Σε συμβιβασμό δείχνουν να καταλήγουν ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι εταίροι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και μία μέρα μετά το Eurogroup που ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ανακοίνωση. 

Την αρχή έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ο οποίος συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά "Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη" εκφράζοντας ουσιαστικά την στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τα αιτήματά της. 

Την ίδια ώρα διαρροές για το χθεσινό Eurogroup ανέφεραν ότι η Ιταλία τάσσεται υπέρ μιας λύσης, η οποία να μην περικόψει την ονομαστική αξία του χρέους, αλλά να δώσει στην Ελλάδα φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Το θέμα του χρέους άλλωστε αποτελεί κόκκινο πανί και για τους Γερμανούς οι οποίοι δια στόματος του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης.

Λίγη ώρα αργότερα ο Μάρτιν Σουλτς εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές απηχώντας σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των Γερμανών.

Το στοιχείο ωστόσο που καταδεικνύει συμβιβασμό είναι η συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να βρεθεί μία "κοινή βάση ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις ελληνικές προτάσεις".