Οι βαρόνοι της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνουν θέση μάχης
Οι "γαλάζιοι" δελφίνοι συγκροτούν τις ομάδες τους, κατασκοπεύουν τους αντιπάλους και ετοιμάζονται για την κρίσιμη αναμέτρηση
Των Θανάση Φουσκίδη, Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την ώρα που άπαντες στη Ν.Δ. επιχειρούν να προσδιορίσουν τον χρόνο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις, μετά τη βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου, τα στελέχη που, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις σχετικές ζυμώσεις (είτε ως δελφίνοι είτε ως παίκτες-κλειδιά στις διαδικασίες) τοποθετούν σε νέα βάση την εν γένει δράση τους. Αλλωστε, μετά την εξεύρεση προσωρινής λύσης με τους δανειστές, τα δείπνα και οι μυστικές συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων που είχαν πάρει σιωπηρή αναβολή, λόγω της κρισιμότητας των ημερών, επανέρχονται δυναμικά στην ημερήσια διάταξη.
Σημεία-σταθμός στην πορεία αυτή συνιστούν οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής στις 5 και 8 Μαρτίου, αντίστοιχα, οπότε αναμένεται να δοθεί μια πρώτη ισχυρή γεύση αναφορικά με το κλίμα αμφισβήτησης των στρατηγικών επιλογών της κομματικής ηγεσίας, που διαμορφώθηκε μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως, σε κάθε περίπτωση, τα συμβαίνοντα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα επηρεάσουν καταλυτικά και το τοπίο στο εσωτερικό της Ν.Δ., τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το χρονικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν (αφού είναι πανθομολογούμενο ότι η συζήτηση για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» του κόμματος έχει ξεκινήσει ήδη). Σε αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύσταση των εσωκομματικών ομάδων ενόψει της κορύφωσης των διεργασιών.
Ενδεικτικό, εξάλλου, της κινητικότητας που παρατηρείται σε αυτό το επίπεδο είναι πως προς στιγμήν φαίνεται να εγκαταλείπεται η τακτική των «μαζικών» δείπνων και να υιοθετείται εκείνη των συναντήσεων μεταξύ δύο ή τριών στελεχών. «Eίναι λογικό ο καθένας να έχει τους δικούς του σχεδιασμούς και τις δικές του φιλοδοξίες και να τις συζητά με εκείνους στους οποίους ποντάρει εσωκομματικά για το άμεσο μέλλον», λένε χαρακτηριστικά οι μυημένοι στα «γαλάζια» μυστικά. Στο πλαίσιο αυτό, τα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί στο κάδρο των πιθανών ή επίδοξων διαδόχων του Αντώνη Σαμαρά έχουν σε καθημερινή βάση επαφές με διαχρονικούς πολιτικούς φίλους τους και ταυτόχρονα επιχειρούν να διευρύνουν το δίκτυο των συνομιλητών τους στους κόλπους της Ν.Δ. και να αυξήσουν τις συμμαχίες τους.
Το περιβάλλον του Σαμαρά χάνει τον έλεγχο και τους ανθρώπους του
Τις επαφές με τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. για λογαριασμό της ηγετικής ομάδας του κόμματος, πέραν του Ανδρέα Παπαμιμίκου, που προετοιμάζει πυρετωδώς την επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σταμάτης, μια και ο Κώστας Μπούρας βρίσκεται ακόμη εν μέσω φίλιων πυρών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργικού πυρήνα με τα μέλη της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από τη νέα, συρρικνωμένη Κ.Ο. πιστοί στο σύστημα Σαμαρά θεωρούνται (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξουν νέα εσωκομματικά δεδομένα) οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Βρούτσης και Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Καραγκούνης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Βλάσης και οι βουλευτές Επικρατείας Θ. Φορτσάκης, Ν. Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου. Φυσικά, σαμαρική είναι και η συντριπτική πλειονότητα της Πολιτικής Επιτροπής, ωστόσο η εμφανής προσπάθεια στελεχών όπως οι Κ. Ζωντανός (αναπληρωτής γραμματέας), Γ. Λουλουδάκης (γραμματέας Οργανωτικού), Σ. Αγιάσογλου, Α. Κόκκαλης, Σ. Ιωαννίδης (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), Δ. Βαχτσιαβάνος κ.ά. να συζητήσουν σενάρια για το μέλλον της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, είναι ενδεικτική της απώλειας του ελέγχου του κόμματος από το περιβάλλον του Μεσσήνιου αρχηγού.
Η Ντόρα φτιάχνει ξανά την ομάδα της
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους πως είναι διατεθειμένη να βγει μπροστά και να θέσει θέμα ηγεσίας, ανεξαρτήτως του ότι σε πρώτη φάση δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής (εσχάτως υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες βλέπει με διαφορετικό μάτι τις σχετικές προτροπές των πολιτικών φίλων της). Η βουλευτής της Α’ Αθήνας, πέραν του διαύλου επικοινωνίας που διατηρεί με νυν και πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (Αννα Καραμανλή, Φωτεινή Πιπιλή, Κατερίνα Παπακώστα, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τελευταία με τον πρώην ακραιφνή σαμαρικό Πάνο Παναγιωτόπουλο κ.ά.), εξακολουθεί να διαθέτει ερείσματα στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., όπου συμπεριλαμβάνονται παραδοσιακοί πολιτικοί φίλοι της (παρά το γεγονός ότι μετά το 2009 ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους), ανάμεσα στους οποίους οι Παναγιώτης Γεωργόπουλος, Π. Ακριτίδης, Α. Παρίσης, Σ. Αμπατζίδης, Γ. Κουλιζάκος και βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος. Ο πρώτος, μαζί με τον Π. Αντωνόπουλο, τον άνθρωπο που κρατούσε την μπαγκέτα σε κάθε εσωκομματικό μετερίζι της κ. Μπακογιάννη, έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου.
«Πυρήνα» στήνει και ο Δένδιας
Τον δικό του εσωκομματικό πυρήνα στήνει μετά την πρωτιά του στη Β’ Αθήνας και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, ύστερα από την προσεκτική και διακριτική προβολή των ισχυρών γνωριμιών του στην Ευρώπη και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στο εγχώριο επιχειρηματικό πεδίο, ρίχνει πλέον την προσοχή του στην αύξηση της επιρροής του στο «γαλάζιο» ακροατήριο. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνομιλεί με συναδέλφους του όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ η στρατηγική του επικεντρώνεται στην αναζήτηση συμμαχιών κυρίως στη βάση του κόμματος και στο καραμανλικό στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως στο πλευρό του πριν από τις εκλογές είχαν σταθεί ανοιχτά ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου, και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τον Κώστα Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Κάνουν «παιχνίδι» για τον Κυριάκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε έκρυψε τις ηγετικές φιλοδοξίες του. Η τελευταία ηχηρή διαφοροποίησή του, μάλιστα, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κριτική που άσκησε στον Προκόπη Παυλόπουλο για τα πεπραγμένα του ως υπουργού δείχνουν πως αυτό που επιδιώκει είναι να συσπειρώσει τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος και εκείνους που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο των μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσα στους καθημερινούς συνομιλητές του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρίστος Δήμας, ενώ και σε επίπεδο Πολιτικής Επιτροπής έχει σημαντικό αριθμό συνομιλητών (Ξ. Βεργίνης, Γ. Δεικτάκης, Γ. Ζαφειρόπουλος. Κ. Βιρβιδάκης κ.ά.). Κοινό τόπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκει σε ένα ευρύ φάσμα εσωκομματικών ζητημάτων και ο Κωστής Χατζηδάκης, τις επαφές του οποίου στο εσωτερικό της Ν.Δ. διαχειρίζεται ο επί χρόνια συνεργάτης του Στάθης Σταθόπουλος. Το παιχνίδι για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΟΝΝΕΔ κάνει ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο οποίος θεωρείται πρωτοπαλλήκαρο του κορυφαίου υπουργού. Τα ραντεβού του πρώην υπουργού με τους κομματικούς τα κανονίζει ο Θανάσης Νέζης, έμπιστος συνεργάτης του.
Οι κοινοί «γαλάζιοι» κώδικες του Μάκη]
Ο Μάκης Βορίδης έγινε η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού ακροατηρίου που επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου προεκλογικά, αφού όλο αυτό το διάστημα έδωσε δείγματα γραφής τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο όσο και στην υπεράσπιση στα media. Οπως γίνεται αντιληπτό, η παραδοσιακή Δεξιά και το κομμάτι του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού που πρόσκειται στον εν λόγω χώρο αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον πρώην υπουργό. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε αυτά τα δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά βρήκε κοινούς κώδικες με ουκ ολίγους συναδέλφους του, όπως οι Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Κέλλας, Γιώργος Στύλιος κ.ά. Στο μέτωπο της Νεολαίας, ο κ. Βορίδης ανέπτυξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα και επαφές από την εποχή κιόλας της διαδοχής του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τον Σάκη Ιωαννίδη, οπότε και βρήκε το πρωτοπαλλήκαρό του στο πρόσωπο του σημερινού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Τσώκου.
Κώστας Καραμανλής: Ο παράγων-κλειδί για τις εξελίξεις
Κοινό μυστικό στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ είναι πως τα περισσότερα στελέχη του κόμματος κρατούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή, περιμένοντας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ένα μήνυμα από τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για το μέλλον της παράταξης. Εξάλλου, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο προηγούμενο φύλλο τους, ο πρώην πρωθυπουργός έχει συναντηθεί από την επομένη των εκλογών και μετά με δεκάδες βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Τις περισσότερες εκ των συναντήσεων κανονίζει ο έμπιστος διευθυντής του γραφείου του, Γ. Αγγέλου, ενώ ως γνωστόν εν είδει «λοχαγών» του δρουν οι Ευ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος, Γ. Ανδριανός, Γ. Παπανικολάου, Ευ. Αντώναρος και Λ. Zαγορίτης (ενίοτε και ο Ν. Κακλαμάνης) . Μεταξύ των κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών που επισκέφθηκαν τον Κ. Καραμανλή είναι και οι Ολ. Κεφαλογιάννη και Β.Κικίλιας, που έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους στις τάξεις των Νεοδημοκρατών της Α’ Αθήνας. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το parapolitika.gr, οι δυο τους συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κάτω από άκρα μυστικότητα. Ο κ. Καραμανλής παραμένει δημοφιλής και στους κόλπους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αφού νερό στο όνομά του πίνουν διαχρονικά δεκάδες στελέχη της.
Διεκδικεί ρόλο και ο Ευριπίδης
Με ισχυρές και ξεκάθαρες αναφορές στις καραμανλικές καταβολές του αναπτύσσει τη δημόσια μετεκλογική δράση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο πρώην υπουργός σε αυτή τη φάση προσπαθεί να πάρει στα χέρια του το παιχνίδι των πρωτοβουλιών της ομάδας που κινείται πέριξ του Κώστα Καραμανλή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει για συλλογή υπογραφών προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών αναφορικά με την εκλογική ήττα της Ν.Δ. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους Γιώργο Βλάχο, Κώστα Γκιουλέκα, Μάριο Σαλμά κ.ά., ενώ στο μέτωπο της Πολιτικής Επιτροπής διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον πρώην πρόεδρο του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλο, τον Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Γιώργο Ανδρεάδη κ.ά.
Ο Απόστολος είναι το «νέο αίμα»
Αν και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία ονόματα των νέας κοπής «γαλάζιων» δελφίνων, εκείνος επιλέγει να κινείται πολύ διακριτικά, βάζοντας σε προτεραιότητα το έργο του στην Περιφέρεια. Ωστόσο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάθε άλλο παρά απών δηλώνει από τις διεργασίες που ξεκίνησαν στο εσωτερικό της Ν.Δ. από την 26η Ιανουαρίου και μετά, πραγματοποιώντας συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματος τόσο εντός όσο και εκτός της εκλογικής του περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προνομιακός συνομιλητής της καραμανλικής πτέρυγας, ενώ, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών της Μακεδονίας. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε συνάντηση και με τον βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, όπως και με τον βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα σε αθηναϊκό έδαφος. Επιπλέον, έχει ανοικτό δίαυλο με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκτός Βορείου Ελλάδας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Παναγιώτη Νίκα. Σε επίπεδο Νεολαίας και λόγω ηλικίας έχει επαφές με μαζικά κομμάτια της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ διατηρεί αγαστές σχέσεις και με τον πρόεδρο της Νεολαίας, Σάκη Ιωαννίδη, με τον οποίο τους ενώνει η κοινή μακεδονική καταγωγή τους.
Ισχυρά ερείσματα για τον Βαγγέλη
Αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης, κάθε μορφής ζύμωση στο εσωτερικό της Ν.Δ. συνιστά προνομιακό πεδίο για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που φυσικά δίνει το δικό του εσωκομματικό στίγμα μετά τις πρόσφατες εθνικές κάλπες (άλλωστε κάποιοι πολιτικοί φίλοι του καλλιέργησαν την ιδέα περί ανάδειξής του ως μεταβατικού αρχηγού). Η πάλαι ποτέ ψυχή της «γαλάζιας» παράταξης έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα τρία τέταρτα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ανάμεσα στους οποίους οι Διομήδης Νταούλας (συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή junior) και Πάτροκλος Γεωργιάδης. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν ανάληψη δράσης και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά την επιλογή Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Ελληνας επίτροπος διατηρεί επαφή με βουλευτές της Ν.Δ. με τους οποίους βρισκόταν κοντά όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Κώστας Τσιάρας και Θ. Καράογλου, με την ευρωβουλευτή, πλέον, Ελίζα Βόζεμπεργκ, καθώς και με κομματικά στελέχη όπως οι Σπύρος Σπυρίδων και Γ. Κατσαούνος.