Την επέκταση της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex στην Ιταλία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα χορηγήσει στην Ιταλία έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 13,7 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ), για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών, των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων.

Παρουσιάζοντας τη βοήθεια της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων στην Ιταλία, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχάρη την ιταλική ακτοφυλακή και όλους τους παράγοντες από τα άλλα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Τρίτων».

Ο Έλληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι από την 1η Νοεμβρίου 2014, διασώθηκαν πάνω από 19.000 άνθρωποι, από τους οποίους 6.000 χάρη στην άμεση βοήθεια και συμμετοχή της επιχείρησης «Τρίτων» της Frontex, προσθέτοντας ότι μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Frontex συμμετείχε σε 20 διαφορετικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να ετοιμάσει τη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η οποία θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται -από κοινού με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς της- να κινητοποιήσει όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 16 Μαρτίου θα συζητηθεί πώς η Ευρώπη μπορεί να εμπλακεί πιο αποτελεσματικά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Επίτροπος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, θέλει να εντείνει τους προσεχείς μήνες τις επαφές της με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες της ΕΕ για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στη διακίνηση και λαθρεμπορία ανθρώπων. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να παρασχεθούν σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις κακουχίες, ασφαλές και νόμιμες δίοδοι εισδοχής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Task Force για την Μεσόγειο. «Μαζί με τα κράτη-μέλη, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού προγράμματος για την επανεγκατάσταση των προσφύγων», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία έχουν χορηγηθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2020, για να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Το 2014 ήταν έτος ρεκόρ: περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, 5.600 μετανάστες διασώθηκαν, παρουσιάζοντας 50% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014.