτές θα ήταν καταστροφικές.
Θα ζητούσατε ακόμη και αναδιαπραγμάτευση του χρέους; Τώρα που ο κ.Τσίπρας προηγείται, ορισμένοι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να λένε ανοιχτά ότι μπορεί να συζητηθεί.
Το Eurogroup έχει ήδη δεσμευθεί να συζητήσει τρόπους για τη μείωση του χρέους, εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών και είχα κεντρικό ρόλο το Φεβρουάριο του 2012, όταν διαπραγματευτήκαμε την αναδιάρθρωση του χρέους που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών. Το PSI ήταν ένα άνευ προηγουμένου «κούρεμα»: 180 δισ. ευρώ, το 80% του ΑΕΠ! Υπήρξε με διαφορά το μεγαλύτερο «κούρεμα» στην ιστορία. Πετύχαμε τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό που έχει ήδη ορισθεί: την παράταση του χρόνου της αποπληρωμής του χρέους, χαμηλότερα επιτόκια και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις που θα σημαίνουν μείωση του χρέους. Τεχνικά, το χρέος είναι βιώσιμο, πληρώνουμε 40% λιγότερα επιτόκια από ό,τι το 2010. Και αυτό είναι ακριβώς το σημείο της διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, διότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να το αποπληρώσει όλο. Αλλά ποια είναι η χώρα που αποπληρώνει το χρέος της; Το στοιχείο που καθιστά βιώσιμο το χρέος είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησής του. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο το 10%, περίπου 35 δισ. ευρώ, είναι στα χέρια των hedge funds. Το 90% είναι στα χέρια κρατών ή οργανισμών συνεπώς είναι ασφαλές. Ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει, επίσης, ότι πρέπει να διοργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη για το ευρωπαϊκό χρέος στο σύνολό του. Νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον, αλλά εν τω μεταξύ, τα προβλήματα παραμένουν και απαιτούν λύσεις.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προσελκύσει τόσους πολλούς ψηφοφόρους από το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε την Ελλάδα το μισό της περιόδου από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα, το 1974, μέχρι σήμερα. Ήταν τεράστια η συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης πέρασε στη μεσαία τάξη και ο πληθυσμός άρχισε να ζει σε μια κατάσταση ευημερίας άνευ προηγουμένου. Πολλοί άνθρωποι συνδέουν το ΠΑΣΟΚ με τη συνεχή και αδιάλειπτη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά δεν σκέπτονται σε βάθος τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν στο μεταξύ. Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε μόλις πάρει την διακυβέρνηση από τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας, μετά από 5 χρόνια άθλιας διακυβέρνησης. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος των κινδύνων που θα αντιμετωπίζαμε. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας θα έπρεπε να επιβάλουμε ως κυβερνητικό κόμμα μέτρα, όπως περικοπές συντάξεων και μισθών, κατάργηση παροχών, κ.ο.κ. Στη συνέχεια, ήρθε το πρώτο σχέδιο διάσωσης, το λεγόμενο Μνημόνιο. Οι ψηφοφόροι δεν μας το έχουν συγχωρήσει.
Με ποια έννοια;
Γιατί στο μυαλό των ανθρώπων υπήρχε η πεποίθηση ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι το αντίστροφο. Το λάθος μας ήταν ότι δεν το εξηγήσαμε στον κόσμο, αλλά το ακόμη μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση μόνοι, χωρίς να εμπλέξουμε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, που σε μεγάλο βαθμό ήταν υπεύθυνη για όλα όσα είχαν συμβεί. Αντ' αυτού πήραμε όλο το βάρος των θυσιών πάνω μας. Το μικρό ριζοσπαστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ τοΥ 4%, έγινε το όχημα των περισσότερων δυσαρεστημένων και θυμωμένος ψηφοφόρων. Ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε τον επίγειο παράδεισο χωρίς θυσίες, την ανάκτηση της ευημερίας του παρελθόντος με μαγικό τρόπο, σαν να ήταν ο Χάρι Πότερ. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κι ένα ατού: δεν είχε ποτέ κυβερνήσει και δεν ήταν «υπεύθυνος» για την κρίση. Με τη διαφορά ότι ναι μεν το κόμμα αυτό δεν ταυτίστηκε με την ίδια την κρίση, αλλά ταυτίστηκε με τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν.
Αν, ωστόσο, ο κ.Σαμαράς κέρδιζε τις εκλογές και συνεργαζόσασταν ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού, τι θα διαπραγματευόσαστε με την τρόικα; Η Ελλάδα είναι πραγματικά έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα, στην πραγματικότητα, ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014. Έχουμε πάρει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μπούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή που θα μας δώσει τη δυνατότητα να λάβουμε δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αν η επόμενη κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως, θα είμαστε σε θέση να αφήσουμε το πρόγραμμα με την ΕΕ και θα χρειαζόμαστε μερικούς ακόμη μήνες για να απεμπλακούμε και από το ΔΝΤ, με το οποίο το πρόγραμμα λήγει το 2016. Αν οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθευτούν και το κόμμα του κ.Σαμαρά κερδίσει, ισχύει η ίδια κόκκινη γραμμή που εξήγησα πριν: ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ευρύτερη δυνατή συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων που μπορούν και θέλουν να μοιραστούν την ευθύνη. Η ευθύνη θα πρέπει να μοιράζεται, και όχι να την κουβαλούν στην πλάτη τους λίγοι, επιτρέποντας στους άλλους να «παίζουν παιχνίδια» στην πλάτη τους.
Τι πιστεύετε για το κόμμα του κ.Παπανδρέου; Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως αρχηγός του κόμματός σας υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει «μέρος του συστήματος», αλλά φαίνεται να αντλεί ψήφους από το κόμμα σας.
Μόνο το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει στο επόμενο Κοινοβούλιο. Η προσπάθεια να μας διασπάσουν απέτυχε. Οι Έλληνες έχουν καλή μνήμη. Θυμούνται ποιος έκανε τι τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος «Grexit»; Ορισμένοι πολιτικοί, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, το λένε και προσθέτουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πλέον απειλή για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Το Grexit δεν υπάρχει. Κανείς δεν μπορεί να αποβάλει μια χώρα από την ευρωζώνη. Είναι πολύ ενοχλητικό να διαβάζει κανείς σενάρια Grexit στον ξένο Τύπο ή σε δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών. Είναι κάτι που βλάπτει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ευρώ. Αυτή η κραυγαλέα ανευθυνότητα πρέπει να σταματήσει τώρα. Ο μόνος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι κάποιοι να συμπεριφερθούν ανεύθυνα και να κάνουν λάθη, που θα μας αφήσουν χωρίς ευρώ στην τσέπη, ενώ θα είμαστε ακόμα μέρος της ευρωζώνης. Στη ζώνη του ευρώ, αλλά χωρίς ούτε ένα ευρώ. Αυτό θα ήταν πραγματική καταστροφή για τη χώρα και θα μπορούσε να αναγκάσει μια ανεύθυνη κυβέρνηση να εξετάσει απεγνωσμένες λύσεις. Αλλά δεν θέλω καν να το σκέπτομαι.