Των Παναγιώτη Τζένου, Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το «κουτί της Πανδώρας» για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας ρήξης με το «τρίγωνο της αμαρτίας» -όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός-, δηλαδή κυβέρνηση, καθεστωτικά media και ολιγάρχες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ξεκινήσει συναντήσεις αλλά και ενδελεχή έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζεται ότι είναι πρόθεση του υπουργού, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί τέλος στην κρατική άφεση αμαρτιών προς τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ήδη μια ομάδα εργασίας για τα ΜΜΕ στο υπουργείο, που έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει τα κανάλια, καθώς και για τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στο γραφείο του υπουργού βρίσκονται ήδη τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το ελάχιστο ετήσιο αντάλλαγμα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου (2% επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις πρώτες διασταυρώσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκύπτουν οφειλές άνω των 20 εκατομμυρίων από τα τηλεοπτικά media και μάλιστα μόνο για τα τρία τελευταία έτη.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας που διεξάγει ο υπουργός αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και τις σχέσεις τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Οπως αφήνουν να διαρρέουν πηγές του Μαξίμου, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια είναι υπερχρεωμένα και ο τραπεζικός τους δανεισμός ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Επί τάπητος, εξάλλου, στη σχετική έρευνα που γίνεται από την κυβέρνηση Τσίπρα, φαίνεται ότι θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν τον διαγωνισμό της Digea, τον οποίο ολοκλήρωσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ηδη μάλιστα στο στόχαστρο της παρούσας κυβέρνησης φαίνεται ότι μπαίνουν οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου διαγωνισμού, αλλά και μια σειρά παραμέτρων που έχουν, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, σκιές (μεταφορά των υποχρεώσεων χρηματοδότησης της εταιρείας στους πολίτες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόγραμμα ΕΣΠΑ κ.τ.λ.).

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσα στις επιχειρήσεις - ομίλους για τους οποίους παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία προς διερεύνηση είναι ο «Πήγασος», ο Τηλέτυπος, ο ΔΟΛ, ο όμιλος ΣΚΑΪ και η Forthnet. Το πρόσωπο-κλειδί που αναμένεται να αναλάβει το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης του νέου μιντιακού τοπίου είναι ο πλέον στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Μαξίμου έχει αναλάβει πολιτικά όλο το εγχείρημα, που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ξεκαθαρίσει και τις ισορροπίες αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ έναντι της κυβέρνησης, αλλά και να αποσαφηνίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα ρυθμίζονται τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης, διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων δημοπρασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος τις τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το Μαξίμου θέλει να προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να εισπράξει το Δημόσιο τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, και ενώ στην αρχή διαφαινόταν μέσω φημών και διαρροών ότι θα υπήρχε πριμοδότηση των παλαιών καναλαρχών, δίνοντάς τους δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο νέος διαγωνισμός να γίνει από «μηδενική βάση».

ΚΟΣΤΟΣ

Ως εκ τούτου, οι καναλάρχες, που εδώ και 25 χρόνια περίπου λειτουργούν τους σταθμούς με προσωρινές άδειες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό επί ίσοις όροις με νέους ενδιαφερόμενους. Οπως, επίσης, θα κληθούν -για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό- να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά και τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που σημαίνει ένα μεγάλο κόστος σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Κρίσιμο σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι το εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει να πριμοδοτήσει το κριτήριο της παλαιότητας ή, αντίθετα, το κριτήριο της πραγματικής επένδυσης, αξιολογώντας τα επενδεδυμένα κεφάλαια και τα ίδια κεφάλαια που υπάρχουν στις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, ανάλογα με τον τρόπο που θα αποφασιστεί, θα «φωτογραφηθούν» συγκεκριμένα ΜΜΕ και ιδιοκτήτες. Η δεύτερη τομή της νέας κυβέρνησης είναι ότι μέσω νομοθεσίας σκοπεύει να απαγορεύσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στα «Π», «τελειώνουν τα λεγόμενα “θαλασσοδάνεια”, δηλαδή τα δάνεια άνευ εγγυήσεων και με αδιαφανείς όρους παραχώρησης, με τα οποία μιντιάρχες ανακεφαλαιοποιούσαν τις επιχειρήσεις τους ή ήταν έτοιμοι να τα λάβουν προκειμένου να αγοράσουν στον διαγωνισμό τις νέες άδειες. Και τα οποία, στην πλειονότητά τους, ποτέ δεν εξυπηρετούνταν…».

ΕΛΕΓΧΟΙ

Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει διατάξεις νόμων που θα επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος ή εισαγγελικές Αρχές που θα αφορούν τη χρηματοδότηση -από όπου και αν αυτή προέρχεται- του κάθε μέσου ενημέρωσης. Ο τρίτος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον διαρκώς αναβαλλόμενο ειδικό φόρο διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο οποίος, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αν και ο νόμος όριζε ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα πληρώνεται κάθε μήνα, λίγο πριν από τις εκλογές, με «διάταξη νύχτας», αυτή η υποχρέωση μεταφέρθηκε χρονικά για το τέλος του 2016… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να ξαναφέρει την είσπραξη του ειδικού φόρου κάθε μήνα.

Ερχεται την Πέμπτη στη Βουλή ο νόμος για τη νέα ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 5/3/2015 θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ Α.Ε. Πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να «ρίξει μαύρο» και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προς τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει άμεσα και να αποκατασταθεί η διαρρηχθείσα σχέση του κοινού με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», με το σχέδιο νόμου:

  • Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστικών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στον σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων, με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης.

Το power game των καναλαρχών και το «κόλπο» με την Digea

Ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει σήμερα στο τηλεοπτικό τοπίο και πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να το αλλάξει; Ας δούμε ένα μάλλον σκανδαλώδες παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που δείχνει σε μεγάλο βαθμό και τις διαφορές του… διαγωνισμού από τη δημοπρασία.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε την εξής επιλογή: ολοκλήρωσε τη διαδικασία της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και απέδωσε το ψηφιακό μέρισμα στους ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα των αδειών στην τηλεόραση, ενώ καθιέρωσε έναν διαμεσολαβητή, που δεν είναι άλλος από την Digea, την εταιρεία στην οποία συμμετέχουν το Mega, o ANT1, ο Alpha, το Star, ο ΣΚΑΪ, το Μακεδονία TV και το Alter, που δεν εκπέμπει.

Αντίθετα, στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, έγινε δημοπρασία με 10 γύρους προσφορών και το ποσό που εξασφαλίστηκε ήταν 380 εκατ. ευρώ, όταν στον Προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί 309 εκατ. ευρώ, με υποχρεωτική παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, για την πληρωμή των πιστωτών κατ’ απαίτηση της τρόικας.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ

Στον «διαγωνισμό» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τις ψηφιακές συχνότητες της τηλεόρασης εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, η Digea, η οποία είχε προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, καθώς στο μεταβατικό διάστημα που είχε προηγηθεί είχε δημιουργήσει ένα αρχικό δίκτυο ψηφιακής εκπομπής. Οπως όριζε η προκήρυξη της ΕΕΤΤ, ο «διαγωνισμός» κατοχυρώθηκε στον μοναδικό εμφανιζόμενο με τη χαμηλότερη τιμή που προβλεπόταν για τις συχνότητες της εθνικής εμβέλειας (16 εκατ. ευρώ) και για τα περιφερειακά (2,4 εκατ. ευρώ). Στη συνέχεια, οι όροι του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ως προς τις ημερομηνίες διακοπής του αναλογικού σήματος. Τα έσοδα από τον «διαγωνισμό» είχαν διαφύγει της τρόικας.

Μέχρι πρότινος, οι σταθμοί πλήρωναν απευθείας το Δημόσιο για τις αναλογικές συχνότητες με το 2% επί του κύκλου εργασιών -κατά μέσο όρο 2 εκατ. ευρώ από κάθε μεγάλο κανάλι. Τώρα, τα έσοδα από την Digea αναλογούν σε 1.220.000 ευρώ κατά μέσο όρο ανά έτος, ενώ η ίδια εισπράττει τέλη από τους μετόχους της (Mega, ANT1, Star, Alpha, ΣΚΑΪ και Μακεδονία TV), από τους άλλους πελάτες εθνικής εμβέλειας (E TV, ΑΡΤ TV και ΝΕΡΙΤ) και από τα περιφερειακά κανάλια σε όλη τη χώρα. Ο προσδιορισμός του τιμολογίου γίνεται με δύο μαθηματικούς τύπους για το ανώτατο όριο τιμής που ορίζει το κόστος του ψηφιακού σήματος. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας πληρώνουν «ενοίκιο» ανά κανάλι και σε σχέση με τα Mbps που χρησιμοποιούν. Αυτό επιτρέπει τη μετάδοση του σήματος στα κανάλια εθνικής εμβέλειας με καλύτερους όρους.

ΤΟ… ΘΑΥΜΑ

Οι περιφερειακοί σταθμοί έχουν άλλο τρόπο υπολογισμού του ανώτατου ορίου τιμής, το οποίο προκύπτει από το ετήσιο κόστος ανάπτυξης της Digea, τον ρυθμό μετάδοσης του σήματός τους (Mbps), αλλά και τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Οι χρεώσεις δηλαδή είναι διαφορετικές ανά περιφέρεια, ενώ και το σήμα των σταθμών «ποικίλλει», με αποτέλεσμα όπου αυτό «συμπιέζεται» η ποιότητά του να χειροτερεύει. Με απλά λόγια, διαγωνισμός με έναν στην τηλεόραση και δημοπρασία με τρεις στην κινητή τηλεφωνία. Στην πρώτη περίπτωση, η ΕΕΤΤ θα εισπράξει από την εταιρεία που ελέγχεται από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας το ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το ποσό των 381 εκατ. ευρώ, μέσα σε διάστημα 15 ετών. Είναι και αυτό ένα μικρό θαύμα...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακυρώσει τον διαγωνισμό αυτόν, αλλά έχει επισημάνει τις ύποπτες αδικίες του. Οπως για παράδειγμα ότι η ΝΕΡΙΤ, o εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, για να εκπέμψει πρέπει να πληρώσει τέλος στην Digea! Δηλαδή σε ιδιωτικό φορέα…

Τα μετοχολόγια και τα χρέη

Ποια είναι η κατάσταση στα σημερινά Μέσα, ποιοι βρίσκονται στο μετοχολόγιο, τι και πόσα χρωστάνε; Σύμφωνα με τo μητρώο του ΕΣΡ:

Μέτοχος του ΑΝΤ1 TV είναι η ΑΝΤ1 New Technologies LTD (ANT1 Group 100%). Στο ΑΝΤ1 Group μετέχουν η Holnest Investments LTD (Μίνως Κυριακού) με 25,36%, η Globecast Investments LTD (Θοδωρής Κυριακού) με 24,88%, η Praxis Global Holdings Ltd (Αθηνά Κυριακού) με 24,88%, και η AltaVista Global Holdings (Ξενοφών Κυριακού), επίσης με 24,88%. Ο όμιλος το 2012, οπότε και δημοσιεύτηκε ο τελευταίος του ισολογισμός, είχε υποχρεώσεις ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και συνολικές υποχρεώσεις 290 εκατομμυρίων, όταν ο κύκλος εργασιών του τη χρονιά εκείνη ανήλθε σε 72 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 3 εκατομμύρια.

Στο Mega, o «Πήγασος» (έχει ομολογιακά δάνεια ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ) διατηρεί το 32,73% και ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη (έχει να καλύψει δάνεια συνολικού ύψους 135.821.141 ευρώ το 2013) το 22,11%. Η HSBC Private Bank έχει το 4,88% και η GS Bank το 48%. Η Moongold Investments μετέχει με 3,32%, η Goodlass Investments με 3,26%, η Baltazi Investments επίσης με 3,26%, η Opalton Investmens με 3,26% και η Benbay του Βίκτωρα Ρέστη με 3,19%. Η Premier Αpplications Α.Ε. έχει το 2,68%, η Elkin Holdings το 2,33% και η Ascope Trading το 1,55%, η WakoInvestments, ενώ από 1,02% έχουν η Lagan Enterprises, η Cyrenia Enterprises, η Tone Business και η Valens Trading. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας στο 9μηνο του 2014 ανήλθε σε 56.681.000 ευρώ, οι ζημίες σε 13.985.000 ευρώ και οι δανειακές της υποχρεώσεις σε 120.951.000 ευρώ.

Μέτοχος στο Star είναι η Star Επενδυτική. H Dasen Holdings Limited (Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη) έχει το 81,45%, η Moorefields (Αναστασία Βαρδινογιάννη) το 17,56%, η Blue Dime Holdings το 0,5%, η Thelon Trading (Νίκος Βαρδινογιάννης) το 0,31% και η Hogrid Holdings το 0,19%.

Ο Αlpha ανήκει στην Alpha Media Group Limited κατά 100%. Η εταιρεία ελέγχεται από τη Sixomen LTD.Στη Sixomen μετέχουν ο Δημήτρης Κοντομηνάς με 55,79%, η ΔΕΜΚΟ με 34,32% και η Interfinance με 9,90%. Ο Alpha έχει συνολικό δανεισμό ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ το 2013, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα και τα 11 βραχυπρόθεσμα. Συνολικά, πάντως, οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν υποχωρήσει σημαντικά, συγκριτικά με το 2008, προ της πρόσκαιρης απόκτησης των μετοχών από το RTL.

Το ΑΡΤ TV ανήκει κατά 50% στον Γιάννη Καρατζαφέρη και κατά 49,5% στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Το Μακεδονία TV δεν ανήκει απευθείας στον όμιλο του ΑΝΤ1, είναι όμως τμήμα του κύκλου συμφερόντων της οικογένειας Κυριακού, συνεργάζεται με τον όμιλο ΑΝΤ1 και έχει 5 μετόχους. Στο Μακεδονία TVμετέχουν η Παναγιώτα Ξυπολιά με 21,25%, η Τηλεθέαση Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (Γιώργος Μήτρου) με 19,69%, η Ραδιοτηλεοπτικές Συμμετοχές Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (Γιώργος Ξανθόπουλος) με 19,69%, η Τηλεοπτικές Δραστηριότητες Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (Στέφανος Παπαδόπουλος) με 18,91%, ο Γιάννης Καμπυλαύκας με 18,9% και η Βέρα Χαλκίδη με 1,56%.

2 καταζητούμενοι στο Μ.Κ. του ΣΚΑΪ

Στον ΣΚΑΪ εξακολουθεί να μετέχει ο Γιώργος Κυριακίδης, γιος του καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε., ανήκει κατά 100% στη Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις. Μέτοχοι της εταιρείας είναι ο Γιάννης Αλαφούζος με 90% ο Γιώργος Κυριακίδης με 8,8% και η επίσης καταζητούμενη δικηγόρος Ελένη Σκούρα, με 1,2%. Η Ειδήσεις Ντοτ Κομ Α.Ε., σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ελεγκτή για τη χρήση του 2012, είχε ανάγκη ρευστότητας. Το 2012, η εταιρεία είχε δάνεια ύψους 48.418.000 ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι αρνητικό κατά 16.832.092 ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Στο E TV υπήρξαν αλλαγές. Ο σταθμός ανήκε στην A-Orizon Media Ltd, η οποία είχε ως μέτοχο τη Nalotia Ventures κατά 100% (ο Dr. Khaled Hamvi με 95%, ο αποθανών Σεραφείμ Φυντανίδης με 1% και άλλα 5 φυσικά πρόσωπα με μερίδιο περί το 1%). Ως μέτοχος της A-Orizon Media Ltd καταγράφεται πλέον ο Αχιλλέας Δημητρίου.