Θόδωρος Φορτσάκης: "Δεν προδίδω το πανεπιστήμιο"
Συνέντευξη του επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ
Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου
Για την απόφασή του να αφήσει τη θέση του πρύτανη του ΕKΠΑ και να αποδεχτεί την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. μίλησε στις «Κάλπες 15» ο Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο καθηγητής Νομικής τονίζει πως «ελπίζω ότι μπορούμε να κατορθώσουμε για τη χώρα αυτό που επιτύχαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τη βία των μειοψηφιών, τα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών», ενώ, όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα υποπίπτοντας στο σφάλμα του λαϊκισμού. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές, διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είμαι αισιόδοξος πως τελικά θα αντισταθούμε στον θυμό που δίκαια πνίγει πολλούς».
Κύριε πρύτανη, πώς πήρατε τη μεγάλη απόφαση να αφήσετε το πανεπιστήμιο και να αποδεχτείτε την πρόταση του πρωθυπουργού να είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ.;
Οπως ξέρετε, μέχρι σήμερα δεν έχω ασχοληθεί άμεσα με την πολιτική. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος είτε κομματικής νεολαίας είτε κόμματος. Ποτέ δεν συμμετείχα σε καμία κομματική εκδήλωση μέχρι σήμερα, αντίθετα από ό,τι γράφτηκε μερικές φορές στον Τύπο. Εδωσα, όταν μου ζητήθηκε, νομικές συμβουλές σε διάφορους υπουργούς και των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμη και όταν με προσκάλεσε ο σημερινός πρωθυπουργός να λάβω τον λόγο για τη συνταγματική αναθεώρηση στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο, το έκανε με βάση την ιδιότητά μου ως ανεξάρτητου δημοσιολόγου και όχι ως κομματικού στελέχους. Η ομάδα με την οποία ασκήσαμε την πρυτανική Αρχή αποτελείται από εξαίρετους συναδέλφους, με διαφορετικούς πολιτικούς ορίζοντες. Λειτουργήσαμε πάντα ανεξάρτητα και αποκομματικοποιημένα. Σήμερα, διεξάγεται στη χώρα μας μια κρίσιμη μάχη. Διακυβεύεται όχι μόνο η ευρωπαϊκή πορεία μας, αλλά και η υπόστασή μας. Ελπίζω ότι μπορούμε να κατορθώσουμε για τη χώρα αυτό που επιτύχαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τη βία των μειοψηφιών, τα μικροσυμφέροντα των συντεχνιών. Από το πολιτικό βήμα που επέλεξα πιστεύω ότι θα υπηρετηθεί καλύτερα και το πανεπιστήμιο. Προέχει σήμερα η θεσμική θωράκισή του έναντι των απειλών που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη Παιδεία.
Πολλοί σας κατηγορούν ότι αφήσατε στη μέση το έργο σας στο ΕΚΠΑ, αφού είστε πρόσφατα εκλεγμένος, για να ακολουθήσετε πολιτική καριέρα. Τι απαντάτε;
Υπηρέτησα το πανεπιστήμιο ως καθηγητής επί 25 χρόνια, αλλά και από διοικητικές θέσεις για σχεδόν 14 χρόνια. Διετέλεσα επί 7 χρόνια διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής, στην οποία ανήκω, και επί 6 χρόνια υπηρέτησα στην προεδρία της και στην Πρυτανεία του πανεπιστημίου. Οι θέσεις μου είχαν ήδη διατυπωθεί και είχαν γίνει ευρέως γνωστές από την εποχή που ήμουν πρόεδρος της Νομικής Σχολής. Δεν αισθάνομαι ότι «προδίδω το πανεπιστήμιο» αποχωρώντας από αυτό. Του προσέφερα όλα αυτά τα χρόνια όσο περισσότερο μπορούσα, με όλες μου τις δυνάμεις. Δυστυχώς, σήμερα το πανεπιστήμιο αποτελεί και αυτό μέρος του πολιτικού προβλήματος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από βήμα πολιτικό. Διαφορετικά, είμαστε καταδικασμένοι να περιοριστούμε σε μικροδιαχείριση της καθημερινότητας, χωρίς προοπτική. Τον κίνδυνο χειροτέρευσης επιτείνει και η προοπτική της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας του πανεπιστημίου, που αναγγέλλει ως προτεραιότητά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιστρέψουμε έτσι στη μαύρη εποχή της συνδιοίκησης και της συνδιαλλαγής με τους συνδικαλιστές των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων.
Το κεφάλαιο «Πανεπιστήμιο» έχει κλείσει οριστικά για εσάς;
Οπως γνωρίζετε, έχω τοποθετηθεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., επομένως θα είμαι στην επόμενη Βουλή. Η βουλευτική ιδιότητα είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του καθηγητή. Δεν χρειάζεται ωστόσο να τονίσω ότι πάντα θα θεωρώ ως φυσικό μου χώρο, ως σπίτι μου, το πανεπιστήμιο, στο οποίο έχω αφιερώσει μέχρι σήμερα τη ζωή μου. Πιστεύω ότι από τη νέα μου θέση θα μπορέσω να υπηρετήσω καλύτερα και τα συμφέροντα του πανεπιστημίου, πράγμα που, όπως εξήγησα, δεν θα μπορούσα να κάνω το ίδιο καλά αν παρέμενα πρύτανης. Ασφαλώς, μια μέρα θα επιστρέψω στον χώρο μου.
Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές;
Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αυτές, διότι είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα αντισταθούμε στον θυμό, που δίκαια πνίγει πολλούς, και στις «Σειρήνες» της παλαιοκομματικής παροχολογίας. Ευελπιστώ ότι η υποψηφιότητά μου θα παρακινήσει όλους εκείνους που, πέρα από τα κόμματα, με βάση την κοινή λογική, οραματίζονται τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη.
«Δεν έχουν κανένα σχέδιο»
Τι σας φοβίζει περισσότερο σε μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Με φοβίζει το ότι στην ανεδαφική προσπάθειά του να αναδιαπραγματευτεί τα συμφωνημένα, μπορεί να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας, να μας οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση με τους εταίρους μας και να θέσει έτσι τελικά σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή μας πορεία. Δεν έχει παρουσιάσει κανένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση αποτυχίας του στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται παντού παροχές, για τις οποίες όμως δεν έχει φροντίσει να διασφαλίσει αντίστοιχες πηγές. Είναι καιρός να προτάξουμε την υπευθυνότητα και την αλήθεια. Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερες παροχές μόνο με οικονομική ανάπτυξη, η οποία ήδη έχει αρχίσει. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από γενικολογίες, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης. Οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και οι προσλήψεις δεν θα μπορέσουν να έχουν πραγματικό αντίκρισμα χωρίς αντίστοιχη οικονομική βάση. Αντιλαμβάνομαι ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας υποφέρει μέχρι σημείου να μην μπορεί να επιβιώσει. Είναι κρίσιμο να παρέχουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας τη στήριξη που δικαιούνται. Είμαι βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα το πράξει τώρα, που αρχίζει η οικονομική ανάπτυξη, με απόλυτη προτεραιότητα. Η δικαιολογημένη αίσθηση ότι έχουν χαθεί τα πάντα δεν πρέπει να ενισχύεται από επικίνδυνες μικροπολιτικές «Σειρήνες», γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε καταστάσεις χειρότερες από τη σημερινή. Πρέπει να αντισταθούμε στον θυμό και να προτάξουμε τη λογική, να οραματιστούμε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Σελ 25