Ο εκβιασμός του Μάριο Ντράγκι στον Αλέξη Τσίπρα
Πώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ απείλησε με... ασφυξία τον Έλληνα πρωθυπουργό πριν από τη συμφωνία
Της Ελένης Καλογεροπούλου- Εφημερίδα Παραπολιτικά
Οταν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έφτασε στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο κίτρινος φάκελος μέσα στον οποίο υπήρχε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πώς ο Μάριο Ντράγκι θα χειριζόταν ένα νέο «όχι» από την ελληνική πλευρά στις προτάσεις των δανειστών, στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα ήταν ακόμα… επαναστατικό. Το περιεχόμενο του φακέλου, όμως, τα άλλαξε όλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, αφού διάβασε τα έγγραφα, φώναξε σε σύσκεψη τους στενούς συνεργάτες του και τους ανακοίνωσε τις προθέσεις των δανειστών έτσι όπως ήταν καταγεγραμμένες στην απόρρητη έκθεση. Μέσα από την ενημέρωση που είχε λάβει γινόταν ξεκάθαρο ότι οι δανειστές θα διέκοπταν τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, με συνέπεια αυτές να μην μπορούσαν να απορροφήσουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και έτσι το κράτος θα ερχόταν σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα ΑΤΜs και το ελληνικό κράτος, το οποίο θα είχε πρόβλημα με τις πληρωμές. Παράλληλα, αναφερόταν με σαφήνεια ότι στις 28 του μηνός θα διακοπτόταν και κάθε πρόσβαση στον ELA.
«ΔΙΑΣΩΣΗ»
Το σενάριο του καλού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει την Ελλάδα, κατέρρευσε, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί του συνεργάτες είδαν ότι οι γερμανικές πιέσεις δεν ήταν αντιμετωπίσιμες. Αμέσως, πηγές από τις Βρυξέλλες άφησαν να διαρρεύσει το εν λόγω σενάριο και σε κάποιους δημοσιογράφους και πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου που έχουν προσβάσεις και συμφέροντα στη βελγική πρωτεύουσα. Οι ερωτήσεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη για το εάν θα υπήρχε περιορισμός των αναλήψεων στα ΑΤΜs και, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα, η ατμόσφαιρα παρέμενε ίδια. Ο κ. Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να αλλάξουν τακτική. Οπως χαρακτηριστικά λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «το θηρίο είχε μεγάλα δόντια και ήδη έσταζαν αίμα». Ενα τέτοιο πιστωτικό γεγονός θα έφερνε κοινωνική αναταραχή, με απρόβλεπτες πολιτικές προεκτάσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε να προστεθεί και η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει από την ΕΚΤ περιορισμό των αναλήψεων από τα ΑΤΜs. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας γνώριζε πολύ καλά ότι και μόνο οι φήμες για μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσαν πραγματικό πανικό στους πολίτες. Γρήγορα αποφασίστηκαν τα σημεία στα οποία θα έκανε πίσω η ελληνική κυβέρνηση στο τρίτο και καθοριστικό Eurogroup. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα ρωτήθηκε για τελευταία φορά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας για το εάν υπήρχε πρόβλημα με τα ΑΤΜs. «Καμία απάντηση» ήταν το σχόλιο προς τους δημοσιογράφους, αφήνοντας στην πραγματικότητα για πρώτη φορά και επισήμως να φανεί ότι υπήρχε θέμα.
«Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες εάν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς…», είπε μία ημέρα μετά την τελική απόφαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. «Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα ήταν ότι το τραπεζικό σύστημά της θα παρέδιδε το πνεύμα την επόμενη Τετάρτη. Ηταν ο πρώτος γύρος συνομιλιών για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα κατέρρεε…», δήλωσε επίσης ο Ιρλανδός υπουργός και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ασφαλή χώρο για τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών, που θα περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα».
Οι εταίροι έφτιαξαν έναν σφιχτό κλοιό
H απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής μπορεί να έφερε μικρή ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν έφερε όμως την ανάσα που ήθελε ο πρωθυπουργός στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφού μέσα από τη συμφωνία διαφαίνεται η πρόθεση των δανειστών να μην αφήσουν στην κυβέρνηση αχτίδα ελπίδας για άλλου είδους κινήσεις. Οι «εταίροι» μας προσπάθησαν να δημιουργήσουν γύρω από την Ελλάδα έναν ασφυκτικό κλοιό, από τον οποίο να μην μπορεί να ξεφύγει με κανέναν τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμφωνία αναφέρεται πως τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσουν στον EFSF και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι η επιστροφή των 10,9 δισεκατομμυρίων στον EFSF γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν ότι τα χρήματα δεν θα πάνε αλλού -εννοώντας στην αναχρηματοδότηση του κράτους αντί των τραπεζών-, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι πληροφορίες που είχε στα χέρια του ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ασφαλείς.
Τελικά, ο κίτρινος φάκελος έκανε τη δουλειά του και η κυβέρνηση μπόρεσε να αποφύγει το ακραίο σενάριο ενός capital control, παρά το γεγονός ότι κάποιοι το πίστευαν, δεδομένου ότι και στην Κύπρο η ανάλογη απόφαση για περιορισμό αναλήψεων από τα ΑΤΜs είχε ληφθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Ακόμα, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η κυβέρνηση έβαλε στα θετικά της ιστορίας ότι κατάλαβε πολύ γρήγορα πως λέξεις όπως «φίλοι» και «σύμμαχοι» σε μια τέτοια διαδικασία είναι έννοιες σχετικές και ότι ο Δαυίδ αντιμετώπισε τον Γολιάθ μία φορά στην Ιστορία…