Σταύρος Θεοδωράκης: Πρωτοφανής παραβίαση δημοσιογραφικής και πολιτικής δεοντολογίας
Το "Ποτάμι" έβγαλε ανακοίνωση χωρίς να αναφέρει την πηγή του δημοσιεύματος
Το ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν υπήρξε ποτέ κανονικός δημοσιογράφος, είναι κάτι που το γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Θα περίμενε ωστόσο κανείς ως πρόεδρος πλέον κοινοβουλευτικού κόμματος, να ακολουθεί τους ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ κανόνες της δημοσιογραφίας, που επιβάλουν να αναφέρεται η πηγή του δημοσιεύματος.
Αντί αυτού ο κύριος Θεοδωράκης, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", με τίτλο "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 38 πολιτικοί έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό" και δεν αναφερθεί την πηγή , αλλά αναφέρεται γενικά και αόριστα σε "δημοσιεύματα" .
Το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
"Την στιγμή που η αβεβαιότητα των τελευταίων 5 μηνών πλήττει την σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας, οδηγώντας σε φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και σε υστέρηση εσόδων το ελληνικό κράτος, εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα για υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι έχουν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτά τα δημοσιεύματα στηρίζονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2012"
ΑΞΙΖΕΙ: O κύριος Θεοδωράκης, ως δημοσιογράφος ίσως να αντιλαμβάνοταν με τον δικό του τρόπο την δεοντολογία. Ως πρόεδρος κόμματος όμως οφείλει να σέβεται την δουλειά του δημοσιογράφου, αλλιώς και το κόμμα του θα έχει φθίνουσα πορεία, όπως και η δημοσιογραφική του πορεία.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ:
Ερώτηση σχετικά με το πατριωτικό καθήκον του επαναπατρισμού των καταθέσεων
Το θέμα του επαναπατρισμού των τραπεζικών καταθέσεων από υπουργούς και βουλευτές, ως μείζον πολιτικό ζήτημα, αναδεικνύει σύσσωμη η Κ.Ο του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη σε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζητά διευκρινήσεις για μη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες του 2013 από την προηγούμενη Βουλή. Στην ερώτηση οι 17 βουλευτές του Ποταμιού χαρακτηρίζουν «πατριωτικό καθήκον» τον επαναπατρισμό των καταθέσεων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών
β) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης
ΘΕΜΑ: Πατριωτικό καθήκον ο επαναπατρισμός των καταθέσεων
Την στιγμή που η αβεβαιότητα των τελευταίων 5 μηνών πλήττει την σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας, οδηγώντας σε φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και σε υστέρηση εσόδων το ελληνικό κράτος, εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα για υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι έχουν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτά τα δημοσιεύματα στηρίζονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2012. Περιέργως, οι δηλώσεις πόθεν έσχες για τη χρήση του 2013 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από την Βουλή. Στο σχετικό Ν3213/2003 προβλέπεται ρητά ότι κάθε Φεβρουάριο διαβιβάζεται στα αρμόδια όργανα ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων. O εν λόγω κατάλογος για την περίπτωση των Υπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Στον ίδιο νόμο, αναφέρεται, επίσης, ότι συνιστά παρακώλυση του ελέγχου η μη σύνταξη και διαβίβαση του καταλόγου.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ορθώς ομιλεί για πατριωτικό καθήκον των Ελλήνων πολιτών να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, προς όφελος της δημοσιονομικής σταθερότητας της εθνικής οικονομίας. Όμως πατριωτικό καθήκον αναφορικά με την σταθερότητα της εθνικής οικονομίας είναι και η διακράτηση εκ μέρους των υπουργών της κυβέρνησης και των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας των καταθέσεών τους σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Είναι ακατανόητη η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με τους πολίτες από την μία μεριά και τους εκπροσώπους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας από την άλλη. Είναι πατριωτικό καθήκον των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών να στηρίξουν έμπρακτα τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Έχει η κυβέρνηση εικόνα του αριθμού των μελών της, που έχουν καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού;
2) Γιατί μέχρι σήμερα η Βουλή δεν έχει δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2013;
3) Ποιοι Υπουργοί και ποιοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφεραν χρήματα από καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε τράπεζες του εξωτερικού το χρονικό διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014;
4) Έχει συνταχθεί και διαβιβαστεί ο κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων στα αρμόδια όργανα για το 2014 και αν δεν έχει, που οφείλεται η καθυστέρηση;
Οι ερωτώντες βουλευτές
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΧΑΝΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ – Α’ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ – Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ – Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ – Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ – Β’ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ – Α’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ – Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ – Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ – Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΑΣΩΝ ΦΩΤΗΛΑΣ – ΑΧΑΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ – ΔΡΑΜΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΣΕΡΡΕΣ
9 Μαρτίου 2015