Θερμή χειραψία με Ελπιδοφόρο
Στην προχθεσινή όντως πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ομογενείς της Νέας Υόρκης προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού, πέραν των όσων υποστήριξε ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ξεχώρισα και τη θερμότατη (πιο θερμή δεν γίνονταν) χειραψία που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, μια κίνηση που απογοήτευσε όσους (και όσες) επένδυσαν στο ακριβώς αντίθετο. Και τι δεν γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες και τι δεν ψυθίριζαν οι εν Αμερική επικριτές του Ελπιδοφόρου. Από το ότι θα τον αποφύγει ο αρχηγός Κυριάκος μέχρι ότι θα ζητήσει να απομακρυνθεί από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Όπως αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά ο father Alex (που δεν τον είδα πλάι στον Μητσοτάκη) και οι συν αυτώ, κατέγραψαν άλλη μια ήττα, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα και δομεί πλέον τη βεβαιότητα ότι ο πασίγνωστος παπάς έχει χάσει πλέον την επιρροή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο γιος του, Μάικ, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα, να πείσει για την πολύ στενή σχέση που διατηρεί με τη Hard Rock , που συμμετέχει μαζί με την ΤΕΡΝΑ στο καζίνο του Ελληνικού.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ©Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ©Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Το παρασκήνιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τα funds
Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΑΜΑΝ της Νέας Υόρκης η συνάντηση του προέδρου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων τολμώ να πω fund που δραστηριοποιούνται ανά τον πλανήτη. Αν υπήρχε λόγος να μεταδοθούν τα όσα ακούστηκαν εντός της αιθούσης και στα Χανιά, είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι θα μετέφεραν με ασθενοφόρο τη θεία μου στην κλινική του Γαβριλάκη. Όχι τίποτα άλλο, ανάμεσα στα αλλά που ειπώθηκαν ήταν κι αυτό που ισχυρίζεται συχνά – πυκνά η 84χρονη Χανιώτισσα. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος είναι για πολύ μεγαλύτερα πράγματα από πρωθυπουργός της Ελλάδας. Όταν λοιπόν σε μια τέτοια μάζωξη μεταξύ σοβαρού κι αστείου διατυπώνουν την απορία γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα ο Μητσοτάκης να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για να λύσει και τα προβλήματα της υπερδύναμης, μάλλον κάτι χάνουμε εδώ στο χωριό μας. Μάλιστα αυτό δεν το λέει ούτε η θεία μου, ούτε ο τροχονόμος στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, αλλά κάτι τύποι που πηγαίνουν πέρα – δώθε τα λεφτα της παγκόσμιας οικονομίας. Και επειδή δεν έχουν συναίσθημα σε αυτό που λένε και κυρίως σε αυτό που κάνουν, κάτι θα έχουν ξεχωρίσει στις ικανότητες του Μητσοτάκη. Το «κάτι» που μέσα σε πέντε χρόνια έκανε την Ελλάδα από διεθνή επαίτη, σε πρωταγωνιστή των σαλονιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.


Πολιτική σταθερότητα
Πάμε τώρα στην ατζέντα της κουβέντας. Πριν από έναν χρόνο, κάπου εκεί πριν από τις εκλογές, θυμάμαι σε μια συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μυτιληναίο ότι μου εξηγήσε πώς τα funds το πρώτο πράγμα που βλέπουν όταν πάνε να επενδύσουν σε μια χώρα, είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Ενόψει των εκλογών και με δεδομένες τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου, υπήρχε μια διστακτικότητα, όπως μου εξηγούσε ο κορυφαίος Έλληνας επιχειρηματίας. Μετά τις εκλογές, τον ξαναείδα. Τον ίδιο αυτοπροσώπως και μου εξηγούσε ότι αυτός ο προβληματισμός, από το βράδυ των εκλογών μετουσιώθηκε στο μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τη χώρα και την οικονομία. Χθες, λοιπόν, στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των πιο ισχυρών funds, κατάλαβε ότι μας αντιμετωπίζουν ως πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη. Και μην φανταστείτε ότι το συμπέρασμα αυτό το έβγαλε ο πρωθυπουργός μιλώντας με τον Άλεξ Πατέλη. Απεναντίας, προέκυψε από το γεγονός ότι δεν ρώτησε ούτε μισός (για δείγμα) για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θεωρώντας ότι η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα. Επειδή δεν σκαμπάζω από οικονομικά, αυτό σύμφωνα με τα όσα μου είχε πει ο πρόεδρος Βάγγος, (η πολιτική σταθερότητα) είναι πολύ μεγάλο αβαντάζ για μια χώρα που φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Ηγέτιδα δύναμη
Κατά τη διάρκεια της κουβέντας που είχε ο πρόεδρος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους των funds προκάλεσε εντύπωση και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σε σχέση με το πώς είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη στο πλαίσιο της νέας Κομισιόν. Κι όταν αναφέρονται στη νέα Κομισιόν, εστιάζουν στη Γαλλία και τη Γερμανία που, όπως είπαν, δείχνουν να αντιμετωπίζουν έλλειμμα ηγεσίας. Εξ όσων μου μετέφεραν ο πρόεδρος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε από τους συνομιλητές του, ως ένας ηγέτης, που έχει ήδη ρυθμιστικό ρόλο στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κάπου εκεί, λίγο πιο κάτω ο αρχηγός Κυριάκος τους είπε ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα champions, όπως είναι η Airbus κι ότι σε ορισμένα θέματα όπως είναι η άμυνα θα πρέπει να υπαρξει κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Επισήμανε δε την ανάγκη για ενεργειακά δίκτυα παντού.


Ενδιαφέρον για το Ανάκαμψης
Αυτό που ξεχώρισα είναι πως το ενδιαφέρον της κουβέντας άρχισε όταν ξεκίνησε ο πρόεδρος Μητσοτάκης να τους περιγράφει τους τομείς που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως τους είπε, ένα τέτοιο πεδίο είναι η παιδεία με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και αυτό της Υγείας. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Funds επισήμαναν μια νέα τάση που δημιουργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που θέλει πολλές εταιρείες να φεύγουν και να αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. Μια τέτοια χώρα μπορεί κάλλιστα να είναι η Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσίασε το σημείο που άρχισαν οι ερωτήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το κατά πόσον «τρέχει». Ο πρωθυπουργός μίλησε για το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF που στοχεύει στην επιτάχυνση των έργων του ΤΑΑ.

Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω
Προς ικανοποίηση της θείας μου από τα Χανιά, ο πρόεδρος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και επί αμερικανικού εδάφους, ότι όπως υποσχέθηκε και το τήρησε στο ακέραιο, έτσι και τώρα θα εξαντλήσει την τετραετία, συνεχίζοντας ακάθεκτος τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Όσοι λοιπόν αρχίσατε να πιστεύετε όλα αυτά τα άθλια που θέλουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται διάφορα για το μέλλον του, μάλλον θα πρέπει να σταματήσετε τις συγκεκριμένες πονηρές σκέψεις. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ο αρχηγός Κυριάκος σε λίγο θα αναγκαστεί όπως το πάτε να κάνει ο ίδιος επανεκτέλεση στο TikTok του άσματος Καρρά «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Μιας όμως και δεν θα φύγει, κράτησα κι αυτό που είπε στους επενδυτές ο Μητσοτάκης για τις τράπεζες. Ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερου ανταγωνισμού, που σημαίνει περισσότερα δάνεια και κυρίως δάνεια σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, τα θερμοκήπια. Επειδή κάτι υποψιάζομαι, να περιμένετε και μάλιστα σύντομα παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες παρεμβάσεις θα στοχεύουν στο άνοιγμα της στρόφιγγας. Επειδή, λοιπόν, θέλω να αποδίδω δικαιοσύνη αν και δεν μου φαίνεται, η χθεσινή συνάντηση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί -και κυρίως δεν θα είχε επιτυχία- αν δεν υπήρχε η καλή συνεργεία του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατελη με το Axia Capital, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της μάζωξης.


Ο Σκέρτσος βγήκε μπροστά
Είθισται όσοι βρίσκονται δίπλα ή και παραδίπλα από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, να δέχονται τα περισσότερα βέλη από τον κάθε πικραμένο. Είναι η λογική χτυπάω το σαμάρι, μήπως και «ακούσει» ο γάιδαρος. Τα αναφέρω αυτά με αφορμή την επιχειρούμενη κλιμάκωση της κριτικής εναντίον του υπουργού Επικράτειας Άκη Σκέρτσου. Ενός ανθρώπου με τον οποίο δεν έχω -θα το έχετε αντιληφθει άλλωστε -πολλά πολλά. Ωστόσο, αυτό δεν με αποτρέπει από την παραδοχή της πραγματικότητας. Ο υπουργός Άκης ανήκει στα στελέχη εκείνα που είναι αφοσιωμένα στον πρόεδρο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό έργο. Όπως ήταν επί Καραμανλή του Β´, ο φίλος μου ο Θοδωρής Ρουσόπουλος (κάποια στιγμή είχαμε την αίσθηση ότι κυβερνούσε τη χώρα) και λίγα χρόνια αργότερα στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο προερχόμενος από την αριστερά, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Απλά σε τούτη εδώ τη χώρα ένα απο τα (πολλά) κακά, είναι ότι διαθέτουμε ασθενή μνήμη. Αρνούμαστε, για παράδειγμα, να θυμηθούμε ότι την ίδια ώρα που κάποιοι κατηγορούν τον Μητσοτάκη για πασοκοποίηση της κυβέρνησής του, ο προηγούμενος νεοδηκράτης πρωθυπουργός (ο Σαμαράς) είχε εκχωρήσει επισήμως το 30% της κυβέρνησης, των οργανισμών και των Γενικών Γραμματέων στον τότε συγκυβερνήτη του, Βαγγέλη Βενιζέλο. Με τη διαφορά ότι ο Μητσοτάκης πήγε δυο φορές στις κάλπες και έχοντας στην μαρκίζα τους Πιερρακάκη, Γεραπετρίτη, Μενδώνη, Σκέρτσο, Χρυσοχοΐδη «χτυπώντας» σαραντάρια, ενώ ο Σαμαράς με το ΠΑΣΟΚ εταίρο, κινήθηκε κάτω απο το 30%, κάνοντας πρωθυπουργό τον Τσίπρα και συγκυβερνήτη του τον Καμμένο.

Βουλευτές ζητούν ραντεβού από Καραμανλή και Σαμαρά
Κάτι σαν τον πνευματικό μου στο Άγιον Όρος αντιμετωπίζονται εσχάτως από μια ομάδα (όχι μικρή ομολογώ) νεοδημοκρατών βουλευτών οι Καραμανλής και Σαμαράς, που δέχονται απανωτά μηνύματα για σχετικό ραντεβού. Οι παραπονεμένοι προφανώς και θεωρούν ότι οι δυο πρώην αρχηγοί γνωρίζουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που ακούνε στις ειδήσεις. Τα γεροντάκια (που μοιάζουν με τον πνευματικό μου), σταυρώνουν τα χέρια, λες και μετουσιώνουν τον Άγιο Παΐσιο αυτοπροσώπως και κοιτάζουν τους συνομιλητές τους, κάπως αφηρημένα, δείχνοντας διάθεση μεσολάβησης με τον Ύψιστο. Περισσότερο ο πρόεδρος Αντώνης και λιγότερο ο Καραμανλής της Ραφήνας, συμβουλεύουν τους συνομιλητές τους να κάνουν υπομονή, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι αναμένουν εξελίξεις, για τις οποίες δυσκολεύονται να πουν περισσότερα. Αν καταλαβαίνω καλά από τα όσα μου μεταφέρουν όσοι έχουν συναντηθεί με τους δυο άνδρες, το σκηνικό θα το ζήλευε και Μάρκος Σεφερλής. Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλω ειλικρινά να πιστέψω τη φήμη που θέλει να υπάρχει ενθάρρυνση των 11, που δεν αποκλείεται να γίνουν και δώδεκα και δεκατρείς.

Ο Δένδιας κρατά αποστάσεις
Και επειδή κάπου πήρε το αυτί μου, το καλό, όχι το αριστερό που είναι λίγο πιο «περήφανο», ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα οι «11» θα επιδιώξουν να «υιοθετηθούν» από κάποιον ισχυρό, σπεύδω να σας πω ότι τα όσα διαδίδουν για τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, απέχουν κάτι χιλιόμετρα από την πραγματικότητα. Και απέχουν γιατί ο τελευταίος προφανώς εκτός του ότι δεν εχει καμία όρεξη να ηγηθεί των κατατρεγμένων, έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που αρέσκονται στην υπονόμευση του αρχηγού. Αυτό σημαίνει ότι αν οι «11» φιλόδοξουν να βρουν πολιτικό πατέρα για να υιοθετηθούν, θα πρέπει να πάρουν τα κουβαδάκια τους για να πάνε σε άλλη παραλία.

Πίσω από τις κάμερες της ΕΡΤ (τη βραδιά του debate)
Μην νομίζετε πως όσα βλέπατε από την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης είχαν και μεγάλη διαφορά από την κατάσταση που επικρατούσε στα διαλείμματα του debate, αλλά και στο τέλος της τρίωρης διαδικασίας. Ήταν εμφανές ποιοι υποψήφιοι δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο και ποιοι είναι πιθανό να συμμαχήσουν στον δεύτερο γύρο και έχουν προσωπική σχέση. Αν υπήρχε ένα χαρακτηριστικό αντιπαραθετικό δίπολο αυτό ήταν μεταξύ του Ανδρουλάκη και του Δούκα, με τη Γιαννακοπούλου να λειτουργεί σαν porte-parole του δημάρχου Αθηναίων. Eίναι ενδεικτικό πως οι δυο τους στο πρώτο διάλειμμα πήγαν σχεδόν αγκαζέ στην τουαλέτα. Όταν, δε, ήταν σε «διπλό πλάνο» και αντάλλασσαν φιλοφρονήσεις, ο Ανδρουλάκης κοιτούσε τον Κατρίνη και κούναγαν αμφότεροι σχεδόν με ειρωνεία το κεφάλι τους για όσα άκουγαν. Ο Ανδρουλάκης είχε εμφανώς καλή χημεία με τη Διαμαντοπούλου και μάλιστα, όταν ο Νίκος έκανε σχεδόν μάθημα στον Δούκα και τον Κατρίνη για το πώς λειτουργεί το βέτο στην ΕΕ, ακούστηκε η γλυκιά ατάκα της Άννας «έχει δίκιο». Εξίσου φιλικός και όχι πιεστικός ήταν ο Ανδρουλάκης προς τη Διαμαντοπούλου όταν η πρώην υπουργός εξηγούσε τη… χαλαρή αντίδραση που είχε στο θέμα των υποκλοπών. Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους είναι πως ο δήμαρχος Αθηναίων κοιτούσε όλη την ώρα το κινητό του και προφανώς έπαιρνε οδηγίες από τους συνεργάτες του, σχεδόν διάβαζε όσα του έγραφαν. Για παράδειγμα, με μπόλικη καθυστέρηση, σε επόμενο κύκλο συζητήσεων και μετά από την επιμονή του Γιώργου Κουβαρά σχολίασε για τα 12 μίλια πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας».

Οι γόβες της Νάντιας και τα χάπια του Νίκου
Κάνοντας άσκηση του προεδρικού δικαιώματος ο Ανδρουλάκης στο τέλος του debate κάλεσε όλους τους υποψηφίους αλλά και τους δυο δημοσιογράφους της τηλεμαχίας να βγάλουν φωτογραφία. Εκεί ακούστηκε ο Κουβαράς να λέει «οι κοντοί μπροστά και οι ψηλοί πίσω». Όπου ψηλοί, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Και επειδή από τον σχολιασμό του debate δεν μπορεί να απουσιάζουν οι στιλιστικές επιλογές, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Γιαννακοπούλου με το total white και τις πράσινες γόβες, με τις οποίες μόνο που δεν πάτησε τον κραταιό Νικόλα. Τώρα, αν ο Ανδρουλάκης όταν γύρισε σπίτι πήρε ηρεμιστικό με τη Νάντια και τα όσα συνεχώς έλεγε, μην με ρωτάτε για τα αυτονόητα. Αν και κάτι μου λέει, πως το ίδιο έπαθαν και οι περισσότεροι θεατές με τις συνεχόμενες τσιρίδες της.

Το «σκληρό ροκ» της δεύτερης Κυριακής
Από σχετικά αξιόπιστη πηγή έμαθα ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις τις τελευταίες ώρες προκειμένου να περάσει στην αντεπίθεση ενόψει του δεύτερου γύρου. Αυτοί που του εισηγούνται, τον προτρέπουν να ακολουθήσει στρατηγική «σκληρού ροκ», απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα. Αν κρίνω από τα όσα είδαμε στην πρόσφατη τηλεμαχία, εν μέρει υιοθέτησε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει και τις άλλες που αφορούν τη Διαμαντοπούλου και την 10χρονη απουσία της από τα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, κάτι δηλώσεις της (της Αννούλας) για το πόσο καλό κάνει στην υγεία και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και φυσικά τα πολλά (μα πάρα πολλά) δημοσιεύματα, που την ήθελαν να φλερτάρει με την κυβερνητική της αξιοποίηση από τον Κυριάκο. Καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις επί του συγκεκριμένου πεδίου από τον Ανδρουλάκη θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις που θα παραλάβει το επόμενο διήμερο.

Η ζογκλέρ της πολιτικής
Και μιας και ασχολήθηκα με το debate, ομολογουμένως συγκινητική ήταν η προσπάθεια κάποιων «ζογκλέρ» που ακροβατούν μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αναδείξουν ο καθένας τον επίδοξο αρχηγό της αρεσκείας τους από το προχθεσινό debate του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να στέψουν τον νικητή της καρδιάς τους. Βάζω το χέρι στην καρδιά και σας λέω πως κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν εξαιρέσουμε τις δομημένες και εύστοχες ερωτήσεις των συναδέλφων (σ.σ. Μαγγηριάδη- Κουβαρά), οι απαντήσεις ορισμένων εκ των υποψηφίων κυμαίνονταν μεταξύ έκθεσης ιδεών, ενώ άλλες -ονόματα δεν λέμε- μας θύμισαν παλιές καλές εποχές Αλέξη Τσίπρα. Αναβίωσε η λέξη «καρτέλ», ξύπνησε το παλιό, το «ορθόδοξο» αφήγημα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ζήσαμε να ακούσουμε τη Διαμαντοπούλου να λέει ότι μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι στον χώρο της Παιδείας. «Στα δημόσια πανεπιστήμια μιλάμε ότι σχεδόν δεν λειτουργούν και το ίδιο συμβαίνει και στα σχολεία».

Η αντίδραση Μαρινάκη
H κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει την πάσα της πρώην προέδρου του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναξιοποίητη και ο Εκπρόσωπος (Παύλος) Μαρινάκης χθες το πρωί στον αέρα του Action24 αναρωτήθηκε πώς γίνεται να λέει κάποιος ότι δεν λειτουργούν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια όταν ανοίγουν με τα λιγότερα δυνατά κενά, με 37.500 διορισμούς εκπαιδευτικών και με την αστυνομία να παρεμβαίνει και να εκκενώνει – επιτέλους- καταλήψεις, κάτι που σίγουρα δεν γινόταν επί των ημερών της πρώην Υπουργού. Τώρα δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει στο μέλλον η κ. Διαμαντοπούλου αν πάρει τα κουπιά του ΠΑΣΟΚ και αν θα μας εκπλήξει με τη στάση της στα της Παιδείας, όπως μας εξέπληξε κι ο Γερουλάνος που κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται οικονομικά, διπλωματικά και αμυντικά. Αν μάλιστα το άκουσα σωστά, είπε «ότι η Ελλάδα κερδίζει γιατί είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μία χώρα με δυνατό στρατό, με δυνατή διπλωματία και με μία οικονομία η οποία ανακάμπτει σιγά σιγά μετά τη μεγάλη κρίση, η οποία έχει τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα». Ένα είναι το συμπέρασμα: μεγάλος νικητής του debate αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ομφάλιος λώρος με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να κοπεί
Σας έγραψα χτες ότι με δηλώσεις του υπέρ του Παύλου Γερουλάνου, ο Νίκος Παπανδρέου αναφώνησε: «Με τον Παύλο Γερουλάνο θα γίνουμε σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση και θα γίνουμε συμπολίτευση». Ούτε αυτοδυναμίες ούτε ο άλλος πόλος -που είπε προχτές η Άννα- ούτε τίποτε από αυτά. Άφησαν να αιωρείται τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής-συγγνώμη ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- και με ποιες δυνάμεις υπονοεί ότι θα συμπολιτευτεί. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, χτες το πρωί με τη δροσούλα, κάποιος αξιόπιστος πληροφοριοδότης μου, μού ψιθύρισε ότι βεβαίως ο Παύλος πιστεύει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εγκλωβισμένες αξιόλογες δυνάμεις αλλά και στελέχη που επ’ ουδενί δεν πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Και ρωτάω εγώ, αρκεί αυτό για να υπάρξει ρεύμα συμπολίτευσης; Αναρωτιέμαι επίσης ως πότε ο υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να στοιχειώνει στα πλάνα ακόμα και σοβαρών υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ;

! Κρατήστε ένα πρώτο στοιχείο που προκύπτει από δημοσκόπηση σε σχέση με το debate. Πρώτη η Διαμαντοπουλου, δεύτερος ο Γερουλάνος, τρίτος ο Ανδρουλάκης και τέταρτος ο Δούκας.

Ο Μπακογιάννης σκέφτεται τον Δήμο
Από κάτι καλές σχετικά πήγες έμαθα ότι ο τέως Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, βλέποντας τον διάδοχό του στην πλατεία Κοτζιά, Χάρη Δούκα, σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο. Εδώ που τα λέμε από το να τρέχει κανείς για να βγει βουλευτής, όπως και να το κάνουμε είναι πολύ καλύτερο να είναι Δήμαρχος και δη στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ανοίγουν νέες φυλακές
Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρχές προκύπτει κάτι πρωτόγνωρο και συνάμα σημαντικό. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που προέρχονται από την κοινότητα των Ρομά, φαίνεται ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αυξημένη εγκληματική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Δυτική Αθήνα. Από μια πρόχειρη έρευνα, προέκυψε επίσης ότι οι συγκεκριμένοι παραβατικοί ανήκουν στα πρόσωπα που δίνουν «παρών» στο αστυνομικό τμήμα. Αν δεν το καταλάβατε, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συλληφθεί, έχουν οδηγηθεί στον ανακριτή και στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών δίνουν μεσοσταθμικά πάνω από πέντε «παρών», που σημαίνει ότι έχουν επαναλάβει τις πράξεις τους. Ο λόγος που ενώ οδηγούνται μια και δυο φορές στα δικαστήρια εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, έχει να κάνει με τη χωρητικότητα στις φυλακές. Γι’ αυτό τον λόγο οι υπουργοί Επικράτειας Μάκης Βορίδης και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εσχάτως βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, αναζητώντας χώρους για νέες φυλακές. Στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνω ότι κατά το αμέσως προσεχές διάστημα θα επαναλειτουργήσει μια φυλακή στη Δράμα, μετά τις απαραίτητες εργασίες που ήταν αναγκαίες να γίνουν. Στην κυβέρνηση θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και ξεκίνησαν.

! Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο είναι το νέο πλαίσιο για τις προφυλακίσεις (προς το αυστηρότερο φυσικά οι παρεμβάσεις), το οποίο επεξεργάζονται από κοινού οι άλλοτε πράσινοι εκσυγχρονιστές Χρυσοχοΐδης και Φλωρίδης. Το όλο θέμα παρακολουθεί από κοντά κι ένας… φουλ δεξιός, ο Μάκης Βορίδης, οπότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το ανάγλυφο που θα προκύψει από αυτή τη συνύπαρξη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα νομικής φύσεως…

Και ο Βασιλειάδης
Εντάξει πόσα να προλάβει κι ο πληροφοριοδότης μου, ειδικά όταν είναι νύχτα κι έχει πιει και λίγο βότκα με pink grapefruit. Στο δείπνο, λοιπόν, του Τσίπρα με το ζεύγος Φλαμπουράρη και τον κολλητό του Μιχάλη Καλόγηρου στο Musique στο Παγκράτι μετά τη βράβευση του πρώην πρωθυπουργού στο Γκάζι, ήταν παρών και ο ιθύνων νους των «87» και σταθερά στον κύκλο των στενών συνομιλητών του cool Αλέξη, Γιώργος Βασιλειάδης. Οι συνειρμοί, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι τουλάχιστον αυτονόητοι… Με δεδομένο ότι ήταν ο Καλογήρου και ο Βασιλειάδης, ο μόνος που έλειπε από την παρέα ήταν ο Δημητράκης ο Τζανακόπουλος για να γίνει κανονικό restart.

Περιοδείες στην επαρχία
Από σήμερα αρχίζει ο νέος κύκλος των επισκέψεων γαλάζιων κλιμακίων ανά την περιφέρεια με τη συμμετοχή είτε υπουργών, είτε υφυπουργών, γενικών γραμματέων και κομματικών στελεχών. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με στόχο να αξιοποιηθεί η μονοκρατορία της ΝΔ σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού και ακολούθως να έρθει και η τήρηση των δημοσκοπικών της ποσοστών. Η αρχή γίνεται με την παρουσία του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους σε νοσοκομεία και δομές στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πάρει τη σκυτάλη η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Από τις 10 του μηνός και μετά, θα ξεκινήσουν και οι πιο μεγάλες αποστολές, με μεικτά κλιμάκια, τα οποία θα εκπροσωπούν δύο και τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου. Τα εν λόγω στελέχη θα μιλούν με τοπικούς κομματικούς παράγοντες και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ενώ ακολούθως θα υπάρχει και μια μεγάλη συνάντηση στα στρατηγεία των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Κομβικό ρόλο στον συντονισμό της όλης διαδικασία παίζουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο πολύπειρος κομματικός Γιώργος Κατσαούνος.

Προς deal μαμούθ στην Υγεία
Εντείνεται το τελευταίο διάστημα η παραφιλολογία που θέλει τον Φωτιακίδη του CVC να έχει βρει αγοραστή (και μάλιστα καλό και με πολλά λεφτά) προκειμένου να πουλήσει τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group (HHG), ο οποίος διαθέτει εννιά μεγάλα θεραπευτήρια στη χώρα. Αν και δεν επιβεβαιώνεται (τουλάχιστον επισήμως) το σχετικό deal, ο χρόνος που εχει παραμείνει το CVC στη συγκεκριμένη επένδυση, οδηγεί προς την κατεύθυνση της φημολογίας. Ότι δηλαδή υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα σοβαρό για την εξαγορά του HHG.

O Στάσσης πήρε το όπλο του
Με ρυθμό πολυβόλου (με την καλή έννοια και εννοείται με την απαιτούμενη άδεια οπλοφορίας) ανακοινώνει η ΔΕΗ νέα έργα, συνεργασίες και εξαγορές. Ο αεικίνητος πρόεδρος Γιώργος Στάσσης έβγαλε πάλι χθες λαγό από το καπέλο (πυροβόλησε στο φτερό αφού είχε ανα χείρας το πολυβόλο, όπως σας είπα) και ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει από τον Κοπελούζο (τον Δημήτρη και τον Χρήστο) αιολικά πάρκα σε λειτουργία, αλλά και ένα μεγάλο πακέτο έργων υπό ανάπτυξη, πάλι κυρίως αιολικά. Επειδη ρώτησα κάτι δικούς μου, έσπευσαν να μου πουν ότι «η ΔΕΗ τα χρειάζεται αυτά τα αιολικά». Οι ΑΠΕ της ήταν μέχρι πρόσφατα κυρίως φωτοβολταϊκά και στην αγορά των Ανανεώσιμων πρέπει να έχεις από όλες τις μορφές παραγωγής. Όπως λένε και στο χωριό μου, πρέπει να τα ’χει όλα ο μπαξές! Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο τεχνολογικά (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά) όσο και γεωγραφικά (Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη) αντιμετωπίζει με τον πιο αποδοτικό τρόπο την στοχαστικότητα των ΑΠΕ. Ή πιο απλά, το γεγονός ότι οι ΑΠΕ είναι αβέβαιες, ότι δεν λειτουργούν όλες όλο το χρόνο ή όλη την ημέρα. Αν κατάλαβα καλά ήταν ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα περίπου ένα άλλο πολύ σημαντικό deal (στη Ρουμανία, αλλά η ενέργεια δεν έχει σύνορα) όπου εξαγοράζει 629MW, κυρίως αιολικά σε λειτουργία, από τη Macquarie. Ο πρόεδρος Στάσσης χτίζει έργο-έργο, συμφωνία-συμφωνία τη ΔΕΗ που πριν από πέντε χρόνια ούτε καν σκεφτόμασταν να φανταστούμε. Τον πράσινο ενεργειακό γίγαντα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά και ο Κοπελούζος μάλλον κερδισμένος βγαίνει. Αλλωστε, δεν νομίζω να έχει δοκιμάσει ποτέ τη γεύση του χαμένου. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα 70 από τα 176 εκατ. θα δοθούν από ίδιες μετοχές της ΔΕΗ. Ως μέτοχος της ΔΕΗ πλέον έχει ποντάρει σε άλογο κούρσας.

! Και επειδή ο Κοπελούζος έχει διαχρονική απεργία με τη χασούρα, αντιλαμβάνεστε ότι το γεγονός ότι αποφάσισε να «μπει» στη μετοχή όταν αυτή βρίσκεται στα 12,21 ευρώ, κάτι δείχνει και ακόμη πιο πολλά προμηνύει.

Φήμες για πώληση του MAD
Φούντωσαν τις τελευταίες μέρες κάτι μελωδικές φήμες στην πιάτσα, σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιοκτήτης του μουσικού καναλιού MAD, Ανδρέας Κουρής, βρίσκεται σε συζητήσεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο της περαιτέρω ανάπτυξης του μοναδικού τηλεοπτικού προϊόντος που διαθέτει. Αν κατάλαβα καλά (γιατί και πάλι είχε φασαρία), οι σχετικές κουβέντες κινούνται σε δυο άξονες. Αυτόν της πώλησης ενός ποσοστού και ένα άλλο της στρατηγικής συνεργασίας.

«Φράκαρε» στην Αττική Οδό το… Υπερταμείο
Ενοχλήθηκε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημητρης Πολίτης από το σχόλιο της στήλης, που έγραφα για τους κυβερνητικούς που τα έχουν πάρει στο κρανίο μαζί του, επειδή αποφάσισε να κάνει (κάπως τον Κινέζο) στην υπόθεση της Αττικής Οδού. Συγκεκριμένα, όταν είδε τα ζόρια, εκεί που είχε γεμίσει το προηγούμενο διάστημα με δημοσιεύματα για το πόσο ικανό είναι το ΤΑΙΠΕΔ να εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση από τον νυν παραχωρησιούχο στον επόμενο, όταν είδε τα σκούρα (ο Πολίτης) πέταξε την μπάλα στον Σταϊκούρα. Επειδή όμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο περιπτεράς της γειτονιάς, ούτε αυτός που δουλεύει στο βενζινάδικο της Αττικής Οδού, επαναλαμβάνω ότι η στάση που επέδειξε αυτές τις μέρες, μπορεί και να του κοστίσει την ηγεσία του Υπερταμείου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Πολίτης εμφανίζονταν ως φαβορί για τη διοίκηση του ενοποιημένου πλέον οργανισμού! Κρατήστε τη σχετική πληροφορία γιατί έρχεται από το μέλλον, αν και σε αυτά αλλάζουν τα δεδομένα από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως επίσης, όπως μου είπε και η θεία μου, που θα επανέλθει δριμύτερη τις επόμενες μέρες, όσα φέρνει η ώρα (εν προκειμένω) δεν τα φέρνει ο χρόνος.

Έχουν πλάκα οι στήλες
Το διασκεδάζω εσχάτως με τους συναδέλφους στα sites, στις παρασκηνιακές στήλες των μεγάλων εφημερίδων και σε αυτούς που ξημεροβραδιάζονται στα καφέ της Αθήνας πουλώντας παραγοντιλίκι. Και το διασκεδάζω γιατί κατανοώ ότι είναι σχετικά δύσκολο να παρακολουθήσουν όλο αυτό που γίνεται εδώ. Να κάνουν ρεπορτάζ και να «τρέχουν» όλη μέρα σαν τον συγχωρεμένο τον Θανάση Βέγγο. Είναι κάτι χούγια που ή τα κολλάς σε μικρή ηλικία ή μετά απλώς παρακολουθείς και αρκείσαι στο να κάνεις κριτική στις αποκαλύψεις του γείτονα!!! Δουλειά κι αυτή, δεν λέω. Μάλιστα, από τις όχι και τόσο εύκολες, αφού αν δεν είσαι ο ίδιος αφεντικό, θα πρέπει να δικαιολογήσεις στα αφεντικά σου, γιατί τρως κάθε μέρα και από ένα γκολάκι. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τους διαβάζω, διασκεδάζοντας με τον πόνο τους! Ωστόσο πόνος είναι, θα περάσει. Ακόμη κι αν χρειαστεί να μας παίρνουν ως υπόθετο.

Έξω από τα δόντια η Βρεττού
Σταράτα τα είπε χθες στους μετόχους της Τράπεζας Αττικής η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού όταν κάποιοι εξέφρασαν το παράπονό τους για το ότι τόσα χρόνια συνεισέφεραν στην Τράπεζα και όχι μόνο δεν ανταμείφθηκαν, αλλά έχασαν και τα λεφτά τους. «Σας κατανοώ απολύτως. Αλλά θα το πω ωμά. Όλες οι προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γίνονταν για να βουλώσουν τρύπες. Και βάζοντας τα λεφτά σας, έπρεπε να αναρωτηθείτε για την επένδυση σε μία τράπεζα με κόκκινα δάνεια άνω του 60%. Τώρα όμως είναι η στιγμή που για πρώτη φορά, μπορείτε να περιμένετε αποδόσεις από την επένδυσή σας και μέρισμα», είπε η δυναμική CEO, προβλέποντας ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Attica Bank θα υπερβεί το 20% από το 2027, χρονιά κατά την οποία θα είναι εφικτή και η διανομή μερίσματος.

Ποδαρικό με placement ETE και ΑΜΚ Attica για τον Οκτώβριο
Μετά τη χθεσινή έγκριση που έδωσαν οι μέτοχοι της Attica Bank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 735 εκατ. ευρώ (θυμίζω ότι 475 εκατ. θα καλύψει το ΤΧΣ και έως 200 εκατ. η Thrivest), οι διαδικασίες τρέχουν και μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε όχι μόνο το placement της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την ΑΜΚ της Attica Bank. Πληροφορούμαι ότι το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έγκριση του Ενημερωτικού στις 4 Οκτωβρίου, την αποκοπή του δικαιώματος στην ΑΜΚ στις 8 Οκτωβρίου, στις 11 Οκτωβρίου την έναρξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ και των μετοχών μετά το reverse split (100 μετοχές θα συνενωθούν σε 1, έτσι ώστε ο αριθμός μετοχών της Τράπεζας να μειωθεί από τα 53 εκατομμύρια σε 530.000), την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ στις 24 Οκτωβρίου και στις 31 Οκτωβρίου την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου. Οκτώβριο με Νοέμβριο θα είναι η περίοδος άσκησης των warrants που θα εκδοθούν (η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών κατά 672,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με έκδοση δικαιωμάτων κτήσης κατά 62,9 εκατ. ευρώ) και η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από τα warrants θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

! Στη διαδικασία της ΑΜΚ, πάντως, θα πρέπει να σπεύσουν να συμμετάσχουν και οι μέτοχοι της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας. Γιατί ακόμη, πολλοί δεν έχουν ανοίξει μερίδα και λογαριασμό αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων για να λάβουν τις μετοχές τους. Επέμεινε χθες η Ελένη Βρεττού να σπεύσουν να το πράξουν και τόνισε ότι στη διαδρομή προς την ΑΜΚ «θέλουμε μαζί μας και τους μετόχους της πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας». Η Διοίκηση της Attica Bank δεν έχει αφήσει το πράγμα μόνο στα λόγια. Είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη και απαιτητική διαδικασία για να λάβουν όλοι τις μετοχές τους μετά τη συγχώνευση με την Attica Bank, ενώ οι μετοχές των μετόχων της πρώην Παγκρήτιας που δεν έχουν εμφανιστεί βρίσκονται σε συγκεντρωτικό λογαριασμό αξιογράφων που τηρείται από την Attica Bank. Όσοι μέτοχοι κατείχαν τουλάχιστον 35 μετοχές της Παγκρήτιας, απέκτησαν μετοχές της Attica Bank και τηρούνται σε αυτή. Μάλιστα, χάρη στον συγκεντρωτικό λογαριασμό, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και νομικούς, κατέστη δυνατή η συμμετοχή των μετόχων της πρώην Παγκρήτιας στη χθεσινή γενική συνέλευση.

Ξαναμπαίνει δυνατά στον ανταγωνισμό
Πάντως, η Attica Bank δείχνει ήδη τα δόντια της στον ανταγωνισμό. Πληροφορούμαι ότι αυτή την εβδομάδα λάνσαρε προθεσμιακή κατάθεση 4 μηνών σε ευρώ και δολάριο, για ποσά από 10.000 έως 100.000, με επιτόκιο 3% (στο ευρώ) και 4,20% (στο δολάριο), σταθερά σε όλη τη διάρκεια της προθεσμιακής. Επίσης, στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο από 2,70% ή κυμαινόμενο με περιθώριο από 1,40%, καθώς και χρηματοδοτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για να καλύπτει τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

Σαφή μηνύματα από Στουρνάρα
Σαφή μηνύματα για την ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, έστειλε χθες ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Παππά «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;». Από την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Διοικητή, συμπυκνώνω στα εξής: H διάκριση αριστερά-δεξιά φαντάζει πλέον αναχρονιστική. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, η κρίσιμη διαφορά βρίσκεται μεταξύ φιλελεύθερων και λαϊκίστικων πολιτικών, όπως αποτυπώθηκε στην Ελλάδα με την κατάρρευση του δικομματικού συστήματος και την άνοδο νέων πολιτικών σχηματισμών το 2012. Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού από τις πολιτικές δυνάμεις. Οι ίδιοι οι πολίτες δε, οφείλουν να απαιτούν από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα κόμματα, έναν ελάχιστο βαθμό ανταλλαγής απόψεων και συγκλίσεων. Ακόμα και εάν αυτό απαιτεί θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος, όπως τροποποιήσεις του Συντάγματος, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Εύσημα JP Morgan στις ελληνικές τράπεζες
Στην εγχώρια αγορά έχει γίνει πολύς λόγος για τα κεφάλαια από αναβαλλόμενο φόρο των ελληνικών τραπεζών, αλλά το θέμα αποδεικνύεται ότι δεν είναι μείζον για τους διεθνείς επενδυτές, ούτε θεωρείται ότι θα εμποδίσει τις διανομές υψηλότερων μερισμάτων. Η υγιής προοπτική κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών – λέει σε report της η JP Morgan – σημαίνει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ενώ η ποσόστωση των DTCs στο CET1 θα υποχωρήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματα απόσβεσης για να επιδείξουν μια κεφαλαιακή άνεση. Κάτι που οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν πρόθυμες να κάνουν εφόσον βρεθεί η φόρμουλα που θα το επιτρέψει. Βάσει του νόμου, τα DTCs αποσβένονται τμηματικά ετησίως, μέχρι το 2041. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις καλύπτουν το 6% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και περίπου 15 δισ. ευρώ αναγνωρίζονται ως κεφάλαια σύμφωνα με τους κανόνες Βασιλείας ΙΙΙ, αποτελώντας πάνω από το 70% των εποπτικών κεφαλαίων.

Το δικαστικό σίριαλ της Merit
Πάνε 14 χρόνια που στους κόλπους της χρηματιστηριακής Merit μαινόταν «πόλεμος» στο ΔΣ που οδήγησε στην «εκπαραθύρωση» των δύο συνιδρυτών της εταιρείας, Εμμανουήλ Βάρσου και Διονύση Λευτάκη. Οι δυο τους είχαν παραιτηθεί με διαφορά λίγων ημερών και στράφηκαν στα δικαστήρια Ελλάδας και Κύπρου αναζητώντας δικαίωση για την πραξικοπηματικού χαρακτήρα αποχώρησή τους. Η δικαστική διαμάχη με την Merit ΑΧΕΠΕΥ, έχει δικαιώσει μέχρι στιγμής Βάρσο – Λευτάκη, με το Μονομελές Εφετείο Αθηνών και τον Άρειο Πάγο να έχουν καταδικάσει την Merit ΑΧΕΠΕΥ στην καταβολή στον Δ. Λευτάκη χρηματικού ποσού για την εξόφληση των αγωγικών του απαιτήσεων κατ’ αυτής και σε πληρωμή των δικαστικών εξόδων του. Επίσης, το Ανώτερο Δικαστήριο Λευκωσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε το σύνολο της αγωγής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, δικαίωσε τους δύο «αποβληθέντες» και καταδίκασε την Merit στην καταβολή υψηλής δικαστικής δαπάνης υπέρ τους. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2024 ήρθε και απόφαση (ομόφωνη 5:0) από το Πενταμελές Κακουργιοδικείο Αθηνών (ποινική αντιδικία Merit vs Βάρσος, Λευτάκης), απαλλάσσοντας από κάθε κατηγορία Λευτάκη και Βάρσο. Εντός του 2025 έχει ορισθεί η συζήτηση και αναμένεται η απόφαση από τον Άρειο Πάγο, αίτησης αναίρεσης σχετικά με πρόσθετες, μεγάλου χρηματικού ύψους αγωγικές απαιτήσεις του Δ. Λευτάκη κατά της Merit. Το αλά Κράμερ εναντίον Κράμερ χρηματιστηριακό διαζύγιο θα έχει και συνέχεια, καθώς Βάρσος – Λευτάκης μαθαίνω ότι σχεδιάζουν να κινηθούν περαιτέρω νομικά για την αποκατάσταση της περιουσιακής τους ζημίας. Καθώς, όταν οδηγήθηκαν παρά τη θέλησή τους εκτός εταιρείας, αποτελούσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Merit, με ποσοστό περίπου 24%, για την απόκτηση του οποίου- συνυπολογίζοντας και υπεραξίες- είχαν καταβάλει κεφάλαιο άνω των 3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ακόμα και μετά την αποχώρησή τους, ήταν επί μακρόν εγγυητές για την λειτουργία και τις δανειοδοτήσεις της ΑΧΕΠΕΥ έναντι υψηλού κόστους.