Αυτός είναι ο πατέρας του Γιάννη Βαρουφάκη
Από την ελληνική παροικία του Καΐρου στην προεδρία της Χαλυβουργικής
Ο κύριος Γιώργος Βαρουφάκης, πατέρας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι 89 χρονών και είναι πρόεδρος της Χαλυβουργικής αλλά και Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1925 στο Κάϊρο και σπούδασε χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη μελέτη της διάβρωσης των μπρούντζινων αγαλμάτων του Κούρου και της ’ρτεμης που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά.
Το 1979 κατέθεσε διατριβή επί υφηγεσία με τίτλο "Χημική και μεταλλουργική έρευνα γύρω από 19 σιδερένια πόδια τριπόδων της γεωμετρικής εποχής" και έτσι απέκτησε τον τίτλο Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1996 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο "Αρχαία Ελλάδα και Ποιότητα - Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό" το οποίο από το 1999 κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα.
Το 2005 εξέδωσε για το ευρύ κοινό το βιβλίο με τίτλο "Η Ιστορία του σιδήρου από τον Όμηρο στον Ξενοφώντα- Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού".
Από τα τέλη του 2003 είναι πρόεδρος της "Χαλυβουργική" ΑΕ.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης στο archaiologia.gr και στην Αγγελική Ροβάτσου για τους γονείς του, είχε πει τον Φεβρουάριο του 2013: "Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή κυρίως από τo Kάιρο και την Κρήτη. Έχω μεγαλώσει με μια οικογένεια όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική, με έντονες αντιπαραθέσεις. Ο πατέρας μου προερχόταν από την Αριστερά, είχε περάσει χρόνια στη Μακρόνησο και στην εξορία. Η μητέρα μου προερχόταν από μία συντηρητική οικογένεια. Η ίδια -για λόγους ιστορικών ατυχημάτων- στο πανεπιστήμιο ήταν ενταγμένη ακόμη και στην ακροδεξιά, θα έλεγα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ζούσα με τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα στο σπίτι μου. Βέβαια, πολύ γρήγορα, από τα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί, οι γονείς μου συνέκλιναν προς την Κεντροαριστερά και οι δύο, αν και διατηρούσαν πάντα τις διαφορές τους. Ο πατέρας μου ψήφιζε ΕΔΑ, η μητέρα μου στη δεκαετία του '60 έγινε "παπανδρεϊκή".
Μετά την πτώση της δικτατορίας ο πατέρας μου συνέχισε να ψηφίζει Κομμουνιστικό Κόμμα, η μητέρα μου ΠΑΣΟΚ, μέχρι που στη δεκαετία του '80 άρχισαν και οι δύο να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Κατά 80% οι συζητήσεις μας αφορούσαν την πολιτική. Ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό επί 23 χρόνια, όταν έπαιρνα τηλέφωνο τη μητέρα μου, το πρώτο πράγμα που συζητούσαμε ήταν οι πολιτικές εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κλασική Ελληνίδα μητέρα...".