Γράφει και σβήνει όλο το Σαββατοκύριακο ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας την λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παραδώσουν στους δανειστές την Δευτέρα. Υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες και ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βρίσκονται όλοι επί ποδός προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να παραδώσουν έναν άρτιο κατάλογο στους Ευρωπαίους.

Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.

Αντίθετα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμιση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Δευτέρα βράδυ. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους κ.κ. ΛΑγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμούν διαφορετικά το δημοσινομικό κόστος των εξαγγελιών για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια. Γενικότερα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα είναι κοστολογημένες αφού επιμένει στον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Αγκάθι όμως αποτελούν και τα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας και να συνεχίσει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης θεωρείται ότι στα θέματα αυτά θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση όπως και στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ και σε αρκετές από τις προτάσεις της προηγούμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.