Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε στάση αναμονής
Ο Έλληνας Επίτροπος θεωρεί ζωτικό για το μέλλον της ΝΔ το άνοιγμα διόδων προς τον χώρο του Κέντρου
Του Λάμπρου Καλαρρύτη - Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Με την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ τράβηξε την εσωκομματική και όχι μόνο προσοχή, καθώς όλοι την εξέλαβαν ως πολιτική κίνηση ενταγμένη σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε δηλώσει, με τον τρόπο του, «παρών»: «Ως εκ της θέσεώς μου έχω και λόγο και φωνή και άποψη σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί γεωγραφικά να είμαι στις Βρυξέλλες, η καρδιά μου όμως είναι εδώ».
Σαφέστερος δεν μπορούσε να γίνει, ούτως ή άλλως. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Ελληνας επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος δύσκολα βρίσκεται εκτός επικαιρότητας. Το σενάριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να μην προχώρησε, έπειτα από αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν «unfair» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η γενική πολιτική ρευστότητα και η… ειδικότερη στη ΝΔ συντηρούν για ευνόητους λόγους το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του.
Μεταβατική κατάσταση
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη ΝΔ, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να θεωρεί τη σημερινή κατάσταση μεταβατική και ότι η ενότητα είναι φαινομενική και τεχνητή εν αναμονή εξελίξεων στο μέτωπο κυβέρνησης - δανειστών και όχι επειδή υπάρχει πραγματική συνοχή.
Οπως λέει ο ίδιος, για να περάσει η ΝΔ στην «επόμενη ημέρα» πρέπει να υπάρξει «γέφυρα» προς το Κέντρο, όχι με την έννοια της αλλοίωσης ή της απεμπόλησης του κεντροδεξιού χαρακτήρα του, αλλά ως διαδικασία επανάκαμψης σε αυτόν, από τον οποίο θεωρεί ότι το κόμμα έχει απομακρυνθεί, και επιπλέον ως χώρος συνάντησης με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Εσχάτως, σημειώνει συχνά ότι «το Κέντρο δεν είναι “κόμμα”, αλλά σημείο σύγκλισης».
Αν και δεν τη διατυπώνει δημοσίως, συνομιλητές του συμπεραίνουν ότι άποψή του είναι ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι έτοιμη να συγκυβερνήσει «ακόμα και με τους αντιπάλους της», ήτοι τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσει το φιλοευρωπαϊκό τμήμα του και όχι η (ισχυρή εσωκομματικά) άποψη περί ρήξης με τους εταίρους και επιστροφής στη δραχμή. Στο σχήμα αυτό, κατά τον κ. Αβραμόπουλο, θα πρέπει να συμμετάσχουν ει δυνατόν όλα τα κόμματα που είναι δεσμευμένα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, καθώς και προσωπικότητες εκτός κομμάτων, προκειμένου να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. «Και οι δύο θα πρέπει να διώξουν τους ακραίους και να είναι έτοιμοι» εμφανίζεται σε λέει σε στενό συνομιλητή του.
Την ανάγκη ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο στο πλαίσιο προετοιμασίας για ενδεχόμενες συνεργασίες, αλλά και προκειμένου να ανακτήσει μέρος των εκλογικών δεξαμενών που απώλεσε, τη «φωτογράφισε» στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή. «Αυτός ο ευρύτερος χώρος συνύπαρξης και συνάντησης των δυνάμεων της κοινωνίας μάς ανήκει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι δικός μας. Είναι ο χώρος που ανέκαθεν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έδινε τις πλειοψηφίες στα κόμματα. Ηδη, οι πολίτες συναντιούνται, συνομιλούν και συνυπάρχουν. Εξω από τις κομματικές περιχαρακώσεις. Τα κόμματα απλώς δεν τους έχουν ακολουθήσει».
Ανησυχία του επιτρόπου από τις συνεχείς αναφορές στο Grexit
Ο λόγος για τον οποίο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να εκφράζει τέτοιους προβληματισμούς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του είναι πολύ συγκεκριμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι Ευρωπαίοι επίτροποι και κορυφαίοι παράγοντες στην Ε.Ε., όπως προκύπτει από τις μεταξύ τους συζητήσεις, θεωρούν ότι από το μυαλό της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει φύγει το Grexit, όχι ως πρώτη επιλογή, τουλάχιστον της προεδρικής ομάδας, αλλά ως αποδεκτό σενάριο, αν τελικά δεν υπάρξει συναντίληψη με τους πιστωτές. Οι δηλώσεις Ελλήνων υπουργών για την πιθανότητα δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών σήμαναν συναγερμό στους ευρωπαϊκούς κύκλους και επιβεβαίωσαν την αίσθησή τους ότι το φλερτ με την έξοδο από την ευρωζώνη είναι υπαρκτό. Θεωρούν ότι, ανεξαρτήτως του ερωτήματος που θα τεθεί στην περίπτωση δημοψηφίσματος ή του λόγου που θα επικαλεστεί η κυβέρνηση αν προσφύγει σε εκλογές, το πραγματικό διακύβευμα θα είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αποδέκτης όλου αυτού του προβληματισμού έχει γίνει, βέβαια, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον επιπλέον λόγο ότι εκτός από επίτροπος είναι κεντρικός Ελληνας πολιτικός παράγων. Αρα, η άποψή του έχει διπλό ενδιαφέρον για τους συνομιλητές του, οι οποίοι θεωρούν δεδομένο ότι στην Ελλάδα θα υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο διάστημα και ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει τελικά είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές.
Ο Ελληνας επίτροπος φέρεται να παρακολουθεί με σκεπτικισμό την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εκτιμά ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα modus operandi μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η Αθήνα δεν έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο που εξασφάλισε με την τετράμηνη παράταση, μη έχοντας καταφέρει να πείσει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ενώ διατηρεί σκεπτικισμό για τις δυνατότητες ορισμένων χειριστών φακέλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος -τηρώντας πάντα τις ισορροπίες που επιβάλλονται εκ της θέσεώς του- επιχειρεί να παρεμβαίνει παρασκηνιακά επιχειρηματολογώντας υπέρ της χαλάρωσης των πιέσεων για δημοσιονομική προσαρμογή και διατυπώνοντας επιχειρήματα για τις αντενδείξεις που μπορούν να έχουν συνολικά στο ευρωπαϊκό κλίμα π.χ. η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και οι ακραίες απαιτήσεις σε περιόδους ύφεσης και οικονομικής ταλαιπωρίας πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι παρεμβάσεις του δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, προκειμένου να μην εκληφθούν ως μεροληπτικές. Θα πρέπει να σημειωθεί η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνογερμανική σύγκρουση, η οποία ζήτησε «ηρεμία» προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.