Tην αποφασιστικότητα της Κομισιόν να περιορίσει τον λαϊκισμό για το ζήτημα των μεταναστών, στο πλαίσιο μιας νέας «Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση» επισήμανε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ.Αβραμόπουλος σε ομιλία του σε συνέδριο στη Βοστόνη το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη για «μια πιο δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ», καθώς και για πλήρη εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου από όλα τα κράτη - μέλη.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε σε συνέδριο που οργάνωσε το «Harvard Kennedy School», με θέμα: «Η μετανάστευση, το άσυλο και τα σύνορα: οι προκλήσεις πολιτικής της ΕΕ και παραλληλισμοί με τις ΗΠΑ».

Σχετικά με τις προκλήσεις της μετανάστευσης και τον αναδυόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι στην Ευρώπη «τα λαϊκιστικά κινήματα κατασκευάζουν, γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης, την επιχειρηματολογία του αποκλεισμού».

Όπως εξήγησε, «κατά τους λαϊκιστές θα πρέπει, αφενός να αποκλείονται οι μετανάστες από την οικονομία για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη και, αφετέρου ότι η ασφάλεια των πολιτών εξαρτάται από τον αποκλεισμό των μεταναστών από τις κοινωνίες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, είναι αποφασισμένη να περιορίσει τον λαϊκισμό στο πλαίσιο μιας νέας «Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Μετανάστευση», η οποία, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις μεταναστευτικές προκλήσεις.

Αναφερόμενος στις αιτήσεις ασύλου, ο έλληνας Επίτροπος τόνισε ότι «μια πιο δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού αιτήσεων στην ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουν πλήρως όλα τα κράτη-μέλη το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου».

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να μελετήσει παραδείγματα φίλων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, όπως τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Παρά τις ανησυχίες των χωρών αυτών για τα θέματα ασφάλειας, οι μεταναστευτικές εισροές όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά διευρύνονται, προκειμένου να συνεισφέρουν στην οικονομική τους ανάπτυξη».